Γαλάζη Πίτσα

Image

Φιλολογικό ψευδώνυμο της ποιήτριας Πίτσας Μόρτη - Σωτηρίου. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1940. Μετά την αποφοίτησή της από το Αθηναΐδειο Γυμνάσιο της Λεμεσού, το 1959, πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες στην Πάντειο Σχολή, ενώ στην ίδια σχολή παρακολούθησε και μαθήματα δικαίου και δημοσίων σχέσεων. Μεταξύ 1966 και 1969 εργάστηκε στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου όπου είχε την ευθύνη διαφόρων πολιτιστικού περιεχομένου ραδιοφωνικών προγραμμάτων.

 

Αργότερα εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Εξακολουθεί να συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά, κυρίως σε θέματα φιλολογικά. Από το 1970 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη γενέτειρά της. Διετέλεσε μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής γραμμάτων του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, μεταξύ 1971 και 1973. Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου, καθώς και αντιστοίχων οργανώσεων της Ελλάδας. Με διακεκριμένα μέλη της πνευματικής ζωής της Ελλάδας διατηρεί στενές σχέσεις.

 

Στα κυπριακά γράμματα εμφανίστηκε ενώ ήταν ακόμη μαθήτρια γυμνασίου. Φοιτήτρια στην Αθήνα, εξέδωσε εκεί την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο Στιγμές Εφηβείας (Αθήνα, 1963), εμπνευσμένη από τον κυπριακό απελευθερωτικό αγώνα του 1955 - 59. Ακολούθησαν άλλες ποιητικές συλλογές:

2. Στα περιθώρια των καιρών (Αθήνα, 1968)

3. Άσπρη Πολιτεία (Αθήνα, 1969)

4. Δέντρα και Θάλασσα (Αθήνα, 1969)

5. Ψηφιδωτό (Αθήνα, 1973)

6. Η Αδελφή του Αλέξανδρου (Αθήνα, 1973)

7. Υπνοπαιδεία (Αθήνα, 1978)

8. Σηματωροί (Αθήνα, 1984)

9. Τα πουλιά του Ευστόλιου και ο Έγκλειστος (Αθήνα, 1997)

10. Τα έψιλον της Ελένης (Αθήνα, 1998)

11. Οδός Αιμιλίου Χουρμουζίου (Αθήνα, 2005)

 

Για την ποιητική της συλλογή Σηματωροί τιμήθηκε με κρατικό βραβείο από το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, το οποίο όμως δεν απεδέχθη. Με κρατικό βραβείο ποίησης τιμήθηκε και η ποιητική της συλλογή Δέντρα και Θάλασσα.

 

Συνεργασίες της Πίτσας Γαλάζη βρίσκονται δημοσιευμένες στα κυριότερα κυπριακά και ελλαδικά λογοτεχνικά περιοδικά. Ποίησή της μεταφράστηκε σε ξένες γλώσσες και ανθολογήθηκε σε αρκετές Ανθολογίες.

 

Η Πίτσα Γαλάζη κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις μεταξύ των συγχρόνων Κυπρίων ποιητριών. Στους στίχους της, που διακρίνονται για τη μουσικότητα και τον παλμό τους, αγρυπνά η ελληνική της συνείδηση. Ο σύγχρονος άνθρωπος και τα αδιέξοδά του περιλαμβάνονται επίσης στους προβληματισμούς της. Η ποιητική της ευαισθησία είναι πολυσύνθετη και στη λυρικότητά της επιτυγχάνει την αισθητική καταξίωση. Αυθεντική και με δικό της προσωπικό ύφος, συνδέει την τέχνη της με τα ιστορικά δρώμενα της κυπριακής πολιτικοκοινωνικής πραγματικότητας.