Μπριγκίτα αγία Sanda Bridget

Image

Αγία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, γνωστή ως Μπριγκίτα της Σουηδίας. Γεννήθηκε στην πόλη Ουψάλα περί το 1303 και πέθανε στη Ρώμη το 1373. Ανακηρύχθηκε αγία λίγα χρόνια αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου 1391, από τον πάπα Βονιφάτιο Θ΄ (1389 – 1404). Η μνήμη της τιμάται από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στις 23 Ιουλίου.

 

Την εποχή που η Μπιργκίτα έκανε τα δύο της ταξίδια στην Κύπρο κατά τη διάρκεια προσκυνηματικού της ταξιδίου στους Αγίους Τόπους., το έτος 1732, το νησί ήταν ανεξάρτητο βασίλειο που το διοικούσε ο Πέτρος Β’ υπό την κηδεμονία της μητέρας του Ελεονώρας της Αραγωνίας. Πέρασε από την Αμμόχωστο, που ήταν τότε (περίοδος Φραγκοκρατίας) σημαντικότατο λιμάνι μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η Μπριγκίτα αντέδρασε στο είδος της πολυτελούς και αμαρτωλής ζωής των κατοίκων της Αμμοχώστου, που ήταν και πολύ πλούσιοι εξαιτίας του εκτενούς εμπορίου. Η Μπιργκίτα έγινε δεκτή με φιλικό τρόπο από τη βασίλισσα. Ωστόσο, έχοντας δει κάποιο όραμα, η Μπιργκίτα κατηγόρησε τη βασίλισσα για ανηθικότητα και καταράστηκε όλο τον πληθυσμό του νησιού. Η Μπιργκίτα στην ομιλία της έκανε λόγο ότι η Αμμόχωστος θα καταστρεφόταν κατά τον ίδιο τρόπο που καταστράφηκαν τα Σόδομα και τα Γόμορα, λόγω των αμαρτιών των κατοίκων της και της αυλής.

 

Αφού επισκέφτηκε την Ιερουσαλήμ, η Μπιργκίτα είδε πάλι όραμα για την Κύπρο, το οποίο ανακοίνωσε η ίδια στην κυπριακή αυλή στην Αμμόχωστο κατά την επιστροφή της εκεί σε συνδυασμό με τη δραματική στέψη του Πέτρου Β’. Η προφητεία βγήκε γρήγορα αληθινή. Η τελετή της στέψης κατέληξε σε αιματηρές μάχες μεταξύ των Βενετσιάνων και των Γενοβέζων που κατοικούσαν στο νησί. Αναφέρεται ότι η αγία, φεύγοντας, καταράστηκε την πόλη και τους κατοίκους της, ευχόμενη την ερήμωσή της και την εγκατάλειψή της. Τον επόμενο χρόνο (χρόνο θανάτου της αγίας) η Κύπρος δέχθηκε την εισβολή των Γενουατών, που κατέλαβαν πρώτα απ’ όλα την Αμμόχωστο και την κράτησαν για ένα περίπου αιώνα. Η κατάληψη και λεηλασία της πόλης από τους Γενουάτες, πράγμα που είχε τραγικές συνέπειες και για τους κατοίκους της, θεωρήθηκε από πολλούς ως πραγματοποίηση της κατάρας της αγίας Μπριγκίτας.

 

Πηγή

Mεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια