Ελισάβετ Βασίλισσα

Η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου

Image

Η μακροβιότερη βασίλισσα της Αγγλίας με την Κύπρο να βρίσκεται υπό τη διοίκηση της έως το 1960 ως Αποικία του Στέμματος. Επισκέφθηκε την Κύπρο δυο φορές. Η δεύτερη ήταν επεισοδιακή. 

 

Γεννήθηκε στο Λονδίνο ως Elizabeth Alexandra Mary, στις 21 Απριλίου  1926. Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β 'είναι ο πρώτος απόγονος του Δούκα και της Δούκισσας της Υόρκης. Γεννήθηκε στο Λονδίνο και βαφτίστηκε στις 29 Μαΐου στο ιδιωτικό παρεκκλήσι του παλατιού του Μπάκιγχαμ από τον τότε Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο της Υόρκης Cosmo Gordon Lang.

 

Η βασίλισσα πήρε τα τρία ονόματά της - την Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία - από τη μητέρα της, τη μητέρα του Γεωργίου Β.

 

Εκπαιδεύτηκε ιδιωτικά στο σπίτι της κάτω από αυτήν την εποπτεία της μητέρας και τον Μάριον Κρόφορντ, αποκτώντας γνώση της ιστορίας, της γλώσσας, της λογοτεχνίας και της μουσικής. Η Elizabeth έλαβε επίσης ιδιωτικά μαθήματα στη συνταγματική ιστορία από τον Henry Marten, Αντιπρόεδρο του Eton College, και έμαθε γαλλικά.

 

Η πορεία της ζωής της Ελισάβετ άλλαξε για πάντα  το 1936 όταν ο βασιλιάς Edward VIII, ο θείος της, παραιτήθηκε από το θρόνο για να παντρευτεί την Wallis Warfield Simpson, μια γυναίκα  διαζευγμένη με αμερικανική κοινότητα. Ο αδελφός του Άλμπερτ (ο πατέρας της Ελισάβετ) έγινε βασιλιάς, υιοθετώντας το όνομα Γιώργος VI.

 

Έτσι η Πριγκίπισσα Ελίζαμπεθ, που είχε περάσει τα πρώτα 10 χρόνια της ζωής της και δεν περίμενε ποτέ να γίνει βασίλισσα, βρήκε ξαφνικά τον εαυτό της στην πρώτη θέση για διαδοχή το θρόνο της Αγγλίας.

 

Η Ελισάβετ στις 2 Ιουνίου 1953 στέφθηκε βασίλισσα στο  Westminster Abbey. Παρόλο που επίσημα έγινε βασίλισσα το 1952 μετά το θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεώργιου, η επίσημη στέψη της έγινε ένα χρόνο αργότερα και υπολογίζεται την παρακολούθησαν  27 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία.

 

(Βίντεο: Η στέψη της Βασίλισσας). 

 

Ο σύζυγός της και Παιδιά

Η Elizabeth παντρεύτηκε τον έλληνα πρίγκιπα που ήταν και δεύτερος ξάδελφος της, Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας, στις  20 Νοεμβρίου 1947. Ο γάμος αρχικά δεν ήταν αποδεκτός αφού κάποιοι στο Παλάτι πίστευαν ότι ο Φίλιπ δεν ήταν αρκετά καλός για την Ελισάβετ γιατί δεν είχε οικονομική επιφάνεια, παρότι είχε υπηρετήσει στο Βασιλικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ένας άλλος λόγος ήταν ότι οι αδελφές του Phillip είχαν παντρευτεί γερμανικούς ευγενείς που συνδέονταν με τους Ναζί.

 

Ο Φίλιππος αναγκάστηκε με το γάμο να αποκηρύξει το ελληνικό ορθόδοξο δόγμα του ασπαζόμενος τον Αγγλικανισμό. Παραιτήθηκε επίσης από τους τίτλους του στην Ελλάδα και τη Δανία, επονομαζόμενος πλέον ως ο υπολοχαγός Philip Mountbatten, Μετά το γάμο ονομάστηκε Δούκας του Εδιμβούργου.

 

Η Ελισάβετ έκανε με το Φίλιππο  τέσσερα παιδιά: τον Πρίγκιπα Κάρολο, γεννημένο στις 14 Νοεμβρίου 1948, την Πριγκίπισσα Άννα, γεννημένη το 1950, τον Πρίγκιπα Αντρέ και τον Πρίγκιπα Έντουαρντ.

 

Τα χρόνια της βασιλείας

Από τις  9 Σεπτεμβρίου 2015, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β ', έγινε ο μακριοβιότερος μονάρχης στην Αγγλία ξεπερνώντας και τη βασίλισσα Βικτώρια. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της συνεργάστηκε με 15 βρετανούς πρωθυπουργούς. Εχει επισκεφθεί όλες σχεδόν τις χώρες της Κοινοπολιτείας αλλά και τις ΗΠΑ την Ιαπωνία την Κίνα

 

(Βλέπε Βίντεο)

 

Τον Μάιο του 2011, η βασίλισσα Ελισάβετ Β 'πραγματοποίησε ιστορική κρατική επίσκεψη στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η πρώτη από Βρετανό μονάρχη από τότε που η Ιρλανδία κέρδισε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1921.

 

Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό σε περισσότερες από 120 χώρες και έχει ξεπεράσει 15 Βρετανούς πρωθυπουργούς και 15 Αμερικανούς προέδρους.

 

Σχέση με την Κύπρο

Η βασίλισσα Ελισάβετ ηταν ιδιαίτερα γνωστή στην Κύπρο για ένα πολύ πρακτικό λόγο. Απεικονιζόταν στα χαρτονομίσματα της κατά τη διάρκεια της τελευταίας φάσης της Αποικοκρατίας. Επίσης σε πολλά γραμματόσημα. Η Ελισάβετ ιστορικά ομιλούντες δεν ήταν η πρώτη Αγγλίδα βασίλισσα που επιεσκέφθηκε την Κύπρο. Πρώτος αναμφισβήτητα ήταν ο Βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος όταν στο πλαίσιο της Γ Σταυροφορίας, όχι μόνο ήρθε στην Κύπρο αλλά την κατέλαβε από τον Βυζαντινό Διοικητή Ισάακιο Κομνηνό και στη συνέχεια την πώλησε στο Τάγμα των Ναιτών.

 

Η Ελισάβετ Β δεν ήταν ιδιαίτερα συμπαθής στους κατοίκους της Κύπρου αφού ως μονάρχης υπέγραψε τον απαγχονισμό πολλών αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Επισκέφθηκε την Κύπρο δύο φορές. Το 1961 καθοδόν προς την Ινδία, όπου την υποδέκτηκε ο Πρόεδρος Μακάριος.

 

(Βίντεο.Επίσκεψη της Βασίλισσας Ελισάβετ στην Κύπρο το 1961 καθοδόν προς την Ινδία).

 

Η βασίλισσα Ελισάβετ βρέθηκε για δεύτερη φορά στην Κύπρο στις 13 Οκτωβρίου του 1993 για την 29η Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας. Οι επίσημες αρχές της απέδωσαν τις τυπικές τιμές, για αρκετούς όμως εξακολουθούσε να θυμίζει την επικεφαλής της αποικιοκρατίας στην Κύπρο και ήταν ανεπιθύμητη. Κατά την παραμονή της στο νησί έγιναν πολλές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρισκόταν και ο γιατρός Χάρης Αριστείδου, ο οποίος δεν δίστασε να σπάσει το τζάμι της λιμουζίνας της που ήταν σταθμευμένη στον αστυνομικό σταθμό Λεμεσού.

Γενικά οι σχέσεις της Κύπρου με το βρετανικό Στέμμα έκτοτε δεν είναι πυκνές.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε επίσκεψη του στη Βρετανία είχε συνάντηση με τον Φίλιππο, πρίγκιπα του Εδιμβούργου.

 

(Βίντεο. Συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη-Πρίγκιπα Κάρολου)

 

Μέλη της βασιλικής οικογένειας επισκέφθηκαν (βλέπε βίντεο) κατά καιρούς τη στατιωτική βάση Ακρωτηρίου για να περάσουν χρόνο με τους βρετανούς στρατιώτες που υπηρετούν σε αυτή. 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image