Χρίστης Φοίβος

Image

Δημοσιογράφος, συγγραφέας. Ο Φοίβος Σ. Χρίστης γεννήθηκε στην Θέρμια της Κυρήνειας στις 22 Νοεμβρίου 1915. Γονείς του ο δικηγόρος Σάββας Θ. Χρίστης και η Μαρία Μικέ Κασιλιάν. Αδελφοί του οι Γλαύκος, Φαίδρος και Δώρος. Ήταν απόφοιτος του Γυμνασίου Κυρηνείας.

 

Εργάστηκε στο δικηγορικό γραφείο του πατέρα του. Μάχιμο μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων Γυμνασίων Κερύνειας ΣΑΓΚ, οργανωτής κατασκηνώσεων, ήταν υπεύθυνος για τη δακτυλογράφηση κειμένων του περιοδικού του Συλλόγου Πολιτισμός στα πρώτα έτη της εκδόσεώς του. Πολιτικός κρατούμενος τον καιρό του Αγώνα της ΕΟΚΑ. Αναμείχθηκε σε πολλές οργανώσεις, στον Προσκοπισμό, στον Ερυθρό Σταυρό και στην ΕΣΕΑΚ, (Ένωσις Συλλόγων Ελλήνων Αποφοίτων Κύπρου) η οποία είχε αναλάβει διεθνή διαφώτιση για το δικαίωμα των Ελλήνων της Κύπρου για ελευθερία.

 

Δημοσιογραφούσε κατά της βρετανικής πολιτικής στο Κυπριακό σε διάφορα έντυπα. Ήταν ο δημοσιογράφος ανταποκριτής του Reuter στην Κυρήνεια και ο πρώτος αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, το 1962.

 

Συγγραφεύς διαφόρων κειμένων: Επιστολαί, Αναμνήσεις, Οδηγίαι διά νεαρούς δικηγόρους, Μαγειρική, Λεξιλόγιον Μαγειρικής, Φυλλάδιον Νεολαίας Ηνωμένων Εθνών, Έγγραφα ΕΣΕΑΚ.

Πέθανε στις 30 Νοεμβρίου 2011.