Ασπροπετροσελίδονον

Image

(Πτηνολ.). Apus melba. Οικογένεια: Apodidae. Είναι το μεγαλύτερο από τα 3 είδη της οικογένειάς του που συναντώνται στην Κύπρο και στην Ευρώπη. Το ωραίο αυτό πετροχελίδονο ξεχωρίζει εύκολα από τα άλλα γιατί έχει κάτασπρο το κάτω μέρος του κορμού του, με μια μαυροκαφέ ταινία στο στήθος που χωρίζει τον λαιμό από την κοιλιά. Η κεφαλή, η ράχη και η ουρά του έχουν χρώμα γκριζόμαυρο. Τα φτερά του είναι πολύ μακριά και καμαρωτά, το άνοιγμά τους φθάνει τα 21 εκατοστά.

 

Φωλιάζει σε απόκρημνους βράχους στα βουνά και στις παραλίες. Πολλά πουλιά πετούν συνήθως μαζί και ταυτόχρονα κελαηδούν και το κελάηδημά τους είναι πραγματική χορωδία στο ήσυχο περιβάλλον των βουνών ή της θάλασσας. Στην Κύπρο γεννά στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου (Πενταδάκτυλος και Καντάρα κυρίως), στο Σταυροβούνι και στην περιοχή Κόρνου, στους γκρεμούς του Αγίου Θεοδώρου και στη Σκαρίνου, στην περιοχή Λάνιας, στους βράχους του Ακρωτηρίου, της Επισκοπής, μέχρι την Πέτρα του Ρωμιού. Τη φωλιά του την κτίζει σε τρύπες και ρωγμές με πηλό που κατασκευάζει με χώμα και άχυρα ή βρύα που μαζεύει στον αέρα ενώ πετά (γιατί ποτέ δεν κάθεται στη γη). Τον πηλό τον φτιάχνει ζυμώνοντας με το κολλώδες σάλιο του το χώμα που βρίσκει στις ρωγμές των βράχων. Εσωτερικά επενδύει τη φωλιά του με πούπουλα που μαζεύει και πάλι στον αέρα. Γεννά 2- 3 άσπρα αυγά μια φορά το χρόνο. Ζευγαρώνει και πάλι στον αέρα, ενώ πετά. Νερό πίνει βουτώντας το ράμφος του στα νερά λιμνών ή υδατοφραχτών. Παλαιότερα πολλά τέτοια πουλιά θεάθηκαν να κατέρχονται, κυρίως τα απογεύματα, από τον Πενταδάκτυλο και την Καντάρα για να πιουν νερό από τους υδατοφράχτες Κουκλιών Αμμοχώστου και Αχερίτου.

 

Είναι ωραιότατο θέαμα να παρακολουθεί κανένας αυτά τα πετροχελίδονα στον τόπο που φωλιάζουν. Για μια στιγμή ο ουρανός γεμίζει από τα κοπάδια των πουλιών, που στριφογυρίζουν και χύνονται όλα μαζί προς τα κάτω, σαν σμήνος ακροβατικών αεροπλάνων, αμέσως μετά χάνονται στα ύψη, για να ξαναγυρίσουν πάλι με μεγάλη ταχύτητα, σκορπώντας το κελάηδημά τους παντού. Κάθε χρόνο γεννούν στον ίδιο τόπο στον οποίο επιστρέφουν, φέρνοντας και τα παιδιά τους για να γεννήσουν κοντά τους. Τρέφονται με κουνούπια και μικρά έντομα καθώς και μύγες που πιάνουν πετώντας.

 

Τα πουλιά αυτά αρχίζουν να φθάνουν στην Κύπρο στις αρχές Μαρτίου και την εγκαταλείπουν τέλη Σεπτεμβρίου.