Μέγκω Άρθουρ Χιούμπερτ Στάνλεϊ Arthur Hubert Stanley Megaw

Image

Ιρλανδός αρχιτέκτονας και αρχαιολόγος που συνέδεσε τις δραστηριότητές του με την Κύπρο. Γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1910. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Διετέλεσε βοηθός διευθυντής της Βρετανικής Σχολής Αθηνών (1935-36) και διευθυντής Αρχαιοτήτων Κύπρου από το 1936 μέχρι το 1960. Ακολούθως υπηρέτησε ως διευθυντής Ανασκαφών του Βυζαντινού Ινστιτούτου Κωνσταντινουπόλεως (1961-62) και διευθυντής της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών (1962-68). Αργότερα διετέλεσε σύμβουλος Προγραμματισμού Ανασκαφών στο Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών Dumbarton Oaks στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γενικά η συμβολή του στη Βυζαντινή αρχαιολογία και τέχνη θεωρείται σημαντική.

 

Κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο Μέγκω ασχολήθηκε με την αναστήλωση εκκλησιών και μοναστηριών, κάστρων και οχυρωματικών έργων και διεξήγαγε ανασκαφές σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους, όπως στις βασιλικές Αγίου Γεωργίου Πέγειας, την επισκοπική βασιλική Κουρίου και το φρούριο Σαράντα Κολώνες στην Πάφο. Έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην οργάνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε εκδόσεις επιστημονικών συνεδρίων. Το 1971 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Πάφο, της οποίας έγινε επίτιμος δημότης.

 

Εξέδωσε τα ακόλουθα έργα:

 

Cyprus: Byzantine mosaics and frescoes (μαζί με A. Stylianou), UNESCO World Art Series, New York, 1963

 

The Church of the Panagia Kanakaria at Lythrankomi in Cyprus. Its Mosaics and frescoes (μαζί με τον E. J. W. Hawkins), Dumbarton Oaks Studies 14, Washington D.C., 1977

 

Ο Άρθουρ Μέγκω πέθανε στις 28 Ιουνίου 2006.

Φώτο Γκάλερι

Image