Γκρίλλο Ιάκωβος Giacomo Grillo ή Grillio

Καπετάνιος 2.000 ανδρών που κατά τα μέσα Ιανουαρίου του 1374, μαζί με το Γενουάτη ναύαρχο Σιρ Πιέρ τε Κάμπε Φρεγγούγγε (Sire Piero de Campo Fregoso) και τον ουσιαστικά αιχμάλωτό του βασιλιά της Κύπρου Πέτρο Β', έκαμαν επιχείρηση κατά των αντιπάλων τους θείων του Πέτρου στην βόρεια Κύπρο, στο στενό πέρασμα κοντά στο Δίκωμο προς την Κερύνεια, που φύλασσαν Βούλγαροι μισθοφόροι. Μετά οκτώ ημέρες μάταιων αιματηρών προσπαθειών οι Γενουάτες αναγκάστηκαν να διατάξουν επιστροφή στη Λευκωσία (22.1.1374). Αλλά ένας Έλληνας ιερέας τους υπέδειξε μυστικό δρόμο προς τον Άγιο Ιλαρίωνα και την Κερύνεια, και απέτρεψε την φυγή τους (Μαχαιράς, παρ. 466 468).

 

Ο ίδιος Ιάκωβος Γκρίλλο φαίνεται ότι βρισκόταν ως σύμβουλος μαζί με τον Γιλιόμ Λερμήν στο γενουατικό στόλο που υπό τον Νταμιάνο Καττάνεο εστάλη κατά της Κύπρου στα 1373 για να ζητήσει αποζημιώσεις από τον βασιλιά για φόνους και τραυματισμούς Γενουατών στο νησί (Μαχ., παρ. 359).

 

Ένας Σιστρός Γρελλιός, προφανώς της ίδιας οικογένειας, βρίσκεται στα 1426 σημαιοφόρος του βασιλιά Ιανού στη μάχη της Χοιροκοιτίας, όπου και σκοτώθηκε από τους Μαμελούκους (Μαχ., παρ. 680, 685).