Δημητριάδης Λέλλος

Image

Δήμαρχος Λευκωσίας από το 1971 και για 30 συνεχή χρόνια και πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου. Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 3 Φεβρουαρίου 1933 και πέθανε στις 9 Απριλίου 2022. 

 

Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές πήγε στο Λονδίνο όπου σπούδασε νομικά στο Gray's Inn. Στην Κύπρο επέστρεψε το 1955 και από τότε άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου στη Λευκωσία. Είχε ενεργό δράση στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59 ως μέλος της ΕΟΚΑ και μέλος της ΔΑΝΕ (Διοίκησις Αλκίμου Νεολαίας ΕΟΚΑ) που βρισκόταν υπό την άμεση εποπτεία του Γεωργίου Γρίβα - Διγενή.

 

Στις πρώτες βουλευτικές εκλογές που έγιναν στην Κύπρο την 31 Ιουλίου 1960, λίγες μέρες πριν από την επίσημη εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Λέλλος Δημητριάδης εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας του Πατριωτικού Μετώπου - ΕΔΜΑ (Ενιαίον Δημοκρατικόν Μέτωπον Αναδημιουργίας). Διετέλεσε πρόεδρος των επιτροπών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων και μέλος άλλων επιτροπών του Σώματος. Συμμετείχε σε διάφορες κοινοβουλευτικές αποστολές στο εξωτερικό και υπήρξε μέλος διαφόρων επιτροπών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Από το 1966 μέχρι το 1970 ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Πατριωτικού Μετώπου.

 

Διετέλεσε βουλευτής μέχρι το 1970, οπότε στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν το χρόνο αυτό δεν διεκδίκησε επανεκλογή. Την 1η Δεκεμβρίου 1971 διορίστηκε από τον πρόεδρο Μακάριο δήμαρχος Λευκωσίας. Λέγεται μάλιστα ότι ο Πρόεδρος Μακάριος για να μπορέσει να τον διορίσει Δήμαρχο, άλλαξε τα σύνορα του Δήμου Λευκωσίας. Το αξίωμα αυτό κατείχε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2001, με μια σύντομη διακοπή το καλοκαίρι του 1974, οπότε επαύθη από τους πραξικοπηματίες.

 

Ως δήμαρχος της κυπριακής πρωτεύουσας, ο Λέλλος Δημητριάδης διακρίθηκε για τις αδιάκοπες προσπάθειές του και τις συνεχείς δραστηριότητές του στην εκτέλεση διαφόρων αναπτυξιακών έργων καθώς και για τη συμβολή του στην πολιτιστική ανέλιξη της Λευκωσίας. Μεταξύ των έργων που έχουν γίνει επί ημερών του είναι η προώθηση και επίλυση του αποχετευτικού (που παρουσίαζε μεγάλες δυσκολίες εξαιτίας της τουρκικής κατοχής μέρους της πρωτεύουσας, που τελικά ξεπεράστηκαν με σειρά επαφών του δημάρχου με τον ομόλογο του Μουσταφά Ακιντζί που ήταν δήμαρχος του τ/κ Δήμου της Λευκωσίας), η αξιοποίηση του μνημείου της πύλης Αμμοχώστου, που μετετράπη σε πολιτιστικό κέντρο και κέρδισε διεθνή τιμητική διάκριση, η κατακόρυφη αύξηση του πρασίνου και η δενδροφύτευση, η δημιουργία μουσείων, η συντήρηση και αξιοποίηση παλαιών οικοδομών που κρίθηκαν ως διατηρητέες, η δημιουργία «Λαϊκής Γειτονιάς» και πεζοδρόμων, η καθιέρωση του θεσμού του ετήσιου Φεστιβάλ Λευκωσίας, η διεξαγωγή μελέτης και προώθηση γενικότερου σχεδίου ανάπτυξής της πρωτεύουσας, η καθιέρωση του θεσμού του «Λαϊκού Πανεπιστημίου» και του «Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου», η δημιουργία παιδικού εργαστηρίου τέχνης, η καθιέρωση λαϊκών πανηγυριών, η δημιουργία πάρκου σύγχρονης τέχνης και άλλα. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ)

 

Στις 6 Ιουλίου 1989 ο Λέλλος Δημητριάδης παραχώρησε τις εγκαταστάσεις του Δημαρχείου για το πρώτο ανεξάρτητο ραδιοφωνικό πρόγραμμα σε συνεργασία με δημοσιογράφους και παραγωγούς. Η εκπομπή ήταν μονοήμερη και αποτέλεσε τον πρόδρομο της ιδιωτικής ραδιοφωνίας. 

 

Ο Λέλλος Δημητριάδης ως δήμαρχος υπηρέτησε για 30 συνεχή χρόνια, μέχρι το τέλος του 2001, αφού στο αξίωμα αυτό  εξελέγη κατά τις δημοτικές εκλογές του 1986, του 1991 και του 1996.

Ηταν ο ιδιόρρυθμος δήμαρχος που αγαπούσαν οι Λευκωσιάτες και στον οποίο προσέτρεχαν για την επίλυση όλων τους των προβλημάτων ακόμα και των πιο απίθανων. Η φράση "έχεις πρόβλημα, πήγαινε στο Λέλλο" ήταν διαδεδομένη την εποχή της Δημαρχίας του. 

 

Πηγή:

www.polignosi.com

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image