Οζγκιούρ Οζκέρ

Image

Τουρκοκύπριος πολιτικός, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος για μια εικοσαετία. Γεννήθηκε στο χωριό Βρέτσια της επαρχίας Πάφου το 1940 και πέθανε το 2005. Φοίτησε στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και στη συνέχεια στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου. Το 1962 πήρε υποτροφία για μονοετείς σπουδές στην αγγλική γλώσσα στο Εδιμβούργο. Εργάστηκε ως δάσκαλος της Αγγλικής.

 

Το 1968 ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη της Συντεχνίας Τουρκοκυπρίων Διδασκάλων. Το 1974 έγινε μέλος της παράνομης «Συντακτικής Συνέλευσης» στις κατεχόμενες περιοχές, ως ανεξάρτητος «βουλευτής». Το 1976 προσχώρησε στο αριστερό Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, του οποίου ανέλαβε την ηγεσία.

 

Ο Οζκέρ Οζγκιούρ αντιτάχθηκε έντονα στην οικονομική και κοινωνική πολιτική του καθεστώτος Ντενκτάς και διαφώνησε με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Για το Κυπριακό υποστήριζε λύση με βάση τη δημιουργία μιας ομόσπονδης διζωνικής δικοινοτικής Δημοκρατίας, στα πλαίσια της οποίας να υπάρχει μια «κατ' εξοχήν τουρκοκυπριακή ζώνη» στο βόρειο τμήμα του νησιού και μια «κατ' εξοχήν ελληνοκυπριακή ζώνη» στο νότιο. Υποστήριζε επίσης την επαναπροσέγγιση των δυο κοινοτήτων. Ο Οζγκιούρ ήταν μόνιμος αρθρογράφος της εφημερίδας «Γενί Ντουζέν», οργάνου του κόμματός του.

 

Το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, υπό την ηγεσία του Οζγκιούρ, συνεργάστηκε με το δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του Χακί Ατούν και σχημάτισαν «κυβέρνηση συνασπισμού» μετά τις εκλογές στο ψευδοκράτος τον Δεκέμβριο του 1993. Ο Οζγκιούρ ανέλαβε ως «αντιπρόεδρος» της «κυβέρνησης». Τον Οκτώβριο του 1995 ο Οζγκιούρ παραιτήθηκε, αναφέροντας ότι το κόμμα του δεν ενημερωνόταν για σημαντικά θέματα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της παραχώρησης «ιθαγένειας» στους Τούρκους εποίκους. Τον Ιανουάριο του 1996 ο Οζκιούρ αποχώρησε από την αρχηγία του Ρεπουπλικανικού κόμματος και τον διαδέχθηκε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image