Θέατρο ΡΙΚ

Image

Θεατρικό συγκρότημα που ιδρύθηκε από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) το 1969 και εργάστηκε μέχρι το 1971. Η απόφαση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος να λειτουργήσει, μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, θεατρική σκηνή, αποσκοπούσε στην προώθηση του θεάτρου στην Κύπρο, σε μια εποχή που γίνονταν συζητήσεις κι ασκούνταν πιέσεις από πνευματικούς παράγοντες του τόπου για την ανάληψη από το κράτος της ευθύνης για θεατρική ανέλιξη.

 

Η ίδρυση και λειτουργία για δυο θεατρικές περιόδους του Θεάτρου ΡΙΚ, οφειλόταν κυρίως στον τότε γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Ανδρέα Χριστοφίδη* και στον σκηνοθέτη Εύη Γαβριηλίδη*. Ο τελευταίος ήταν και ο σκηνοθέτης όλων σχεδόν των έργων που παρουσίασε το Θέατρο ΡΙΚ, στη σύντομη ζωή του.

 

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, με την ίδρυση του Θεάτρου ΡΙΚ, αποσκοπούσε ακόμη στο στήσιμο και δοκίμασμα κλασικών έργων του διεθνούς δραματολογίου στη σκηνή, πριν από την τηλεοπτική μεταφορά τους. Το Θέατρο ΡΙΚ συγκέντρωσε αρκετούς από τους καλύτερους Κυπρίους ηθοποιούς, ενώ μαζί του συνεργάστηκαν και μερικοί Ελλαδίτες, και ανέβασε έργα των Μολιέρου (Ασυλλόγιστος), Γκολντόνι (Υπηρέτης δυο Αφεντάδων), Ανούιγ (Ευρυδίκη), Πιραντέλλο (Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε), Μίλλερ (Ο θάνατος του εμποράκου), Τσέχωφ (θείος Βάνιας), καθώς και έργα του εντελώς σύγχρονου δραματολογίου, όπως τον Εραστή του Πίντερ, τη Μαύρη Κωμωδία του Σάφφερ και το Περιμένοντας τον Γκοντό του Μπέκετ. Παρουσίασε ακόμη και μερικά νεοελληνικά θεατρικά έργα.

 

Τα έργα που παρουσιάζονταν στο Θέατρο ΡΙΚ, μεταφέρονταν αργότερα στην τηλεόραση. Ως τηλεοπτικές παραγωγές, γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Το Θέατρο ΡΙΚ στεγαζόταν σε λιτό λυόμενο κτίριο 200 περίπου θέσεων, στην αυλή των εγκαταστάσεων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος κοντά στη Λευκωσία. Το συγκρότημα δεν έκανε περιοδείες. Το επίπεδο της δουλειάς του ήταν πολύ ψηλό, κρίνοντας με τα δεδομένα της εποχής του.

 

Το Θέατρο ΡΙΚ διαλύθηκε όταν η πολιτεία αποφάσισε την ίδρυση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, που λειτούργησε το 1971. Το δυναμικό του Θεάτρου ΡΙΚ μεταπήδησε τότε στον ΘΟΚ.