Ιωάννου Νικόλας

Image

Πεσών κατά τη διάρκεια του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955 - 1959. Καταγόταν από τη Λευκωσία. Γεννήθηκε το 1936 και σκοτώθηκε στην Αγγλία στις 17.7.1958. Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα στην Κύπρο, ο Νικόλας Ιωάννου ήταν φοιτητής στο Λονδίνο, όπου σπούδαζε χημεία. Στην αγγλική πρωτεύουσα είχε αναπτύξει δραστηριότητα, ως μέλος της ΕΟΚΑ στην Αγγλία. Μεταξύ άλλων, ανέλαβε να οργανώσει την απόδραση Κυπρίων αγωνιστών που εκρατούντο στη φυλακή Γουέκφιλντ στο Γιόρκσαϊρ. Μεταξύ εκείνων που εκρατούντο στη φυλακή αυτή ήταν κι ο αδελφός του Γεώργιος Ιωάννου. Ο Νικόλας Ιωάννου είχε έλθει σε επαφή με μαχητές του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) και πέτυχε συνεργασία για απόδραση τόσο Κυπρίων μελών της ΕΟΚΑ, όσο και Ιρλανδών μαχητών του IRA που επίσης εκρατούντο στην ίδια φυλακή.

 

Προς τούτο είχε συνεργασία με εκπρόσωπο του IRA που εστάλη στο Λονδίνο, ενώ κι ο ίδιος είχε πάει για συνεννοήσεις στην Ιρλανδία. Το σχέδιο απόδρασης προέβλεπε και φυγάδευση των Κυπρίων στην Ιρλανδία, όπου μάλιστα θα εκπαιδεύονταν για κάποιο διάστημα και μέχρι να βρεθεί τρόπος να έλθουν στην Κύπρο. Ο ίδιος ο Νικόλας σκόπευε ν'  ακολουθήσει τους δραπέτες στην Ιρλανδία και στην Κύπρο.

 

Τελικά το όλο σχέδιο περιήλθε σε γνώση των Βρετανών, πιθανότατα από διαρροή στον τρόπο διεξαγωγής της αλληλογραφίας μεταξύ του Νικόλα και της ομάδας των Κυπρίων κρατουμένων στη φυλακή. Οι Βρετανοί εντόπισαν τον Νικόλα, αλλά δεν τον συνέλαβαν. Αντίθετα τον έθεσαν υπό παρακολούθηση και φαίνεται ότι έτσι έμαθαν και τις σχέσεις του με τον IRA.

 

Τελικά, ενώ όλες οι λεπτομέρειες της απόδρασης των Κυπρίων και Ιρλανδών διευθετήθηκαν, κι ενώ όλα είχαν ετοιμαστεί, ο Νικόλας Ιωάννου σκοτώθηκε σε δυστύχημα: η μοτοσυκλέτα του, με την οποία ταξίδευε προς τη φυλακή του Γουέκφιλντ συγκρούστηκε με καμιόνι της φυλακής. Το αυτοκίνητο πέρασε από πάνω του και τον πολτοποίησε.

 

Όπως απεκαλύφθη αργότερα, επρόκειτο όχι για τυχαίο δυστύχημα. Οι Βρετανοί ήθελαν να τον εξουδετερώσουν χτυπώντας τον, και να πάρουν τα σχέδια αποδράσεως που μετέφερε. Το «δυστύχημα» όμως που οργάνωσαν κατέληξε θανατηφόρο.

 

Ο Νικόλας ετάφη στην Αγγλία. Όμως, τρία χρόνια αργότερα, τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Κύπρο κι ετάφησαν στο Καϊμακλί.

 

Όσο για το σχέδιο απόδρασης των Κυπρίων και συνεργασίας τους με τον IRA, αναγκαστικά ακυρώθηκε αλλά δεν ματαιώθηκε. Έγιναν αργότερα άλλες συνεννοήσεις και προσπάθειες, αλλά στο μεταξύ έληξε ο αγώνας και οι Κύπριοι κατάδικοι απελευθερώθηκαν.