Πούλιος Δημήτριος

Image

Ελλαδίτης στρατιωτικός. Το 1964, μετά την εκδήλωση της ανταρσίας των Τουρκοκυπρίων, βρισκόταν στην Κύπρο όπου ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα κι όπου σκοτώθηκε τον Μάιο του χρόνου αυτού.

 

Ο Δημήτριος Πούλιος, που έφερε τότε τον βαθμό του ταγματάρχη του Ελληνικού Στρατού, ήταν μεταξύ των πρώτων Ελλαδιτών στρατιωτικών που ήλθαν κρυφά στην Κύπρο προς αντιμετώπιση της ανταρσίας των Τουρκοκυπρίων και της απειλής της Τουρκίας για στρατιωτική εισβολή. Τον Απρίλιο του 1964 ο Δημήτριος Πούλιος σχεδίασε τη γνωστή καταδρομική επιχείρηση στον Πενταδάκτυλο (Άσπρη Μούττη και Άγιος Ιλαρίων) που είχε σαν στόχο την ανακατάληψη του Αγίου Ιλαρίωνος. Ο ίδιος ο Πούλιος είχε ηγηθεί της επιχειρήσεως εκείνης που θα εστέφετο υπό πλήρους επιτυχίας εάν δεν εμποδιζόταν από πολιτικούς λόγους. Συγκεκριμένα, ενώ η επιχείρηση στην Άσπρη Μούττη-Άγιο Ιλαρίωνα βρισκόταν σε εξέλιξη, κι ενώ επέκειτο η από στιγμή σε στιγμή ανακατάληψη του Αγίου Ιλαρίωνος, διετάχθη κατάπαυση των εχθροπραξιών.

 

Λίγες μέρες αργότερα ο ταγματάρχης Πούλιος πήγε στην Αμμόχωστο για αναγνωριστική αποστολή. Εκεί δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τους Τούρκους, μαζί με τον συνάδελφό του, Ελλαδίτη λοχαγό Β. Καποτά.

Φώτο Γκάλερι

Image