Ερωτοκρίτου Ρίκκος

Image

Πολιτικός, νομικός, βοηθός γενικός εισαγγελέας.

 

Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 28 Ιανουαρίου 1956. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics and Political Science με ειδίκευση στο ποινικό δίκαιο. Παντρευτηκε τη Μαρινέλλα Θρασυβούλου με την οποία απέκτησε ένα γιο, που ακολούθησε τα χνάρια του και έγινε δικηγόρος.

Το Μάιο του 1996 εξελέγη βουλευτής Λεμεσού με τον ΔΗΣΥ και επανεξελέγη στις εκλογές της 27ης Μαΐου 2001.

 

Το 2004 λόγω διαφωνιών του στο Κυπριακό αναφορικά με την υποστήριξη του Σχεδίου Ανάν αποχώρησε μαζί με άλλα στελέχη, όπως ο Δημήτρης Συλλούρης και ο Πρόδρομος Προδρόμου.  

 

Τον Ιούνιο του 2005 ίδρυσε με τον Δημήτρη Συλλούρη το Ευρωπαϊκό Κόμμα. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2006 εξελέγη βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος στην ίδια εκλογική περιφέρεια.

 

Διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα και αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.

 

Διετέλεσε επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κόμματος στη Βουλή, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Μέχρι τον διορισμό του στην θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ήταν αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ. Στις Προεδρικές εκλογές του 2013 το ΕΥΡΩΚΟ στήριξε την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη.

 

 Στις 9 Ιουλίου 2013 ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου διορίστηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη βοηθός γενικός εισαγγελέας και διατήρησε τη θέση αυτή έως και τις 2 Οκτωβρίου 2015 οπότε και παύθηκε. 

 

Επιτυχίες  

Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου στα πρώτα στάδια της αποστολής του επέδειξε σημαντικό ζήλο στην εκτέλεση των καθηκόντων του με σημαντικές επιτυχίες. Συγκεκριμένα οδήγησε ενώπιον του Δικαστηρίου την υπόθεση της Δρομολαξίας, οδηγώντας στη φυλακή ακόμα και πολιτικά πρόσωπα όπως το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Βενιζέλο Ζανέττου με την κατηγορία του εκβιασμού. Επίσης στην υπόθεση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου καταδικάστηκαν δυο δήμαρχοι της Πόλης, οι  Σάββας Βέργας και Φειδίας Σαρίκας και άλλα 10 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Τέλος οδήγησε στη φυλακή τον πρώην Δήμαρχο Λάρνακας και άλλα μέλη δημοτικών συμβουλίων για σκάνδαλα σε σχέση με το Αποχετευτικό: Συγκεκριμένα:

 

  • Πέντε χρόνια φυλάκιση στον Ανδρέα Λουρουτζιάτη, 61 χρονών, τέως δήμαρχο Λάρνακας ο οποίος δωροδοκήθηκε με 138.000 ευρώ.
  • Πέντε χρόνια φυλάκιση στον Δημήτρη Πατσαλίδη, 61 χρονών, οικονομικό διευθυντή του Δήμου Πάφου και οικονομικό σύμβουλο του ΧΥΤΑ ο οποίος δωροδοκήθηκε με 124.600 ευρώ.
  • Τριάμισι χρόνια φυλάκιση στον Γιώργο Κουλλαπή, 70 χρονών, συνταξιούχο πολιτικό μηχανικό του Τμήματος Πολεοδομίας, ο οποίος κατά την κρίσιμη περίοδο ήταν αποσπασμένος στο Υπουργείο Εσωτερικών και δέχθηκε μίζες ύψους 100.000 ευρώ.

 

Ο Κοιλιάρης η… «πέτρα του σκανδάλου»  

Δυο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου κατηγορήθηκε για ηθικά και ποινικά αδικήματα τα οποία τον οδήγησαν αρχικά ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο μετά από αίτημα του γενικού Εισαγγελέα αποφάσισε την απόλυση του. Στη συνέχεια καταδικάστηκε από ποινικό δικαστήριο σε φυλάκιση.

 

Όλα ξεκίνησαν κατά την συνεδρία της 11ης Μαρτίου 2015 της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, που εξέταζε το θέμα της παραίτησης της Ειδικής Διαχειρίστριας της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, Άντρης Αντωνιάδου.

 

Ο εκτελεστικός Διοικητικός Σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας, Στέλιος Κοιλιάρης, υπέβαλε την παραίτησή του, υποστηρίζοντας ότι η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίας του Δ.Σ. της Κεντρικής ότι κατέχει λίστα με 29 βουλευτές με καθυστερημένα δάνεια στην Τράπεζα Κύπρου, και υποστήριξε δε ότι ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου συνωμότησε με το Δικηγορικό Γραφείο Νεοκλέους για συμψηφισμό ενός δανείου του στη Λαϊκή Τράπεζα. Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου τότε ζήτησε την παύση της κ. Γιωρκάτζη αν δεν απολογηθεί. Η κ. Γιωρκάτζη διέψευσε τον κ. Κοιλιάρη και απολογήθηκε. Ο κ. Ερωτοκρίτου δεν έμεινε ικανοποιημένος και ζήτησε από το γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη να διερευνήσει πλήρως τις καταγγελίες για να μην υπάρξουν σκιές.

 

 

Πόρισμα Καλλή 

Ο Κώστας Κληρίδης, που είχε επίσης ενώπίον του τις καταγγελίες αυτές, τις οποίες είχε διατυπώσει δημόσια η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, προ μηνών, διόρισε ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή. Τον Απρίλιο του 2015, το πόρισμα του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή Παναγιώτη Καλλή σε σχέση με τους ισχυρισμούς περί συνωμοσίας του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα με το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους, κατατίθεται αλλά δεν θεωρείται επαρκές. Ο γενικός Εισαγγελέας διόριζει ως ανεξάρτητο ανακριτή για να συμπληρώσει το έργο Καλλή τον δικηγόρο Ηλία Στεφάνου. Το πόρισμα Στεφάνου διαπιστώνει ότι ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου διέπραξε τα ποινικά αδικήματα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού και της δωροληψίας για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό. Μάλιστα ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είχε αναφέρει πως πρόκειται για ποινικά αδικήματα που επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι και εφτά χρόνια.

 

Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου περνά στην αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για πόλεμο του κοινωνικο-οικονομικού κατεστημένου της Λευκωσίας εναντίον του, λόγω των όσων έχει κάνει στα θέματα οικονομίας. Ακολούθως, επαναφέρει την υπόθεση Providencia στήνοντας στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, τον οποίο κατηγορεί ότι διά των αποφάσεων του ανέκτηκε την κλοπή της εταιρίας από το Γραφείο Νεοκλέους μέσω του Γραφείου του εφόρου εταιριών, προς όφελος φίλων του δικηγόρων από τη Λευκωσία.

 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά τη διερεύνηση των καταγγελιών του Ρίκκου Ερωτοκρίτου κατά του κ. Κληρίδη, επισημαίνοντας ότι το Υπουργικό θα διορίσει ποινικούς ανακριτές. Ο Κώστας Κληρίδης περνά στην αντεπίθεση και με ανακοίνωση καταγγέλει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με τη φράση «μετατρέπετε τους κατηγορουμένους σε κατήγορους», καταλήγοντας με τη λέξη «Ντροπή». Ο Πρόεδρος, είχε απαντήσει τότε πως δεν απαντά στις ύβρεις και παράλληλα άσκησε κριτική στον κ. Κληρίδη για καθυστερήσεις στο θέμα της διερεύνησης των υπευθύνων για την καταστροφή της οικονομίας.

 

 

Η κόντρα Ρίκκου Ερωτοκρίτου με το Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή του διορισμού τους. Οι δημόσιες δηλώσεις έδιναν και έπαιρναν ενώ μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν από το πόρισμα Καλλή, ο τέως Βοηθός Εισαγγελέας πέρασε στην αντεπίθεση μιλώντας για σκευωρία.

 

Μεταξύ των δηλώσεων που είχε κάνει, χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του «να πάμε δικαστήριο να δούμε ποιος έκανε δεκασμό» ενώ αντίστρεφε τα πυρά στον Γενικό Εισαγγελέα και έκανε λόγο για σκοπιμότητες με σκοπό τον αφανισμό του.

 

Επίσης στις 15 Μαρτίου 2015, ο κ. Ερωτοκρίτου δήλωσε «είμαι ένας ταπεινός, μικρός και άσημος επαρχιώτης δικηγόρος από τη Λεμεσό, που έτυχε να γίνω Β.Γ.Γ., τι είναι αυτό που έχω κάνει;»

 

«Ανίκανος» είπε το Ανώτατο

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2015, το Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αποφάσισε την παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη ενώ τον χαρακτήρισε «ανίκανο και ακατάλληλο».

 

Σύμφωνα με τους δικαστές η συμπεριφορά του κ. Ερωτοκρίτου «ήταν πολύ κατώτερη του αναμενόμενου επιπέδου συμπεριφοράς από τέτοιον αξιωματούχο». Είναι συμπεριφορά, προσθέτουν, «που, αντικειμενικά κρινόμενη, τον καθιστά ανίκανο για επιτέλεση των υψηλών καθηκόντων του και, στα μάτια τρίτων, είναι εύλογη η αντίληψη ότι τέτοια συμπεριφορά τον καθιστά ακατάλληλο να συνεχίσει να επιτελεί τα υψηλά του καθήκοντα με επάρκεια και προς το δημόσιο συμφέρον, το οποίο το αξίωμά του προορίζεται να υπηρετεί».

 

Ένοχος για διαφθορά

Η εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου άρχισε το Σεπτέμβριο του 2015.

Ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κρίθηκε ένοχος στις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας οικείων αξιωματούχων, των συναλλαγών με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, και της κατάχρησης εξουσίας.

 

Το Δικαστήριο σε μια απόφαση καταπέλτης ανέφερε πως ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας δεν έπεισε με τη στάση του καθ΄όλη τη διάρκεια της δίκης.

  

Όπως σημείωσε στην ανάγνωση της απόφασης η δικαστής, «δεν μας έχει πείσει, έπεσε σε αντιφάσεις και αμηχανία. Δεν έδινε άμεσες απαντήσεις και προσπαθούσε να αποπροσανατολίσει».

Επίσης στην απόφαση του το Δικαστήριο έκρινε αξιόπιστη την μαρτυρία του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη που κατέθεσε ως μάρτυρας και όπως αναφέρθηκε «ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρθηκε αμερόληπτα στα γεγονότα».

 

Τον Μάρτιο του 2017 το Κακουργιοδικείο επέβαλε στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου ποινή φυλάκισης 3,5 ετών στην κατηγορία του δεκασμού δημοσίου λειτουργού και ποινή φυλάκισης 1,5 έτους στην κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας. Καταδίκασε επίσης το Δικηγορικό Γραφείο Νεοκλέους και το δικηγόρο Παναγιώτη Νεοκλέους.

 

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ρίκκου είχε ζητήσει από το δικαστήριο ποινή με αναστολή, επισημαίνοντας ότι ο πελάτης του δεν είχε οποιοδήποτε οικονομικό όφελος, αφού η πράξη του συμφηφισμού για την οποία κατηγορήθηκε δεν έγινε ποτέ. Επίσης ανέφερε ότι κ. Ερωτοκρίτου κουρεύτηκε 630 χιλιάδες ευρώ και ότι «πέραν των χρεών του έχει απωλέσει σημαντικό ποσό και για την υπεράσπιση του την οποία πλήρωσε ο ίδιος χωρίς νομική αρωγή».

 

Επίσης  αναφέρθηκε στις συνθήκες εξαθλίωσης που βίωσε με όλα αυτά τα γεγονότα, στο ότι έχασε την δουλειά του ενώ «ήταν πολιτειακός αξιωματούχος».

 

Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου αποφυλακίστηκε από τις Κεντρικές Φυλακές στις 3 Αυγούστου 2018. Εχει εφεσιβάλει την απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου στο Ανώτατο η οποία απορρίφθηκε. Η υπόθεση αυτή τη στιγμή βρίσκεται ενώπιον του ΕΔΑΔ.

 

Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου ζει στη Λεμεσό όπου εργάζεται ως ιδιώτης Δικηγόρος.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image