Δάση

Η πανίδα της Κύπρου

Image

Η πανίδα της Κύπρου, σε σχέση με το μέγεθος του νησιού, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και μεταξύ των ειδών που απαντώνται υπάρχουν και μερικά ενδημικά. Σύμφωνα προς τη Δασική Πολιτική, η φυσική χλωρίδα και πανίδα της Κύπρου πρέπει να διαφυλάσσεται προσεκτικά, γιατί η παρουσία άγριας ζωής αποτελεί αξιόλογο συμπλήρωμα της αισθητικής και ψυχαγωγικής αξίας των δασών.

 

Το αγρινό (Ovis ammon orientalis cyprius), που είναι το μεγαλύτερο από τα θηλαστικά της άγριας ζωής της Κύπρου, είναι ενδημικό είδος. Στην άγριά του κατάσταση, το αγρινό βρίσκεται στο δάσος της Πάφου που κηρύχθηκε ως απαγορευμένη περιοχή για κυνήγι από το 1939.

 

Άλλα σημαντικά θηλαστικά που απαντώνται στις δασικές περιοχές της Κύπρου είναι ο λαγός (Lepus europaens), η αλεπού (Vulpes vulpes), ο σκαντζόχοιρος (Erinaceus auritus), διάφορα είδη νυχτερίδων και διάφορα είδη ποντικών.

 

Το 1980 εισήχθησαν στην Κύπρο δυο ελάφια του είδους Dama dama, και άλλα τρία το 1983. Βρίσκονται σε προστατευόμενους περιφραγμένους χώρους στους δασικούς σταθμούς Πλατανιών και Σταυρού της Ψώκας. Σύμφωνα προς αρχαιολογικές και άλλες πηγές, το είδος αυτό των ελαφιών υφίστατο στην Κύπρο τουλάχιστον από 5.000 χρόνια, μέχρι και τον Μεσαίωνα που εξέλιπε.

 

Κατά την αρχαιότητα, η Κύπρος ήταν γνωστή και για την πληθώρα των ερπετών της, γι' αυτό κι ονομάστηκε και Οφιώδης. Σήμερα υπάρχουν στην Κύπρο 12 γνωστά είδη φιδιών, εκ των οποίων τα περισσότερα δεν είναι δηλητηριώδη. Υπάρχει ακόμη, στα κυπριακά δάση, μια μεγάλη ποικιλία από σαύρες, με σπουδαιότερα είδη τον κουρκουτά (Agama stellia) και τον χαμολιό (Chamaeleon chamaeleon) που απαντώνται και σε πολλές άλλες περιοχές εκτός των δασικών.

 

Αναφορικά με τα πουλιά, εκτός από εκείνα που κατοικούν μόνιμα στο νησί, ένας μεγάλος αριθμός μεταναστευτικών πουλιών επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κύπρο, όταν ταξιδεύουν από το Νότο προς το Βορρά την άνοιξη και αντίθετα το φθινόπωρο. Η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι των διαδρομών πολλών ειδών πουλιών, που διακινούνται κάθε χρόνο από την Ευρώπη προς την Αφρική και την Ασία και αντίστροφα. Πολλά είδη πουλιών συναντώνται και στα κυπριακά δάση, άλλα ολόχρονα, άλλα σε διάφορες εποχές του χρόνου.