Ησαΐας Κυκκώτης μητροπολίτης

Image

Πρώτος μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής. Γεννήθηκε στο Στρόβολο το 1971. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές και τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά, εντάχθηκε ως δόκιμος μοναχός στη Μονή Κύκκου. Το 1993 χειροτονήθηκε διάκονος από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α’ και το 2000 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και προχειρίστηκε σε αρχιμανδρίτη. Φοίτησε σε ξένα πανεπιστήμια όπου και σπούδασε θεολογία, επιστήμη της οποίας είναι κάτοχος πτυχίων master και διδακτορικού. Κατά καιρούς μετείχε σε διεθνή σεμινάρια ψυχολογίας, κοινωνιολογίας, θεμάτων νεολαίας, ναρκωτικών, παραβατικότητας κ.α. Πήρε επίσης μέρος σε διάφορα συνέδρια στην Κύπρο και το εξωτερικό.

           

Ο αρχιμανδρίτης Ησαΐας Κυκκώτης έγινε ιδιαίτερα γνωστός λόγω του ότι ηγήθηκε διαφόρων ανθρωπιστικών αποστολών της Μονής Κύκκου σε διάφορες χώρες που επλήγησαν είτε από πολέμους είτε από φυσικές καταστροφές. Τέτοιες αποστολές, κατά τις οποίες μετεφέρθη και διανεμήθηκε ανθρωπιστική βοήθεια (ρουχισμός, φάρμακα κ.α.) εξετέλεσε μεταξύ άλλων στις εμπόλεμες ζώνες της Σερβίας, του Ιράκ και του Λιβάνου, όπως και στην πληγείσα από τσουνάμι Σρι Λάνκα.

           

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της Εκκλησίας της Κύπρου και της ίδρυσης νέων αρχιερατικών εδρών και περιφερειών (έτσι ώστε η Εκκλησία να αποκτούσε πλήρη Σύνοδο), ιδρύθηκε και η Μητρόπολη Ταμασσού και Ορεινής, το 2007. Στο νέο αυτό αρχιερατικό θρόνο εξελέγη, χωρίς ανθυποψήφιο, ο αρχιμανδρίτης Ησαΐας. Η χειροτονία του έγινε από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ στις 11 Ιουνίου 2007.