Ιωαννίδης Αλκίνοος

Image

Κύπριος τραγουδιστής και συνθέτης, που διαπρέπει στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1969 στη Λευκωσία. Παράλληλα με το σχολείο, φοίτησε στο Ευρωπαϊκό Ωδείο της Κύπρου μελετώντας κλασσική κιθάρα, θεωρητικά και αρμονία.

 

Το 1989 πήγε στην Ελλάδα για να σπουδάσει με υποτροφία στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Επίσης πέρασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία όμως εγκατέλειψε αργότερα. Το 1993 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, ερμηνεύοντας το ρόλο του Μοσχίονα, στη «Σαμία» του Μενάνδρου. Το 1996, και πάλι στην Επίδαυρο, ερμήνευσε το ρόλο του Απόλλωνα στην «Άλκηστη» του Ευριπίδη. Εργάστηκε επίσης στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Παράλληλα άρχισε να ασχολείται και με τη μουσική. Κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο το 1993 με τίτλο «Στην αγορά του κόσμου», σε στίχους και μουσική του Νίκου Ζούδιαρη που σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με πιο γνωστό το τραγούδι «Στην αγορά του Αλ Χαλίλι». Το 1995 κυκλοφόρησε το δεύτερο δίσκο του, «Όπως μυστικά και ήσυχα», σε στίχους και μουσική και πάλι του Νίκου Ζούδιαρη. Ξεχώρισε το τραγούδι «Δεν μπορώ» και ο δίσκος αυτός, όπως και ο προηγούμενος, έγινε χρυσός.

Ως τραγουδοποιός πρωτοεμφανίστηκε το 1997 με το δίσκο «Ο δρόμος, ο χρόνος και ο πόνος». Όπως και στους δίσκους που ακολούθησαν, οι στίχοι και η μουσική είναι δικοί του, ενώ το εξώφυλλο είναι σχεδιασμένο από τον πατέρα του, ζωγράφο και γραφίστα Άντη Ιωαννίδη*, ο οποίος επιμελήθηκε και τα εξώφυλλα άλλων του δίσκων. Το τραγούδι που έγινε περισσότερο γνωστό ήταν το «Όσα η αγάπη ονειρεύεται». Τον Μάιο του 1999 ήρθε ο καινούργιος του δίσκος με τίτλο «Ανεμοδείκτης».

Ακολούθησε, το 2000, το «Εκτός τόπου και χρόνου», που περιείχε ζωντανές ηχογραφήσεις από το Θέατρο Λυκαβηττού και το Θέατρο Παπάγου. Στο δίσκο αυτό ερμήνευσε, εκτός από δικά του, τραγούδια και άλλων γνωστών καλλιτεχνών. Τον Ιούνιο του 2003 κυκλοφόρησε ο έκτος του δίσκος, «Οι περιπέτειες ενός προσκυνητή», με τον τίτλο να είναι εμπνευσμένος από το βιβλίο «Οι περιπέτειες ενός προσκυνητού», άγνωστου συγγραφέα, το οποίο και έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών. Τον Απρίλιο του 2006 κυκλοφόρησε, μαζί με τον συνεργάτη του Μιλτιάδη Παπαστάμου, το δίσκο «Που Δύσην ως Ανατολήν», ο οποίος περιέχει παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια. Τον Μάρτιο του 2009 κυκλοφόρησε ο νέος του δίσκος «Νεροποντή».

 

Εκτός από την προσωπική του δισκογραφική δουλειά, έχει συμμετάσχει σε αρκετές δισκογραφικές δουλειές συναδέλφων του ως ερμηνευτής, συνθέτης, στιχουργός, ενορχηστρωτής και παραγωγός. Αποτέλεσμα των συνεργασιών αυτών, αποτελεί ο δίσκος του «Συνάντηση», που περιέχει 31 τραγούδια από συμμετοχές του σε άλλους δίσκους, την περίοδο 1994-2006, καθώς και το «Μπαξέ τσιφλίκι» του Βασίλη Τσιτσάνη ερμηνευμένο από τον ίδιο τον Αλκίνοο.

Έχει συνεργαστεί με διάφορα σύνολα, όπως με την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, τη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, το Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Κρατική Ορχήστρα Ελλάδας. Επίσης έχει εμφανιστεί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Θέατρο Λυκαβηττού, ενώ κατά καιρούς έχει εμφανιστεί σε διάφορες μουσικές σκηνές.

Έχει επίσης δώσει πολλές συναυλίες στο εξωτερικό, όπως στη Νέα Υόρκη, την Ιντιάνα, το Σικάγο, το Λονδίνο, καθώς και στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία, τη Γεωργία, την Αργεντινή και την Αίγυπτο στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα εγκαίνια της Νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.