Ιωαννίδης Γεώργιος Κ

Image

Συγγραφέας, κριτικός φιλολογικών, φιλοσοφικών και παιδαγωγικών έργων. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1944. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία, την κριτική κειμένων, τα παιδαγωγικά και την κοινωνιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου και Οξφόρδης. Δίδαξε λατινική φιλοσοφία ως βοηθός έδρας, και ευρωπαϊκή - νεοελληνική φιλοσοφία ως ειδικός επιστημονικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με την επιστροφή του στην Κύπρο δίδαξε σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης, στην Παιδαγωγική Ακαδημία και εργάστηκε ως καθηγητής και υπεύθυνος εκδόσεων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

 

Διετέλεσε γραμματέας της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, συνιδρυτής (αντιπρόεδρος 1979 - 1981) της Φιλοσοφικής Εταιρείας Κύπρου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Φιλολόγων Κύπρου «Στασίνος», ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Πνευματικής Ανανεώσεως και του Συνδέσμου Παιδικού -Νεανικού Βιβλίου κ.α. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων, μελετών και βιβλιοκρισιών σε κυπριακά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες.

 

Ανάμεσα στα έργα του είναι:

  1. Λυσίου, Κατά  Ἐρατοσθένους [εισαγωγή - κείμενο - σχόλια], Αθήνα, 1966.
  2. Ἱστορία τῶν Νεωτέρων καί Νεωτάτων Χρόνων, Λευκωσία, 1969.
  3. Αἱ σχέσεις Ὁμήρου καί Κύπρου εἰς τούς μύθους τῆς ἁρπαγῆς τῆς Ἑλένης καί τοῦ Τεύκρου (Γ' Διεθνές Όμηρ. Συνέδριο, Ἀθήναι, 1973), Λευκωσία, 1978.
  4. Τό Νόημα τῆς Ἐλευθερίας στούς «Ἐλεύθερους Πολιορκημένους» τοῦ Δ. Σολωμο, Λευκωσία, 1980.
  5. Ἡ Νεοελληνική φιλοσοφία καί τά προβλήματά της, Λευκωσία, 1980.
  6. Ὁ Δ' μ.Χ. αἰών ὡς εἰσαγωγή στή Βυζαντινή Ἱστορία, Λευκωσία, 1981.
  7. Οἱ κατηγορίες τοῦ τραγικοῦ καί τοῦ δραματικοῦ στήν ποίηση καί τά πεζά τοῦ Γιώργου Σεφέρη, Λευκωσία, 1982.
  8. Τά χργφ. τοΘεοφίλου Κορυδαλλέως στήν Κύπρο, Λευκωσία, 1982.

 

Ο Γεώργιος Ιωαννίδης πέθανε στις 5 Νοεμβρίου 1999.

 

 

Πηγή:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια