Ιακωβίδης Ιάκωβος

Image

Δημοσιογράφος, εκδότης εφημερίδας. Γεννήθηκε το 1919 στο χωριό Μαραθόβουνος. Από το 1935 μέχρι το 1939 εργάστηκε ως ιδιωτικός υπάλληλος στην Αμμόχωστο. Από το 1939 μέχρι το 1945 εργάστηκε ως αρχιλογιστής και υπεύθυνος διαφημίσεων της αγγλόφωνης εφημερίδας Cyprus Post. Από το 1945 μέχρι και τον θάνατό του διετέλεσε εκδότης και διευθυντής της επίσης αγγλόφωνης εφημερίδας Cyprus Mail.

 

Ο Ιακωβίδης ήταν ο ιδρυτής της διαφημιστικής εταιρείας Cyprus and Overseas Advertising (ιδρύθηκε το 1954). Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος και γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Ιδιοκτητών Εφημερίδων και Περιοδικών, μέλος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τυπογραφείων Κύπρου, της Κοινοπολιτειακής Ενώσεως Τύπου και του Institute of Directors (U.K.).

Ήταν ιδρυτής (1971) και ιδιοκτήτης της εταιρείας διανομής τύπου Hellenic Distribution Agency Ltd (Cyprus)

Ο Ιάκωβος Ιακωβίδης πέθανε στις 24 Νοεμβρίου 1988.

 

Τα 75χρονα

 

Στις 2 Νοεμβρίου 2020 η εφημερίδα γιόρτασε τα 75χρονα της. Σε σχετική ανακοίνωση του ο όμιλος που την εκδίδει ανέφερε:  

"Στις 2 Νοεμβρίου 1945, ο Ιάκωβος Ιακωβίδης έβγαζε την πρώτη έκδοση της Cyprus Mail – ένα φύλλο τότε – ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μόλις είχε λήξει και ο ίδιος πήρε ένα μεγάλο οικονομικό ρίσκο σε μια εποχή με ελλείψεις χαρτιού, διακοπές ρεύματος και της ολοένα αυξανόμενης καταπίεσης από την αγγλική αποικιοκρατία. Για τους αναγνώστες της εφημερίδας, όμως, το ρίσκο αυτό απέδωσε. Μέσα από τις σελίδες της Cyprus Mail, οι αναγνώστες ενημερώνονταν για το βαθύ αντίκτυπο της μεταπολεμικής εποχής στην Κύπρο. Η εφημερίδα κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα εξελίξεων, όπως την εμφάνιση της EOKA, την ανεξαρτησία του 1960, τις δικοινοτικές διαμάχες, το πραξικόπημα, την τουρκική εισβολή του 1974, και το δύσκολο έργο της ανοικοδόμησης της χώρας που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Οι  σχολιασμοί ήταν και παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλή στοιχεία της εφημερίδας, με την εφημερίδα να μην διστάζει να επικρίνει τον οποιονδήποτε, είτε πρόκειται για κυβερνήσεις, κόμματα ή εταιρείες. Παράλληλα η εφημερίδα προσαρμόστηκε στο νέο τοπίο μέσα στο χώρο των εκδόσεων, πρώτα με τη διείσδυση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και αργότερα με την έλευση του διαδικτύου. Παρόλο που συνεχίζει η έντυπη έκδοση, η Cyprus Mail, στράφηκε στην ηλεκτρονική της έκδοση (https://cyprus-mail.com/ ) και σήμερα η ιστοσελίδα της έχει αναδειχθεί πρώτη σε επισκεψιμότητα ανάμεσα στις αγγλόφωνες ιστοσελίδες της Κύπρου με σταθερούς αναγνώστες τόσο στην Κύπρο, στην Αγγλία, στην Αυστραλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Νότιο Αφρική".