«ΒΟΛΚΑΝ» VOLKAN

Image

Τουρκοκυπριακή μυστική οργάνωση. Η λέξη volkan στην τουρκική σημαίνει ηφαίστειο. Η οργάνωση αυτή των Τούρκων της Κύπρου ιδρύθηκε, ή τουλάχιστον εμφανίστηκε, το 1955, ως αντίδραση στην ΕΟΚΑ, μυστική οργάνωση των Ελλήνων της Κύπρου. Ενώ η EOKA ιδρύθηκε με σκοπό τον αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον αγγλικό ζυγό και ένωσή της με την Ελλάδα, η Βολκάν ιδρύθηκε με σκοπό την παρεμπόδιση του έργου της ΕΟΚΑ και της επιδίωξης των Ελλήνων, προβάλλοντας ταυτόχρονα το σύνθημα του τταξίμ (= διχοτόμηση).

 

Η Βολκάν ιδρύθηκε ύστερα από εντολές από την Τουρκία η οποία την χρηματοδοτούσε και την εξόπλιζε. Μεταξύ 1955 και 1958 η οργάνωση αυτή είχε ποικίλη τρομοκρατική δράση που συνίστατο από δολοφονίες, εμπρησμούς και βομβιστικές επιθέσεις που στρέφονταν κατά των Ελλήνων της Κύπρου και των περιουσιών τους. Χαρακτηριστικά των επιδιώξεων της Βολκάν ήσαν τα φυλλάδιά της που κυκλοφορούσαν κατά την περίοδο αυτή και που, μεταξύ άλλων, καλούσαν τους Τούρκους της Κύπρου να σφάζουν αδιακρίτως Έλληνες του νησιού. Ο στρατηγός Γρίβας, αρχηγός της ΕΟΚΑ, ο οποίος αντιμετώπισε και την τρομοκρατική δράση της Βολκάν κατά τη διάρκεια του αγώνα, αναφέρει ότι η οργάνωση των Τούρκων της Κύπρου δρούσε με την ανοχή και υποστήριξη των Άγγλων (Απομνημονεύματα αγώνος ΕΟΚΑ - Παράρτημα, σσ. 46-48). Αξίζει ν' αναφερθεί ότι πολλά μέλη της Βολκάν ήταν Τουρκοκύπριοι «ειδικοί αστυνομικοί» (επικουρικοί) στην υπηρεσία των Άγγλων από τους οποίους είχαν επιστρατευθεί. Τουρκοκύπριοι που τολμούσαν να ομιλούν ή να προωθούν τις φιλικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων της Κύπρου, έγιναν επίσης στόχος της Βολκάν.

 Ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα, που έγιναν στην Κύπρο κατά τα πρώτα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν και η δολοφονία των Τουρκοκυπρίων δικηγόρων, πολιτικών και δημοσιογράφων Αϊχάν Χικμέτ και Αχμέτ Γκιουργκάν. Το έγκλημα διαπράχθηκε από τουρκικούς σοβινιστικούς κύκλους, επί κεφαλής των οποίων ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς, ιθύνων νους και της τουρκοκυπριακής τρομοκρατικής Οργάνωσης ΤΜΤ, η οποία οργανωμένα υποδαύλιζε το μίσος μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και συστηματικά προωθούσε τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Εργο της ΤΜΤ είναι επίσης και η δολοφονία των Κώστα Μισαούλη και του Ντερβίς Αλή Καβάζογλου.  

Η Βολκάν μετετράπη στις 28 Νοεμβρίου 1957 και μετονομάστηκε σε Τ.Μ.Τ. (Turk Mukavemet Teskilati = Οργάνωση Τούρκων Αγωνιστών). Η Τ.Μ.Τ. συνέχισε τη δράση και προώθησε τους σκοπούς της Βολκάν και μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου, μέχρι την 1η Αυγούστου 1976, οπότε επίσημα τερμάτισε την ένοπλη δραστηριότητά της αν και υφίσταται ακόμη ως οργάνωση, με παραρτήματα σε πόλεις και χωριά. Κατά την ημερομηνία αυτή η Τ.Μ.Τ. «μεταβίβασε» τις δραστηριότητές της στις λεγόμενες «Δυνάμεις Ασφαλείας» των Τουρκοκυπρίων, δηλαδή κυρίως στον «επίσημο» στρατό τους που υφίσταται παράλληλα προς τις δυνάμεις εισβολής της Τουρκίας, οι οποίες βρίσκονται στην Κύπρο από το καλοκαίρι του 1974.

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image