Σταύρου Πάτροκλος

Image

Υπηρέτησε για μακρά σειρά ετών ως υφυπουργός παρά τω  Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1933. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και στη συνέχεια σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά την περίοδο της φοιτητικής του ζωής διετέλεσε πρόεδρος της Πανσπουδαστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνος, πρόεδρος της διοικούσης Επιτροπής Συλλόγων Πανεπιστημίου Αθηνών, γενικός γραμματέας της Εθνικής Φοιτητικής Ενώσεως Κυπρίων και πρόεδρος της Ενώσεως Φοιτητών «Πλάτων». Μέλος αντιπροσωπειών για διαφώτιση επί του Κυπριακού σε συνέδρια νεολαιών χωρών του NATO (Λονδίνο, 1954, Παρίσι, 1958). Μετείχε, ως εκπρόσωπος της Κύπρου, στα διεθνή αντιαποικιακά συνέδρια Αθηνών (1956) και Ρώμης (1957).

 

Ιδιαίτερος γραμματέας του εθνάρχη Μακαρίου και γραμματέας της Εθναρχίας Κύπρου (1958-1960). Το 1960, με την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διορίστηκε διευθυντής του Γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας. Το 1963 διορίστηκε υφυπουργός παρά τω  Προέδρω. Το ίδιο αξίωμα διατήρησε και κατά τη δεκαετία της προεδρίας του Σπύρου Κυπριανού, και κατά τη θητεία του προέδρου Γιώργου Βασιλείου. Συνόδευσε τους Κυπρίους προέδρους σε επίσημες επισκέψεις τους και σε περιοδείες τους σε διάφορες χώρες, σ' όλες τις ηπείρους. Πήρε, επίσης, μέρος σε διεθνή συνέδρια και σε κυπριακές αποστολές στο εξωτερικό.  Έκανε διαλέξεις και ομιλίες για την Κύπρο σε διάφορες χώρες κι οργάνωσε μεγάλη διεθνή περιοδεία της σημαντικής έκθεσης «Θησαυροί της Κύπρου».

 

Δημοσίευσε πλήθος άρθρα και μελέτες του σε εφημερίδες και περιοδικά. Τιμήθηκε με παράσημα και μετάλλια από την Ελλάδα και άλλες χώρες.

 

Εξέδωσε τα έργα:

1.  Ὁ Παλαμᾶς καί ἡ Κύπρος. Δέκα ἀνέκδοτα γράμματα τοῦ ποιητοῦ (μελέτη, Αθήνα, 1968. Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών).

2. Cyprus, the SweetLand (λεύκωμα, στην αγγλική και γερμανική, σε αλλεπάλληλες εκδόσεις).

 

Ο Πάτροκλος Σταύρου υιοθετήθηκε από την Ελένη Καζαντζάκη, χήρα του μεγάλου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Ως υιοθετημένος γιος της Ελένης Καζαντζάκη, που στο μεταξύ πέθανε, ο Πάτροκλος Σταύρου χειρίζεται όλα όσα σχετίζονται με την έκδοση και κυκλοφορία σε παγκόσμια κλίμακα όλων των έργων του Νίκου Καζαντζάκη.

 

Πέθανε στις 15 Μαρτίου 2014.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image