Αργύρης Στέλιος

Image

Μουσικός. Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 4 Ιουλίου 1939, αλλά οι ρίζες της οικογένειας του είναι ιταλικές. Πέθανε στις 31 Μαϊου 2014.

Τόσο οι γονείς του όσο και οι θείοι του πατέρα του αγαπούσαν ιδιαίτερα τη μουσική έτσι και οι τρεις γιοί του, ο Νίκος, ο Στέλιος και Τίτος άρχισαν από νωρίς να διαβάζουν μουσική. Ο  Στέλιος Αργύρης από ηλικία 6 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με πρώτο καθηγητή τον περίφημο Σόλωνα Μιχαηλίδη. Όταν ο Μιχαηλίδης έφυγε για να δημιουργήσει την κλασική ορχήστρα Βορείου Ελλάδος ο μικρός Στέλιος συνέχισε με δασκάλους τους Μ. Τσιρίκου, Γ. Μιχαηλίδη, Ερίκολι Ερίκολε και Γ. Αρβανιτάκη. Μέχρι τα 18 του είχε κατά καιρούς λάβει μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς κερδίζοντας μάλιστα και κάποιες διακρίσεις.

 

Στα 18 του φεύγει για σπουδές αρχικά στο Λονδίνο και έπειτα στην Κρατική Ακαδημία Βιέννης (Institut Le Rosey Rolle, Switzerland) κοντά σε κορυφαίους καθηγητές, λόγω όμως οικονομικών δυσκολιών του πατέρα του έφυγε προτού δώσει τις τελικές εξετάσεις. Στην Κύπρο συνεργάστηκε για χρόνια με το ΡΙΚ συνθέτοντας και επενδύοντας μουσικά για λογαριασμό του σταθμού εκατοντάδες εκπομπές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές, άλλα καλλιτεχνικά προγράμματα και ανέλαβε και την ελαφρά ορχήστρα του ΡΙΚ σαν μαέστρος και ενορχηστρωτής μέχρι την διάλυση της λόγω οικονομικών προβλημάτων. Επίσης συνέθεσε μουσική για θέατρο, κινηματογράφο (Χασαμπουλιά), ενώ είχε και δική του εκπομπή στο ΡΙΚ με τίτλο "Σάββατο Βράδυ" άλλα και έπειτα ραδιοφωνικές εκπομπές στην Ελλάδα. Υπήρξε επίσης ο ενορχηστρωτής του πρώτου Ύμνου του Απόλλωνα Λεμεσού (στιχουργός- συνθέτης Κώστας Χριστοφίδης).

 

Ο Στέλιος Αργύρης εργάστηκε και σε νυχτερινά κέντρα σαν μουσικό και μαέστρος τόσο στην Κύπρο όσο και μετά το 1974 στην Ελλάδα δίπλα από κορυφαία ονόματα. Τέλος έχει εκπροσωπήσει επάξια την Κύπρο σε διεθνή φεστιβάλς και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό.

 

 

Η συμμετοχή του στην ταινία "Τα χασαμπουλιά"

 Το τραγούδι των τίτλων της κυπριακής ταινίας "Τα Χασαμπουλιά" (1974) του Κώστα Δημητρίου,  ερμηνεύτηκε από τον ίδιο τον συνθέτη Στέλιο Αργύρη σε στίχους Κώστα Τύμβιου.

 

Δείτε το βίντεο 

 

Η ταινία με δράση, sex, κυνηγητό και άγριο πιστολίδι, υπήρξε πρωτοποριακή για τα κυπριακά δεδομένα. Αναφέρεται στο 1887 και συγκεκριμένα στα αδέρφια Χασαμπουλή όπου την εποχή εκείνη αποτελούσαν μια από τις μεγαλύτερες συμμορίες ληστών στη Κύπρο. Είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα από τα οποία εμπνεύστηκε ο σκηνοθέτης της ταινίας Κώστας Δημητρίου. Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας είχε γυριστεί πριν την εισβολή του 1974 στη Κύπρο και μετά την εισβολή τα τελευταία 20 λεπτά γυρίστηκαν στην Ελλάδα. Ο σκηνοθέτης τότε αναγκάστηκε να βάλει στη ταινία γυμνές σκηνές, τολμηρές για την εποχή εκείνη, ακολουθώντας τις συμβουλές Ελλαδιτών συναδέλφων του, ώστε η ταινία να γίνει εμπορικότερη και βεβαίως να συμπληρωθούν τα εναπομείναντα 20 λεπτά. Η ταινία έσπασε κάθε εισπρακτικό ρεκόρ στην Κύπρο ξεπερνώντας κατά πολύ τις 400 χιλιάδες εισιτήρια.  

 

 

Πυρκαγιά 

Κατά τη διάρκεια μεγάλης πυρκαγιάς στην ορεινή Λεμεσού κάηκε στις 7 Αυγούστου 2023 ολοσχερώς το εξοχικό σπίτι του Στέλιου Αργύρη  στο χωριό Απαισιά και μαζί με αυτό όλο το ηχογραφημένο υλικό του μουσικού του έργου.

 

Πηγή:

www.polignosi.com

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image