Νομικός, συγγραφέας. Γιος του νομικού Παναγιώτη Κακογιάννη. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1924. Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Λεμεσού, φοίτησε στο Αγγλικό Σχολείο της Ροδεσίας. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές υπηρέτησε στον βρετανικό στρατό κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Μετά τον πόλεμο σπούδασε νομικά στην Οξφόρδη και στο Gray’s Inn του Λονδίνου, και απέκτησε το πτυχίο Barrister - at - Law.
Πολιτική
Υπήρξε μέλος του ΑΚΕΛ. Διαγράφηκε από την 2ης Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ που έγινε στις 10, 11 και 12 Αυγούστου 1952 ως φραξιονιστής. Μαζί με τον Πλουτή Σέρβα, το Βάσο Λυσσαρίδη τον Χρύσανθο Σαββίδη και το Χριστοφή Οικονομίδη - Νούση κατηγορήθηκαν ότι "είχαν σαν στόχο να διασπάσουν την ενότητα του κόμματος και να αλλάξουν τη γραμμή της Ένωσης, επαναφέροντας τη γραμμή της αυτοκυβέρνησης, η οποία χαρακτηρίζεται ως συμβιβαστική". Παράλληλα, αυτά τα στελέχη θεωρήθηκε ότι είχαν στόχο να αντιπολιτευθούν την εκλεγμένη ηγεσία του κόμματος να πλήξουν τον Εζεκία Παπαϊωάννου και να προωθήσουν οπορτουνιστικά στοιχεία, σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκράτης του Κόμματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, χρόνια μετά τις διαγραφές, στελέχη του ΑΚΕΛ, που ψήφισαν υπέρ της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, αμφισβητούν την ορθότητα της απόφασης.
Ο Ανδρέας Ζιαρτίδης, γενικός γραμματέας της ΠΕΟ τότε, αναφέρει τα εξής:
«Βεβαίως, όλοι μας τότε στην Κεντρική Επιτροπή στηριχτήκαμε πάνω στα στοιχεία, στις καταθέσεις, στις μαρτυρίες που μας παρουσίασε η τότε επαγρύπνηση του κόμματος. Εκ των υστέρων ξέρουμε όλοι ότι αυτή η επαγρύπνηση είχε, έχει, όλες τις αμαρτίες που έχουν οι επαγρυπνήσεις, όχι των κομμάτων, αλλά και των κρατών ακόμη, οι μυστικές υπηρεσίες. Λοιπόν, μου δώσατε την ευκαιρία να πω ότι έκαμα λάθος».
Ο Χριστάκης Κατσαμπάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, αναφέρει τη δική του μαρτυρία και άποψη: «... δεν είχα πεισθεί από όσα καταμαρτυρούνταν εναντίον του Πλουτή Σέρβα, Χριστοφή Οικονομίδη (Νούση), Γιώργου Κακογιάννη, Βάσου Λυσσαρίδη ότι ήταν σωστά, είχα τις αμφιβολίες μου, έντονες αμφιβολίες, δεν είχα πεισθεί. Όταν μάλιστα υπέβαλα κάποιες ερωτήσεις, η απάντηση που είχα: "Αυτά λέει η επαγρύπνηση, ή τα δέχεστε ή δεν τα δέχεστε". Πρέπει να ζήσει ένας τη σταλινική νοοτροπία εκείνης της εποχής, ήταν ο εξευτελισμός του ανθρώπου, δηλαδή να ψηφίσω υπέρ κάποιου για τον οποίο δεν είμαι πεπεισμένος ότι ορθά ψηφίζω».
ΕΔΕΚ
Οι Γώργος Κακογιάννης και Χρύσανθος Σαββίδης το 1969 υπήρξαν από τα πρώτα στελέχη που εντάχθηκαν στην ΕΔΕΚ όταν ιδρύθηκε το 1969 από το Βάσο Λυσσαρίδη.
Δικηγόρος
Άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα στην Κύπρο από το 1950. Διετέλεσε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, μέλος του Παγκυπρίου Συμβουλίου Δικηγόρων και μέλος του Παγκυπρίου Πειθαρχικού Συμβουλίου Δικηγόρων. Έργα του: Ἡ Ἀκελική ἡγεσία καί ὁ ἔνοπλος ἀγώνας (με το ψευδώνυμο «Δημόκριτος»), Cyprus Casebook (δυο τόμοι), Ἡ Ἀπόδειξη (τό δίκαιο τῆς ἀπόδειξης ὅπως ἐφαρμόζεται στήν Κύπρο).
Πηγές:
1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
2. Γιώργος Σταματίου- Σημερινή. Οι διαγραφές στο ΑΚΕΛ το 1952
3. Ζαβού Σούλα. Τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου στον 20ό αιώνα