Πενταδάκτυλος οροσειρά

Γεωργία

Image

Η ορεινή και  απότομη  τοπογραφία της οροσειράς Πενταδακτύλου και τα φτωχά της εδάφη σε συνδυασμό με τη μεγάλη έκταση των κρατικών δασών που βρίσκονται στην περιοχή της, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για γεωργική ανάπτυξη. Οι πιο διαδεδομένες καλλιέργειες είναι οι χαρουπιές, οι ελιές και τα σιτηρά που συχνά συγκαλλιεργούνται. Συμπαγείς εκτάσεις χαρουποδέντρων απαντώνται στη διοικητική έκταση των χωριών Συγχαρί, Βουνό, Κουτσοβέντης, Πέλλα Παΐς και Κάρμι. Εκεί όπου υπάρχουν πηγές νερού και κατάλληλα εδάφη καλλιεργούνται επίσης τα εσπεριδοειδή, τα λαχανικά και μερικά αρδευόμενα φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα. Τα εσπεριδοειδή βρίσκονται κυρίως στα χωριά Πέλλα Παΐς, Θέρμια, Παλαιόσοφος, Τριμίθθι, Ελιά και Κάρμι.   

 

Τα  κυριότερα  φυλλοβόλα  οπωροφόρα  δέντρα που  καλλιεργούνται στον Πενταδάκτυλο είναι  οι αμυγδαλιές και  οι χρυσομηλιές. Οι περισσότερες αμυγδαλιές βρίσκονται στα χωριά Βουνόν, Κάτω Δίκωμον, Κουτσοβέντης, Συγχαρί, Λιβερά, Φτέρυχα και Καλογραία. Οι περισσότερες χρυσομηλιές βρίσκονται στα χωριά Καλογραία, Χάρτζια και Ακανθού.    

Σε  πολύ περιορισμένη έκταση καλλιεργούνται στον Πενταδάκτυλο και τα αμπέλια. Σύμφωνα με την καταγραφή αμπελώνων του 1971 μικρές φυτείες αμπελιών βρίσκονταν στα χωριά Λάρνακας της Λαπήθου (17 εκτάρια), Πάνω Δίκωμον (6 εκτάρια), Σύσκληπος (4 εκτάρια), Αγριδάκι (4 εκτάρια) και Αγίρτα (2 εκτάρια).  

 

Το  χαμηλό γεωργικό εισόδημα συμπληρωνόταν  από  την  εκμετάλλευση των  δασών  και  των  λατομείων, τη μελισσοκομία και  τη κτηνοτροφία. Κατά τα τελευταία  ωστόσο χρόνια πριν από  την  τουρκική εισβολή  του 1974, το κύριο  εισόδημα των  κατοίκων των  χωριών του  Πενταδάκτυλου προερχόταν από την απασχόλησή τους στις πόλεις και την τουριστική βιομηχανία της Κερύνειας και της Αμμοχώστου.

Φώτο Γκάλερι

Image