Ψημολοφίτης Λάκης

Image

Σκοπευτής. Γεννήθηκε στο χωριό Ψημολόφου της επαρχίας Λευκωσίας το 1938. Μαθητής εντάχθηκε στους αντιστασιακούς της ΕΔΟΝ στον αγώνα κατά των Άγγλων. Συνελήφθηκε για τη δράση του το 1956 και παρέμεινε φυλακισμένος στα κρατητήρια μέχρι το 1959, οπόταν απελευθερώθηκε με τη λήξη του Αγώνα.

Υπήρξε αθλητής- σκοπευτής του τις δεκαετίες 60 και 70, αγωνιζόμενος με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδας και κατέκτησε τις μεγαλύτερες για την εποχή διακρίσεις, Πανελλήνιες, Βαλκανικές και Πανευρωπαϊκές, με κορυφαία την όγδοη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1972. Υπηρέτησε το άθλημα της Σκοποβολής επί 45 χρόνια πετυχαίνονται να εντάξει την Κύπρο σε κορυφαίες πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις της ESC, της FITASC και της ISSF.

Η Κυπριακή Πολιτεία τον τίμησε μετά τον θάνατο του στις 20 Μαϊου 2015 μετονομάζοντας το “Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Κύπρου” σε “Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Κύπρου- Λάκης Ψημολοφίτης”.

 

Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος- Αρχείο ΡΙΚ: Αθλητικό Ρετρό Σκοποβολή

 

Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Σκοπευτικής Οργάνωσης Λευκωσίας (ΣΚΟΛΕΥ) από το 1968, και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου από το 1983 έως το 2006 και από το 2011 έως το 2014.

Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου και διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΣΚΟΚ από της ίδρυσής της το 1983, και πρόεδρος της Ομοσπονδίας από το 1985 έως το 2006

Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΟΑ από 2006 έως το 2009. Με δικές του πρωτοβουλίες και χορηγίες, αναπτύχθηκαν στην Κύπρο τα αγωνίσματα του σταθερού στόχου και το δημοφιλές αγώνισμα σπόρτιγκ της FITASC, ενώ την περίοδο  1987 – 1989, εντόπισε το χώρο και εργάστηκε για να υλοποιηθεί η ίδρυση και λειτουργία του Ολυμπιακού σκοπευτηρίου στα Λατσιά.

 

Πρωτοστάτησε μαζί με τους συνεργάτες του στη ΣΚΟΚ να καταστεί η Ομοσπονδία μέλος της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Σκοποβολής ESC και των Διεθνών Ομοσπονδιών UIT (σήμερα ISSF) και FITASC. Επίσης πρωτοστάτησε, μαζί με τον πρόεδρο του Σκοπευτικού Συλλόγου «Ο ΒΑΡΔΑΣ» Χανίων, να λειτουργήσει στα Χανιά της Κρήτης το πρώτο μεταπολεμικό σκοπευτήριο στην Ελλάδα (Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων) το 1988 και στη συνέχεια, το 1990 στην πρώτη Αδελφοποίηση μεταξύ αθλητικών σωματείων της Κύπρου και της Ελλάδας, της Σκοπευτικής Οργάνωσης Λευκωσίας και του «ΒΑΡΔΑ» Χανίων.

Το 1977 δημιούργησε τη βιομηχανική μονάδα παραγωγής φυσιγγίων G&L CALIBERS LTD.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Κοινοτικό συμβούλιο Ψημολόφου

Φώτο Γκάλερι

Image