Αραούζος Ανδρέας

Image

Ο πρώτος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη θέση αυτή υπηρέτησε για οκτώ χρόνια, μέχρι την ημέρα του θανάτου του. Ο Ανδρέας Αραούζος, ο οποίος καταγόταν από διακεκριμένη οικογένεια της Λεμεσού, γεννήθηκε το 1906. Εκπαιδεύθηκε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Λεμεσού και την Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακος. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης. Ήταν γιος του Δημάρχου Λεμεσού Σπύρου Αραούζου και θείος του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού.

 

Το 1943 εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία, όπου εξελέγη μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης και ακολούθως (1949) αντιδήμαρχος. Υπηρέτησε ως πρόεδρος της Εμποροβιομηχανικής Ομοσπονδίας Κύπρου, ως διευθυντής της εταιρείας «Χάλλ, Μπλάυθ, Αραούζος Λτδ» και ως μέλος του συμβουλίου διευθυντών της ΚΕΟ Λτδ.

 

Ως υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας ανέλαβε στις 16 Αυγούστου 1960 (Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείου ΡΙΚ). Προώθησε τις εμπορικές σχέσεις της Κύπρου με διάφορες χώρες, καθώς και την ανάπτυξη του τουρισμού του νησιού, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν τότε. Πήρε μέρος σε διεθνείς διασκέψεις και υπουργικές συνόδους και ανέλαβε διάφορες αποστολές στο εξωτερικό. Επίσης αναπληρούσε άλλους υπουργούς κατά την απουσία τους, και κυρίως τον υπουργό Εξωτερικών.

 

Ο Ανδρέας Αραούζος, ο οποίος συγκέντρωνε την γενική εκτίμηση για το έργο του, την προσωπικότητά του και τον πατριωτισμό του πέθανε στις 10 Μαρτίου 1968 από καρδιακή προσβολή.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image