Γαρύλλης

Image

Ποταμός, μήκους 22 περίπου χμ., που πηγάζει από το δάσος Λεμεσού και χύνεται στον κόλπο Λεμεσού ή Ακρωτηρίου. Η ροή του από το δάσος Λεμεσού μέχρι τα δυτικά της Παραμύθας είναι ΒΑ. - ΝΔ., απ' εκεί μέχρι το φράγμα των Πολεμιδιών είναι Β. - Ν., και από το φράγμα μέχρι τις εκβολές είναι ΒΔ. - ΝΑ.

 Πήρε το όνομα Γαρύλλης από διάφορους μύκητες κιτρινωπού χρώματος που παρουσιάζονται κατά καιρούς στην κοίτη του, ιδιαίτερα την περίοδο που στερεύει, και θυμίζουν γαρύλλες δηλαδή τσίμπλες. 

Ο Χείμαρος αυτός είναι επίσης γνωστός για τις μεγάλες πλημμύρες που προκάλεσε κυρίως στο παρελθόν σε περιόδους μεγάλης πολυομβρίας.  

Το Νοέμβριο του  1880 σημειώθηκαν πλημμύρες στην πόλη της Λεμεσού, την οποία έπνιξε ο ποταμός Γαρύλλης. Προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές, κατέρρευσαν σπίτια και υποστατικά. Ακαθόριστος αριθμός θυμάτων. Επίσης το Νοέμβριο του 1894, ο ποταμός Γαρύλλης πλημμύρισε λόγω πολλών βροχών και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στη Λεμεσό. Περισσότερα από εκατόν σπίτια κατέρρευσαν, καθώς και η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου και το παρακείμενο τζαμί. Οι νεκροί ξεπέρασαν τους είκοσι δύο, μεταξύ αυτών και αρκετά παιδιά, ενώ πνίγηκαν και περισσότερα από διακόσια πενήντα ζώα. Πλημμύρες στη Λεμεσό είχαμε και στη δεκαετία του 1970 με λιγότερες ζημιές. 

Ο Γαρύλλης κυλά πάνω σε σερπεντίνες, λάβες, κρητίδες, μαργαϊκές κρητίδες και πρόσφατες αλλουβιακές αποθέσεις. Στο βόρειο τμήμα της διαδρομής του φυτρώνουν αμπέλια, στο μέσο τμήμα κυρίως χαρουπιές και στο νότιο σιτηρά με χαρουπιές. Οι γεωγραφικές περιφέρειες που διασχίζει είναι ένα μικρό τμήμα της Πιτσιλιάς, το δάσος Λεμεσού, η ξηρική σιτηροχαρουποπαραγωγική περιφέρεια και η πεδιάδα Λεμεσού. Το φράγμα των Πολεμιδιών είναι κτισμένο πάνω στον Γαρύλλη, 2 περίπου χμ. στα βόρεια των Πολεμιδιών.

 

Οι κυριότεροι οικισμοί από όπου ρέει ο Γαρύλλης είναι: Ζωοπηγή, Καλό Χωριό, Λουβαράς, Αψιού, Απαισιά, Γεράσα, Παραμύθα, Κορφή, Πάνω Πολεμίδια, Κάτω Πολεμίδια και Λεμεσός.

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image