Εμπρός

Image

Η εφημερίδα "Εμπρός" ήταν καθημερινή απογευματινή και κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο στις 30 Ιανουαρίου του 1953. Ιδιοκτήτης, διευθυντής και αρχισυντάκτης της εφημερίδας ήταν ο δημοσιογράφος Σταύρος Αγγελίδης. Εκτυπωνόταν στα τυπογραφεία Ζαβαλλή Λτδ και είχε τιμή 1/2 γρόσι. Το  Εμπρός είχε σχήμα τάμπλοϊτ (μέγεθος 40 Χ 29,5 εκ.) και ήταν εξάστηλο.

Στη συντακτική ομάδα της εφημερίδας συμμετείχαν οι  Τεύκρος Ανθίας, Ανδρέας Καννάουρος, ο Αλέκος Κωνσταντινίδης  και άλλοι  νέοι δημοσιογράφοι της εποχής.

Ξεκίνησε ως δισέλιδο (μονόφυλλο) για να φθάσει σταδιακά στις οκτώ σελίδες. Το Δεκέμβριο του 1955 έγινε καθημερινή πρωινή για τρεις περίπου εβδομάδες, αλλά στις 5 Ιανουαρίου 1956 η εφημερίδα έκλεισε με διάταγμα του Βρετανού κυβερνήτη και ο διευθυντής της συνελήφθη και κλείστηκε στις φυλακές χωρίς κατηγορία και δίκη, με βάση τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που πήρε τότε η αποικιοκρατική κυβέρνηση για να καταστείλει τον απελευθερωτικό αγώνα των Κυπρίων. Ο Σταύρος Αγγελίδης έμεινε τέσσερις περίπου μήνες στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σαν πολιτικός κρατούμενος στα κρατητήρια Πύλας από όπου απολύθηκε τον Ιανουαρίου του 1957. Το Εμπρός ήταν πολιτική εφημερίδα, τοποθετημένη στα αριστερά. Εκτός από τοπικές και διεθνείς πολιτικές ειδήσεις περιλάμβανε και ειδήσεις οικονομικές, κοινωνικές, αθλητικές και καλλιτεχνικές.

 

Βλέπε λήμμα 

Αριστερά και Κύπρος

 

Το ΕΜΠΡΟΣ τέθηκε εκτός νόμου απο την αποικιακή κυβέρνηση λιγες μέρες μετά που είχαν τεθεί εκτός νόμου το ΑΚΕΛ και άλλες οργανώσεις της Αριστεράς καθώς και οι εφημερίδες Νέος Δημοκράτης και Ανεξάρτητος, το Δεκέμβριο του 1955. Με το διάταγμα για το κλείσιμο της εφημερίδας (Εμπρός ) συνελήφθη και ο Παναγιώτης Αποστόλου, υπάλληλος του, και κλείστηκε στα κρατητήρια με τους υπόλοιπους κρατούμενους της Αριστεράς. Η έκδοση του ΕΜΠΡΟΣ ως απογευματινής εφημερίδας είχε στόχο να καλύψει τον χώρο όπου μεχρι τότε μονοπωλούσε "Το Φως "

 

ΑΔΗΣΟΚ 

Η Εφημερίδα επανήλθε στο προσκήνιο το 1987 ως εκφραστικό όργανο της πολιτικής ομάδας που αποχώρησε από το ΑΚΕΛ και δημιούργησε το Ανανεωτικό Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΑΔΗΣΟΚ). Το Εμπρός ξεκίνησε σαν εβδομαδιαίο (κάθε Κυριακή). Το πρώτο του φύλλο κυκλοφόρησε στις 13 Δεκεμβρίου 1987. Εκδιδόταν από τις «Εκδόσεις Λτδ» και διευθυνόταν από συντακτική επιτροπή την οποία αποτελούσαν οι δημοσιογράφοι Ανδρέας Καννάουρος,  ΄Ακης Φάντης ο Πολύδωρος Πολυδωρίδης και Αντρέας Στυλιανού οι οποίοι αποχώρησαν από την Χαραυγή. Από τη Χαραυγή τότε αποχώρησε και ο Σταύρος Αγγελίδης αλλά προσελήφθη στο Φιλελεύθερο. Στην εφημερίδα έγραφαν ως αρθρογράφοι οι Λούης Ηγουμενίδης, Μίκης Σιανής και Ακης Φάντης. Στο ρεπορτάζ ο Χρίστος Γεωργίου, η  Μαρία Μενοίκου και Ανδρέας Παράσχος. Το Εμπρός την περίοδο αυτή εξέφραζε την ομάδα της Αριστεράς που αποχώρησε από το ΑΚΕΛ υποστηρίζοντας την μεταρρύθμιση Γκορπατσόφ στην ΕΣΣΔ μέσω του νέου συνθήματος για Περεστρόικα (Αλλαγή) και Διαφάνεια με επικεφαλής Παύλο ΔίγκληΑνδρέα Ζιαρτίδη και Μιχάλη Παπαπέτρου.  

Φώτο Γκάλερι

Image