Αθλητικό σωματείο, που ιδρύθηκε στη Λάρνακα το 1948 από ομάδα φιλάθλων, μεταξύ των οποίων ήσαν οι Δρ. Αννίβας Φράνσις, που υπήρξε επί σειράν ετών γενικός γραμματέας του σωματείου, Δρ. Μαρκίδης, Δρ. Μαρσέλλος, Π. Πετρόπουλος κ.ά. Στην ιδρυτική συνέλευση του σωματείου παρευρέθησαν πάνω από 500 άτομα.
Συγκεκριμένα, το 1948 μια ομάδα μελών του αθλητικού σωματείου ΕΠΑ αριστερών φρονημάτων, αποχώρησε από το σωματείο. Μαζί τους – λόγω διασωματειακών διαφορών – αποχώρησαν και κάποια άλλα μέλη, όπως ο γιατρός Αννίβας Φράνσις, ο Μιχαλάκης Κυριακίδης-Σκαλιστής, ο Κωστάκης Μάμας, οι Αντωνάκης και Νίκος Πύργος κ.ά. Στις 10 Απρίλη του ίδιου χρόνου, η ομάδα αυτή μαζί με άλλους ανένταχτους ποδοσφαιρικά Λαρνακείς, συναντήθηκαν στο παραλιακό κινηματοθέατρο της πόλης ΠΑΤΕ [το σημερινό Σαν Χωλλ] και συμφώνησαν στην ίδρυση ένος νέου αθλητικού σωματείου. Η πρόταση του Αννίβα Φράνσις, το νέο σωματείο να ονομαστεί ΑΛΚΗ, εγκρίθηκε ομόφωνα από τα ιδρυτικά μέλη. Η λέξη αλκή σημαίνει: σωματική δύναμη, ευρωστία, ρώμη, σφρίγος.
Τα εγκαίνια του οικήματος της Αλκής έγιναν από τον Δήμαρχο Λάρνακας, Λύσο Σανταμά, στις 23 Απριλίου 1948. Επειδή αρνήθηκαν οι ιερείς της Λάρνακας να τελέσουν τον αγιασμό, κλήθηκε ο ιερέας από το γειτονικό χωριό Περβόλια, μιας κοινότητας από τις «μικρές Μόσχες» κοντά στη Λάρνακα, που ανακηρύχθηκε, μάλιστα, επίτιμο μέλος της «Αλκής». (Στον ιερέα, επιβλήθηκε από την Ιερά Σύνοδο αργία ενός μηνός «για τέλεση ιεροπραξίας εκτός της ενορίας του»…)
Αμέσως μετά την ίδρυσή της η «Αλκή» δημιούργησε ποδοσφαιρική ομάδα και από τον πρώτο χρόνο μαζί με τα σωματεία «Ομόνοια», «Νέα Σαλαμίνα», «Ορφέα», ΑΜΟΛ και «Νέο Αστέρα» ίδρυσαν την Κυπριακή Ερασιτεχνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΚΕΠΟ), της οποίας η ζωή διάρκεσε 5 χρόνια και μετά την ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου αυτοδιαλύθηκε. Στις 30 Μαΐου 1948 έγινε στη Λάρνακα το πρώτο ποδοσφαιρικό παιγνίδι ανάμεσα στη Αλκή και τη Νέα Σαλαμίνα με νικήτρια την ομάδα της Λάρνακας με 2-0, στο γήπεδο του βρετανικού στρατοπέδου της πόλης, τις μέρες που κορυφωνόταν ο ποδοσφαιρικός διχασμός σε παγκύπριο επίπεδο, με τις αποχωρήσεις των αριστερών ποδοσφαιριστών από το ΑΠΟΕΛ.
Η «Αλκή» εντάχθηκε στη δύναμη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) το 1954 ως σωματείο Β' κατηγορίας Στην περίοδο 1956-57 η «Αλκή» κέρδισε το πρωτάθλημα της περιφέρειάς της, αλλά στον τελικό που έγινε για άνοδο στην Α' κατηγορία έχασε από τον «Απόλλωνα». Στην περίοδο 1957-58 η ομάδα της Λάρνακας κέρδισε πάλι το πρωτάθλημα στην περιφέρειά της αλλά λόγω των διακοινοτικών ταραχών δεν έγινε η τελική φάση κι η «Αλκή» έμεινε στην Β' κατηγορία. Στην περίοδο 1959-60 η «Αλκή» αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην Β' κατηγορία κι αφού νίκησε τον «Άρη» σε δυο αγώνες κατάταξης, ανήλθε στην Α' κατηγορία. Στο πρωτάθλημα της Α' κατηγορίας συμμετέχει μέχρι σήμερα, εκτός από την ορισμένες περιόδους που υποβιβάστηκε στη Β' κατηγορία.
Σε πέντε περιπτώσεις η ομάδα της «Αλκής» έφθασε στον τελικό του κυπέλλου Κύπρου, χωρίς όμως να το κατακτήσει. Το 1979 η «Αλκή» αγωνίστηκε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αντιμετωπίζοντας τη «Δυναμό» Βουκουρεστίου από την οποία έχασε 3-0 στο Βουκουρέστι και 9-0 στη Λάρνακα.
Τα χρώματα της «Αλκής» είναι το μπλε και το κόκκινο.
Αλκή Ορόκλινης
Η Αλκή το 2014 μετονομάστηκε σε Αλκή Ορόκλινη και συμμετείχε στο πρωτάθλημα Β Κατηγορίας της Κύπρου. Η ομάδα στις αρχές του 2023 αποφάσισε να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα και η ΚΟΠ στις 15 Φεβρουαρίου 2023 τη διέγραψε από τα μητρώα της.
Με βάση την απόφαση της ΚΟΠ η Αλκή μηδενίζεται σε όλους τους αγώνες της Β’ φάσης:
Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας ανέφερε συγκεκριμένα: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ, στην χθεσινή του συνεδρία, εξέτασε τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας μετά την αποχώρηση της Αλκής Ορόκλινηςκαι αποφάσισε όπως:
Να μην μηδενιστεί η Αλκή/Ορόκλινη στους αγώνες της Α’ φάσης του Πρωταθλήματος και ως εκ τούτου, η βαθμολογική συγκομιδή των ομάδων, μένει ως έχει.
Πηγή:
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια