Κούριο, αρχαίο Θέατρο

Image

Το αρχαίο θέατρο Κουρίου είναι κτισμένο στο νότιο άκρο του λόφου, πάνω στον οποίο αναπτύχθηκε η αρχαία πόλη και βρίσκεται 4 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του χωριού Επισκοπή της επαρχίας Λεμεσού.

Κατά την αρχαιότητα το Κούριο ήταν μια σημαντική πόλη-βασίλειο και βρίσκεται σε μια από τις πιο εντυπωσιακές αρχαιολογικές περιοχές της Κύπρου. Το θέατρο, που βρίσκεται στο νότιο άκρο του απότομου λόφου στον οποίο ήταν χτισμένη η πόλη, είναι μεγάλης σημασίας. 

Μια ιδιαιτερότητα του θεάτρου που το κάνει να ξεχωρίζει απ’ όλα τ’ άλλα του αρχαίου κόσμου, είναι ότι το κοίλο έχει θέα τη θάλασσα. 

Το θέατρο κατασκευάστηκε στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ., αλλά πήρε τις σημερινές του διαστάσεις κατά τη διάρκεια του 2ου αιώνα μ.Χ. Αποτελείται από μια ημικυκλική ορχήστρα που περιβάλλεται από καθίσματα του κοίλου (υπόγεια κύτταρα) και ήταν κλειστό στα νότια από το κτίριο των «scenae frons», δηλαδή την πρόσοψη, που πρέπει να έφτανε στο ύψος του κοίλου, αν και σήμερα μόνο τα θεμέλια της διατηρούνται. 

Εκατέρωθεν της σκηνής υπήρχαν δύο θολωτές πάροδοι (διάδρομοι), απ΄ όπου το κοινό εισερχόταν στο θέατρο. Το θέατρο μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι και 3.500 θεατές.

Στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. έγιναν τροποποιήσεις και το θέατρο μετατράπηκε σε αρένα που χρησιμοποιείτο για αγώνες με άγρια ​​ζώα. Στο τέλος του 3ου αιώνα μ.Χ. τα θεάματα στην αρένα μειώθηκαν και το θέατρο ανέκτησε τον αρχικό του σκοπό.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1933, που διενεργήθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ενώ πολλές άλλες από Αρχαιολογικές Αποστολές άλλων Πανεπιστημίων - καθώς και το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου - συνέχισαν τις ανασκαφές.

Σήμερα το θέατρο αποτελεί τη σκηνή όπου διαδραματίζονται πολλές πολιτισμικές δραστηριότητες και θεατρικές παραστάσεις, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Φώτο Γκάλερι

Image