Ακκιντζή Μουσταφά

Ηγέτης της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας (2015-2020).

Image

Ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, πολιτικός, αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης. Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 28 Νοεμβρίου 1947. Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής, στην Τουρκία. Είναι παντρεμένος με την Μεράλ Ακιντζί έχει τρεις κόρες.

 

Το 1975 εξελέγη μέλος της λεγόμενης «Ομοσπονδιακής Βουλής» των κατεχομένων. Το 1976 εξελέγη «δήμαρχος» Λευκωσίας (του κατεχομένου, δηλαδή, από το 1974 τμήματός της) και επανεξελέγη το 1980 και το 1986. Ο Μουσταφά Ακκιντζή συνεργάστηκε ως δήμαρχος της Τ/κ Λευκωσίας στενά με το Λέλλο Δημητριάδη και μαζί κατάφεραν να υλοποιήσουν το αποχετευτικό σύστημα της Λευκωσίας. (Βλέπε Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ)

 

Το 1987 εξελέγη αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος. Έγινε μέλος της λεγομενης Βουλής των κατεχομένων, όπου το Κόμμα του κέρδισε  πέντε «έδρες». Έλαβε μέρος σε πολλές συναντήσεις Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών Κομμάτων με στόχο την επαναπροσέγγιση των δύο Κοινοτήτων. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ)

 

Ηγέτης 

Ο Μουσταφά Ακκιντζή εξελέγη στις 26 Απριλίου του 2015 ως "πρόεδρος" του "κράτους" των Τουρκοκυπρίων. Ως εκλελεγμένος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, διεξηγαγε αρκετούς  γύρους συνομιλιών  (Μοντ Πελεράν - Γενεύη- Βερολίνο) με τον Ελληνοκύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, με μεσολαβητή τον διαπραγματευτή Έσπεν Μπαρθ Άιντε, με  σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για επίλυση του προβλήματος της Κύπρου. Τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού έφτασαν πολύ κοντά μετά την κατάθεση από πλευράς γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενός νέου διαπραγματευτικού πλαισίου. Τελικά το ναυάγιο δεν αποφεύχθηκε.

Ο Μουσταφά Ακκιντζή είναι γνωστός για τις προοδευτικές του απόψεις σε κοινωνικά θέματα όπως είναι η θέση της γυναίκας στη κοινωνία και πολιτικά θέματα όπως η ανάγκη για σωστή επίλυση του Κυπριακού. Ανέλαβε πρόεδρος στις 30 Απριλίου 2015. Το 2019 εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», που αφορούσε την Εισβολή της Τουρκίας στην Τουρκία δηλώνοντας, ότι «ακόμη και αν αποκαλείται Πηγή Ειρήνης, αίμα κυλάει και όχι νερό», ενώ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου και μίας διπλωματικής επίλυσης 

Στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 2020, ο Μουσταφά Ακιντζί, έχασε από τον ανθυποψήφιό του Ερσίν Τατάρ, λαμβάνοντας ποσοστό 48.26% έναντι 51.74%.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image