Ιωαννίδης Παύλος

Image

Επίτιμος αντιπρόεδρος του ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» και πρώην Γενικός Διευθυντής της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Γεννήθηκε το 1924 και είναι γόνος της σημαντικής οικογένειας Παύλου Ιωαννίδη από τη Δρούσεια, η οποία έχει επιδείξει πολύ μεγάλη εθνική προσφορά στην Κύπρο και τον ελληνισμό γενικά. Ο πατέρας του Ιωάννης Γ. Ιωαννίδης, γιατρός και για 30 χρόνια γενικός διευθυντής του Νοσοκομείου Παίδων Αγίας Σοφίας το 1952, ίδρυσε τη μυστική οργάνωση Κ.Α.Ρ.Η. (Κύπριοι Αγωνισταί Ριψοκίνδυνοι Ηγέται).

 

Ο Παύλος Ιωαννίδης, στις αρχές του 1943, στα δεκαεννιά του χρόνια, κατετάγη στις αντιστασιακές δυνάμεις με μόνη φιλοδοξία να πολεμήσει για την εκδίωξη των Γερμανών κατακτητών από την Ελλάδα. Αν και αρχική επιθυμία του ήταν να φοιτήσει στη Σχολή Δοκίμων Ναυτικών που λειτουργούσε στην Αλεξάνδρεια, τελικά μπήκε στη σχολή της Αεροπορίας τον Οκτώβριο του 1944 και έγινε αεροπόρος.

 

Μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Αεροπορίας εργάστηκε για κάποιο διάστημα στο αεροδρόμιο Ελευσίνας και το 1947 σε ηλικία 22 χρονών, προσλήφθηκε στις Τεχνικές Αεροπορικές Εκμεταλλεύσεις (ΤΑΕ), όπου ύστερα από υπηρεσία μόλις 19 μηνών προάχθηκε σε κυβερνήτη αεροπλάνων.

 

Το 1956 γνωρίστηκε με τον Αλέξανδρο Ωνάση. Ήταν η εποχή που ο Ωνάσης συζητούσε για την αγορά της εταιρείας ΤΑΕ, που βρισκόταν υπό εκκαθάριση. Ο Ωνάσης τελικά αγόρασε την εταιρεία και αμέσως μετά άρχισε την εφαρμογή ενός προγράμματος ενίσχυσής της που, μεταξύ άλλων, προέβλεπε την αύξηση του στόλου της, την εκπαίδευση χειριστών αεροπλάνων και ιπτάμενων μηχανικών, και γενικά τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της.

 

Τον Ιούνιο του 1968 ο Παύλος Ιωαννίδης από κυβερνήτης τοποθετήθηκε διευθυντής της Διεύθυνσης Κίνησης Αέρος.

 

Με τη σύσταση του ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης», ο Ιωαννίδης που για δεκαετίες υπήρξε στενός συνεργάτης του Αριστοτέλης Ωνάση και Γενικός Διευθυντής της Ολυμπιακής Αεροπορίας, διορίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος, θέση από την οποία προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες. Σήμερα κατέχει τη θέση του Επίτιμου Αντιπροέδρου του Ιδρύματος.