Χαραλάμπους Ονησίφορος - Φορής

Η οικογένεια των Αεροπόρων

Image

Ο Ονησίφορος (Φορής) Χαραλάμπους γεννήθηκε στο Κολόσσι της επαρχίας Λεμεσού. Είναι γόνος μεγάλης οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν γνωστός από τη δεκαετία του ’50 ως «Χαράλαμπος Κολοσσιάτης», και είχε δημιουργήσει μία ομάδα που έλεγχε τα  γύρω από το Κολόσσι χωριά. Τελικά, ο Χαράλαμπος Κολοσσιάτης, δολοφονήθηκε από τη συμμορία του Ζαχαρία το 1953.

 

Η δολοφονία του Ονησίφορου Χαραλάμπους Φορή στις 16 Οκτωβρίου 1995 στη Λεμεσό, πυροδότησε έναν κύκλο αίματος ανάμεσα στις φατριές της νύχτας και συγκλόνισε την κυπριακή κοινωνία τη δεκαετία του ’90.

 

Ο Ονησίφορος σε νεαρότερη ηλικία υπήρξε μέλος της ΕΟΚΑ Β και ήταν μάλιστα καταζητούμενος για διάφορες ενέργειες εναντίον αστυνομικών σταθμών.  θείος του ήταν ο γνωστός εκ Κολοσίου ιερέας και εφημέριος στο Τραχώνι Παπά Σκούλουκος ο οποίος στη διάρκεια της Εκκλησιαστικής Κρίσης  του 1972 τάχθηκε με το μέρος των Τριών Μητροπολιτών και εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Κατά τη διάρκεια της Εισβολής ο Φορής ως μέλος ομάδων της ΕΟΚΑ Β έλαβε μέρος σε διάφορες επιχειρήσεις εκκαθαρίσεων σε Τ/κ θύλακες στην επαρχία  Λεμεσού. Από τη δεκαετία του 1980 και εξής αυτός και η οικογένεια του επιχείρησαν να δραστηριοποιηθούν σε διάφορα επαγγέλματα της νύκτας λειτουργώντας κέντρα νυκτερινής διασκέδασης και χαρτοπαικτικές λέσχες.  Ως πρώην μέλη της ΕΟΚΑ Β βρίσκονταν πάντοτε σε αντιπαράθεση κυρίως με τον εκάστοτε Υπουργό Εσωτερικών, διαμαρτυρόμενοι ότι έμπαιναν συνέχεια προσκώμματα στις "επιχειρήσεις" τους, σε αντίθεση με πρώην μέλη του Εφεδρικού και της Αστυνομίας που εξυπηρετούντο από την Κυβέρνηση. Σε αρκετες δίκες ενώπιον Δικαστηρίων η Οικογένεια Αεροπόροι είχαν ως συνηγόρους υπερασπίσεως τους τότε Δικηγόρους Νίκο Αναστασιάδη και Ρίκο Ερωτοκρίτου.  

 

Το Χρονικό

Στη δεκαετία του 1990 ξεκίνησε μια έντονη αντιπαράθεση για τον έλεγχο της νυκτερινής ζωής στην επαρχία Λεμεσού.  Οι εξελίξεις τροχοδρομήθηκαν πριν τη δολοφονία του Φορή.

 

Στις 10 Αυγούστου 1995 ο Μιχάλης Χατζηκώστας άλλως Μίχαλος ετών 44 από την Αχερίτου φίλος των αδελφών Αεροπόρων σκοτώθηκε σε δυστύχημα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού. Ολόκληρη η κοινωνία βούιζε για το γεγονός ότι κάποιοι τον έβγαλαν από τη μέση καταφέρνοντας να θεωρηθεί η δολοφονία του ως αυτοκινητιστικό ατύχημα. Ο λόγος για το γεγονός ότι η κοινή γνώμη έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα ήταν το ότι ένα μήνα προηγουμένως είχε γίνει απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Χατζηκώστα με τοποθέτηση βόμβας στο αμάξι του. Κανένας δεν είχε συλληφθεί τότε.

 

Στις 28 Αυγούστου 1995 ο Ανδρέας Χατζηβασίλης γνωστός ως Κίκας 32 ετών, φίλος της οικογένειας Αεροπόρων εκτελέστηκε με γκανγκστερικό τρόπο. Το καρτέρι θανάτου έγινε έξω από το νυχτερινό κέντρο « Μόντε Καπούτο» στη Λεμεσό όπου και τον γάζωσαν με αυτόματο όπλο καθώς οδηγούσε το αυτοκίνητο του. Συνοδηγός του ήταν μια Βουλγάρα καλλιτέχνιδα η οποία και δεν τραυματίστηκε.

Μερικούς μήνες αργότερα, στις 16 Οκτωβρίου 1995 ο Ονησίφορος Χαραλάμπους από το Κολόσι άλλως Φορής ηλικίας 50 χρονών έμελλε να είναι το επόμενο θύμα. Η ενέδρα στήθηκε έξω από τη λέσχη του στην Πλατεία Ηρώων στη Λεμεσό.

 

Ο 50χρονος, ήταν ιδιοκτήτης χαρτοπαιχτικής λέσχης και έπεσε νεκρός από τρεις σφαίρες στην κεντρική Πλατεία Ηρώων.

 

Το καρτέρι του εκτελεστή

Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 15ης Οκτωβρίου, τα πράγματα στην Πλατεία Ηρώων έδειχναν «ήρεμα». Η  περιπολία της αστυνομίας Λεμεσού είχε περάσει μπροστά από τη Λέσχη του Φορή και έφυγε χωρίς να αντιληφθεί το παραμικρό. Ο ιδιοκτήτης της λέσχης βγαίνει μετά από λίγο από το «καφενείο» συνοδευόμενος από φίλους και συγγενείς. Ξαφνικά ένας καταιγισμός πυρών εναντίον του, τον έριξε στο έδαφος, μπροστά στα έντρομα μάτια των συνοδών του. Ο δράστης, ο οποίος εκτιμάται ότι να ήταν ειδικά εκπαιδευμένος στα όπλα, εξαφανίσθηκε μαζί με τους συνεργούς του. Οι πιο κοντινοί άνθρωποι του Φορή, έσπευσαν δίπλα του.

 

Πανικόβλητοι προσπάθησαν  να τον κρατήσουν στη ζωή. Η πρώτη τους σκέψη να τον μεταφέρουν στις Πρώτες Βοήθειες, δεν βρίσκει σύμφωνο τον τραυματισμένο Φορή. ‘Οχι στο νοσοκομείο… Δεν αναπνέω Αυτά ήταν και τα τελευταία λόγια του 5οχρονου, ο οποίος ξεψύχησε λίγη ώρα αφού μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο.

 

Η δολοφονία του Ονησίφορου Χαραλάμπους Φορή, αποτέλεσε το πρώτο θανάσιμο πλήγμα εναντίον της οικογένειας των Αεροπόρων, ο κύκλος των οποίων είχε απασχολήσει την Αστυνομία, τον τύπο και την κοινωνία, πολλές φορές στο παρελθόν. Με τη δολοφονία του Φορή, η δεκαετία του ’90, έμελλε να μετατραπεί σε μία από τις πιο αιματηρές βεντέτες  στην ιστορία του κυπριακού εγκλήματος.

 

Οι Αεροπόροι

Ο Φορής, δεν ήταν το πρώτο θύμα της οικογένειας Αεροπόρων. Το οικογενειακό άλμπουμ είναι βαμμένο με αίμα, καθώς το ξεκλήρισμα είχε ήδη ξεκινήσει από τη δεκαετία του ΄50.  Αρχικά δολοφονήθηκε ο πατέρας του Χαράλαμπος Κολοσσιάτης. Η πράξη δεν έμεινε «ατιμώρητη» ξεκινώντας με αυτόν τον τρόπο μία βεντέτα. Η οικογένεια που περιλαμβάνεται σύμφωνα με την αστυνομία στις φατρίες της νύχτας, βίωσε με μαφιόζικο τρόπο το ξεκλήρισμα της. Το 1956, άνθρωποι του Χαράλαμπου Κολοσσιάτη, με επικεφαλής τον Πέτρο Μουζωμένο από την Πάχνα επιτέθηκαν και δολοφόνησαν τον Ζαχαρία μέσα στο σπίτι του στον Ύψωνα. Η αδελφή του Ονησίφορου, Πέππα, παντρεύτηκε τον Αντώνη Αεροπόρο, με τον οποίο απέκτησε έξι παιδιά. Από αυτά, τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Φορή, πέφτουν νεκρά τα αδέλφια Άντρος και Χαμπής Αεροπόρου. Οι μαφιόζικες ενέδρες, ενάντια στους Αεροπόρους ξεκίνησαν ξανά το ’98. Αδέλφια, συγγενείς και άτομα του ευρύτερου οικογενειακού κύκλου δολοφονούνται το ένα μετά το άλλο σε ένα «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» της νύχτας. Αν και κάποιες υποθέσεις από το ξεκλήρισμα της οικογένειας, όπως αυτή του Φορή, παρέμειναν στους φακέλους των ανεξιχνίαστων εγκλημάτων, το δράμα που βίωσε η κοινωνία της Λεμεσού, κορυφώθηκε όταν για τη δολοφονία του Χαμπή Αεροπόρου το 1998,  συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν οι αστυνομικοί Χρίστος Συμιανός και Σάββας Σάββα «Κινέζος» καθώς και ο Προκόπης Προκοπίου. Οι δύο πρώην εργαζόμενοι της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, Συμιανός και Κινέζος που ανήκαν στην ομάδα των Αδιάφθορων που ίδρυσε ο τότε υπουργός εσωτερικών Νίκος Κόσης, αφέθηκαν ελεύθεροι το 2013.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image