«ΒΟΛΚΑΝ» VOLKAN

Η Volkan που μετονομάστηκε σε ΤΜΤ

Image

Τουρκοκυπριακή μυστική οργάνωση. Η λέξη volkan στην τουρκική σημαίνει ηφαίστειο. Αργότερα μετονομάστηκε σε ΤΜΤ.

 

Η οργάνωση αυτή των Τούρκων της Κύπρου ιδρύθηκε, ή τουλάχιστον εμφανίστηκε, το 1955, ως αντίδραση στην ΕΟΚΑ. H EOKA ιδρύθηκε από τους Έλληνες της Κύπρου με σκοπό τον αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον αγγλικό ζυγό και ένωσή της με την Ελλάδα. Η Βολκάν ιδρύθηκε ως αντίπαλο δέος, έχοντας ως σκοπό την παρεμπόδιση του έργου της ΕΟΚΑ και της επιδίωξης των Ελλήνων, προβάλλοντας ταυτόχρονα το σύνθημα του ταξίμ (= διχοτόμηση). Σύμφωνα με την Τ/κ εκδοχή η ίδρυση της ΤΜΤ "επιβλήθηκε ύστερα από επιθέσεις Ε/κ σε βάρος Τ/κ.

 

Συγκεκριμένα διατυπώνονται οι ισχυρισμοί ότι "στις 11 Ιανουαρίου 1956, η ΕΟΚΑ πραγματοποίησε την πρώτη της απόπειρα δολοφονίας προκαλώντας το θάνατο του Αλί Ριζά, αστυνομικού τουρκικής καταγωγής, στη Μπάφα. Έριξε επίσης αργότερα βόμβα στην τουρκική πρεσβεία. Το καλοκαίρι του 1957, εισέβαλε στα τουρκικά χωριά το ένα μετά το άλλο και έσφαξε 74 Τουρκοκύπριους". Ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς αργότερα υποστήριξε ότι η Volkan ήταν δημιούργημα των Άγγλων, γι αυτό και ο ίδιος πρωταγωνίστησε στη δημιουργία της ΤΜΤ.  

 

Το σίγουρο είναι ότι η Βολκάν που ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί λίγο μετά την έναρξη της ΕΟΚΑ δεν ήταν η μοναδική Τ/κ εθνικιστική οργάνωση. Ήταν μια από διάφορες μικρές παραστρατιωτικές Τ/κ οργανώσεις, ίσως η πιο γνωστή. Παρότι οργάνωσε συγκεντρώσεις και μαζικές διαδηλώσεις κατά της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα και υπέρ της Διχοτόμησης, δεν έγινε ποτέ γνωστό ποιος ή ποιοι ήταν επικεφαλής της Volkan. Ο Rauf Denktaş όπως προαναφέρθηκε, σε κατοπινές συνομιλίες του έλεγε ότι υποπτευόταν ότι η VOLKAN είχε συσταθεί από τους Βρετανούς.  Ούτως ή άλλως ο Ντενκτάς δεν πίστευε ότι "μικρές, αναποτελεσματικές, ανοργάνωτες και ασυντόνιστες ομάδες θα μπορούσαν να νικήσουν την ΕΟΚΑ του Γρίβα, αλλά ότι η Τ/κ  αντίσταση έπρεπε να βασίζεται σε μια στρατιωτική οργάνωση/δομή".

 

Ο στρατηγός Γρίβας, αρχηγός της ΕΟΚΑ, ο οποίος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη  δράση της Βολκάν κατά τη διάρκεια του αγώνα, αναφέρει ότι η οργάνωση των Τούρκων της Κύπρου δρούσε με την ανοχή και υποστήριξη των Άγγλων (Απομνημονεύματα αγώνος ΕΟΚΑ - Παράρτημα, σσ. 46-48). Αξίζει ν' αναφερθεί ότι πολλά μέλη της Βολκάν ήταν Τουρκοκύπριοι «ειδικοί αστυνομικοί» (επικουρικοί) στην υπηρεσία των Άγγλων από τους οποίους είχαν επιστρατευθεί. Τουρκοκύπριοι που τολμούσαν να ομιλούν ή να προωθούν τις φιλικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων της Κύπρου, έγιναν επίσης στόχος της Βολκάν.

 

Σε ΤΜΤ

Η Βολκάν στις 28 Νοεμβρίου 1957  μετονομάστηκε σε Τ.Μ.Τ. (Turk Mukavemet Teskilati = Οργάνωση Τούρκων Αγωνιστών).

 

Ο Δρ Fazıl Küçük, ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, και ο Rauf Denktaş, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρκοκυπριακών Ιδρυμάτων, πήγαν στην Άγκυρα και συναντήθηκαν με τους τότε κυβερνώντες. Ζητήθηκε από τον Πρόεδρο Celal Bayar, τον Πρωθυπουργό Adnan Menderes και τον Υπουργό Εξωτερικών Fatin Rüştü Zorlu επείγουσα βοήθεια για να αντιμετωπισθεί η ΕΟΚΑ. Εάν η Τουρκία δεν υποστήριζε τους συμπατριώτες της στην Κύπρο, ο τουρκικός πληθυσμός στο νησί μπορεί να μην ήταν σε θέση να αντέξει τις επιθέσεις, ανέφεραν στους συνομιλητές τους. Ο Fatin Rüştü Zorlu ασχολήθηκε αμέσως με το θέμα και ζήτησε σχεδιασμό. Πρότεινε να οργανωθούν οι Τουρκοκύπριοι, να εκπαιδευτεί το προσωπικό στην Τουρκία και να μεταφερθούν κρυφά όπλα στο νησί. Η οργάνωση επρόκειτο να ονομαστεί TMT (Turkish Resistance Organisation).

 

Η Επιτροπή Διερεύνησης Κινητοποίησης (Τμήμα Ειδικού Πολέμου) του Γενικού Επιτελείου Στρατού ανέλαβε τον σχεδιασμό και τη δημιουργία της οργάνωσης. Ο εθελοντισμός ήταν απαραίτητος στην οργάνωση. Η ΤΜΤ υπάγονταν σε Τούρκους αξιωματικούς και συγκεκριμένα στον υποστράτηγο Daniş Karabelen, πρόεδρο του Συμβουλίου Έρευνας Κινητοποίησης. Ο ταγματάρχης İsmail Tansu, αναπληρωτής του Karabelen, θα εκτελούσε τον σχεδιασμό. Ο ταγματάρχης Ahmet Görmez ήταν υπεύθυνος για το προσωπικό και τις επιχειρήσεις, ο λοχαγός Bedri Esen για την εκπαίδευση, ο λοχαγός Cemal Birer και ο λοχαγός Recep Atasü για τον εφοδιασμό και την υλικοτεχνική υποδομή και ο λοχαγός Halil Pamukoğlu για την επικοινωνία. Οι περισσότεροι από τους αξιωματικούς που υπηρετούσαν στην TMT ήταν βετεράνοι του πολέμου της Κορέας. Οι έφεδροι αξιωματικοί που θα εκτελούσαν μυστικές εργασίες στην Κύπρο θα έφεραν τον τίτλο του δασκάλου. Οι Τουρκοκύπριοι άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών έπρεπε να οργανωθούν. Όσοι επιλέχθηκαν από αυτούς επρόκειτο να υποβληθούν σε στρατιωτική εκπαίδευση σε στρατόπεδα στην Άγκυρα και την Αττάλεια. Στόχος μέσα σε ένα χρόνο, 5 χιλιάδες Τ/κ να οργανωθούν και να εκπαιδευτούν στα όπλα.  Ο αριθμός - στόχος ήταν 15 χιλιάδες άτομα. Η χρηματοδότηση επρόκειτο να εξασφαλισθεί από τις μυστικές πιστώσεις και ορισμένα άλλα τουρκικά κονδύλια.

 

Η ΤΜΤ δημοσίευσε την πρώτη της διακήρυξη τον Νοέμβριο του 1957. Η πολιτική πτέρυγα της οργάνωσης ιδρύθηκε στις 27 Ιουλίου 1957 από τους Burhan Nalbantoğlu, Rauf Denktaş και Kemal Tanrısevdi. Ο Δρ Fazıl Küçük δεν συμπεριλήφθηκε στο πρώτο βασικό στελεχιακό δυναμικό. Στόχος της ΤΜΤ ήταν να ενώσει όλες τις μικρές αντιστασιακές οργανώσεις στην Κύπρο και να σχηματίσει μια μεγάλη/δυνατή οργάνωση που θα λειτουργούσε σε κάθε τουρκικό χωριό.

 

Επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας ήταν ένας αρχιστράτηγος με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη/αντισυνταγματάρχη και τον τίτλο Bayraktar. Ο αρχιστράτηγος δεν διοικούσε μόνο τους μουτζαχεντίν. Ήταν σε επαφή με την Τουρκία και οργάνωσε μυστικές αποστολές όπλων. Συντόνιζε επίσης την παραγωγή φορητών όπλων στο μυστικό εργαστήριο με την ονομασία Kırıkkale, το οποίο είχε δημιουργηθεί στη Λευκωσία. Υπήρχαν 10 Σαντζαχτάρ που συνδέονταν με τη σημαία. Κάθε σημαιοφόρος διοικούσε τα τάγματα των μουτζαχεντίν υπό τη διοίκησή του.

 

Αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι προετοιμασίες, η TMT ενεργοποίησε την παράνομη έδρα της στη Λευκωσία την 1η Αυγούστου 1958. Επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης ήταν ο αντισυνταγματάρχης Rıza Vuruşkan. Αναπληρωτές του ήταν ο ταγματάρχης Necmettin Erge και ο λοχαγός Mehmet Özden. Ο περιφερειακός διοικητής της TMT Κύπρου ήταν ο ταγματάρχης Şefik Karakurt.

 

Ο αντισυνταγματάρχης Rıza Vuruşkan βρισκόταν στο νησί ως επιθεωρητής υπεύθυνος για την τράπεζα İş. Χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Ali Çonan. Στην οργάνωση, το κωδικό όνομα του Vuruşkan ήταν Bozkurt, του Rauf Denktaş ήταν Toros και του Dr. Fazıl Küçük ήταν Ağrı. Τα ηγετικά στελέχη έδωσαν όρκο τοποθετώντας το δεξί τους χέρι στην τουρκική σημαία, το Κοράνι και το όπλο. Αυτή η μορφή όρκου υιοθετήθηκε. Η ίδια τελετή ορκωμοσίας επαναλήφθηκε για κάθε μέλος της TMT.

 

Η Δομή

Όπως αναφέρουν διάφορα στελέχη της, η οργανωτική της δομή είχε την αρχική της έμπνευση από το γαλλικό κίνημα αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ίδιος ο  Ραούφ Ντενκτάς, σε κειμενα του περιγράφει τη δομή της  ως κύτταρο. Σε αυτή τη μορφή οργάνωσης, υπάρχει ένα κύτταρο που ονομάζεται "σκηνή". Κανένας εκτός των πυρήνων  που έχουν δώσει τον όρκο της οργάνωσης δεν πρέπει να γνωρίζει. Η TMT οργανώθηκε σε πυρήνες των 5 ατόμων. Τα κύτταρα ενώθηκαν για να σχηματίσουν την εταιρεία, την "κηρήθρα". Το τάγμα αποτελούνταν από κηρήθρες και το όνομά του ήταν "κυψέλη". Κάθε μέλος της κυψέλης ονομαζόταν "μέλισσα", ο αρχηγός της κυψέλης ονομαζόταν "αρχηγός σμήνους" και ο αρχηγός της κηρήθρας ονομαζόταν "αρχηγός κηρήθρας".

 

Το επίσημο σύμβολο της TMT ήταν ο γκρίζος λύκος. Το κωδικό όνομα κάθε στρατιώτη στους πυρήνες  ήταν Wolf. Οι αξιωματικοί που παρείχαν εκπαίδευση ονομάζονταν Clean Wolf, εκείνοι που παρείχαν όπλα ονομάζονταν Fertility Wolf και εκείνοι που εργάζονταν στην υπηρεσία πληροφοριών ονομάζονταν Fortune Wolf.

 

Τα 3 μέλη της TMT που πραγματοποίησαν την πρώτη αποστολή όπλων από την Τουρκία στην Κύπρο ονομάστηκαν ομάδα Bee. Η πρώτη αποστολή πραγματοποιήθηκε στις 16 Αυγούστου 1958 και 10 πολυβόλα, 20 πιστόλια και 2 κιβώτια με πυρομαχικά μεταφέρθηκαν επιτυχώς στο νησί.

 

Δολοφονίες μετά την Ανεξαρτησία

Η Τ.Μ.Τ. συνέχισε τη δράση και προώθησε τους σκοπούς της Βολκάν και μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου. Έδρασε κατά τη διάρκεια των Διακοινοτικών Ταράχων 1963/4  μέχρι την 1η Αυγούστου 1976, οπότε επίσημα τερμάτισε την ένοπλη δραστηριότητά της αν και υφίσταται ακόμη ως οργάνωση, με παραρτήματα σε πόλεις και χωριά. Κατά την ημερομηνία αυτή η Τ.Μ.Τ. «μεταβίβασε» τις δραστηριότητές της στις λεγόμενες «Δυνάμεις Ασφαλείας» των Τουρκοκυπρίων, δηλαδή κυρίως στον «επίσημο» στρατό τους που υφίσταται παράλληλα προς τις δυνάμεις εισβολής της Τουρκίας, οι οποίες βρίσκονται στην Κύπρο από το καλοκαίρι του 1974.

 

 Ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα, που έγιναν στην Κύπρο κατά τα πρώτα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν και η δολοφονία των Τουρκοκυπρίων δικηγόρων, πολιτικών και δημοσιογράφων Αϊχάν Χικμέτ και Αχμέτ Γκιουργκάν. Το έγκλημα διαπράχθηκε από τουρκικούς σοβινιστικούς κύκλους, επί κεφαλής των οποίων ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς, ιθύνων νους και της τουρκοκυπριακής τρομοκρατικής Οργάνωσης ΤΜΤ, η οποία οργανωμένα υποδαύλιζε το μίσος μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και συστηματικά προωθούσε τη διχοτόμηση της Κύπρου.

 

Εργο της ΤΜΤ είναι επίσης και η δολοφονία των Κώστα Μισαούλη και του Ντερβίς Αλή Καβάζογλου.  

 

 

Πηγές:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. TMT’nin gizli yapılanması
  3. Türk Mukavemet Teşkilâtı’nın Bilinmeyenleri

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image