Κάρλα ή Καρλόττα Λουζινιανή

Image

Νόθος κόρη του Λουζινιανού βασιλιά της Κύπρου Ιακώβου Β' του Νόθου (1464 - 1473). Η Κάρλα γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1468 και πέθανε, όπως και ο πατέρας της, πιθανότατα από δηλητήριο, το 1480 σε ηλικία 12 χρόνων. Στη διαθήκη που άφησε ο πατέρας της λίγες μέρες πριν από το θάνατό του, η Κάρλα οριζόταν σαν πέμπτη στη σειρά διαδοχής του μετά τη σύζυγό του Αικατερίνη Κορνάρο, το παιδί που αναμενόταν να γεννηθεί από την Αικατερίνη, και τους δυο νόθους γιους του Ευγένιο και Ιωάννη. Στις 26 Αυγούστου1474 πέθανε σε ηλικία ενός χρόνου ο γιος του Ιακώβου Ιάκωβος Γ'.

 

Την εποχή αυτή η Βενετία προσπαθούσε με κάθε μέσο να φέρει το φραγκικό βασίλειο της Κύπρου κάτω από τον έμμεσο αρχικά και αργότερα άμεσο έλεγχό της. Ταυτόχρονα όμως αγωνίζονταν για να το κερδίσουν και άλλοι διεκδικητές, ανάμεσα στους οποίους και η νόμιμη βασίλισσα της Κύπρου Καρλόττα*, κόρη του βασιλιά Ιωάννη Β' (1432 -1458), την οποία είχεν εξώσει το 1460 ο ετεροθαλής αδελφός της Ιάκωβος Β'. Στην Κύπρο υπήρχαν πολλοί ευγενείς που έβλεπαν με ανησυχία τη βενετική διείσδυση και ευνοούσαν την ανάληψη του θρόνου από τη βασίλισσα Καρλόττα. Ο Λατίνος αρχιεπίσκοπος της Λευκωσίας Louis Perez Fabreques, που ηγείτο της αντιβενετσιάνικης παράταξης, όταν πέθανε ο Ιάκωβος Β' βρισκόταν σαν απεσταλμένος του βασιλιά στην Αυλή του βασιλιά της Νεάπολης Φερδινάνδου. Ο Fabreques πρότεινε στον Φερδινάνδο να παντρέψει το νόθο γιο του Don Alonzo με την Κάρλα, που ήταν τότε έξι χρόνων, οι δε αντιτιθέμενοι στη Βενετία Κύπριοι ευγενείς θα τον βοηθούσαν να καταλάβει τη βασιλική εξουσία στην Κύπρο. Ο Φερδινάνδος, που ευνοούσε την προώθηση ενός τέτοιου σχεδίου, αποδέχτηκε, έπεισε μάλιστα την έκπτωτη βασίλισσα Καρλόττα να υιοθετήσει τον Don Alonzo, για να αποκτήσει έτσι δικαιώματα στο θρόνο της Κύπρου.

 

Οι Βενετοί, όταν πληροφορήθηκαν τα σχέδια αυτά, έδρασαν με ταχύτητα και αποφασιστικότητα και τα ματαίωσαν. Διέταξαν το 1476 τον αρχιναύαρχο Αντώνιο Λορεντάν να πλεύσει στην Κύπρο και αφού μεταβεί στη Λευκωσία να παραλάβει και να μεταφέρει στη Βενετία τα τρία νόθα παιδιά του Ιακώβου Β', δηλαδή την Κάρλα και τα δυο αδέλφια της, που βρίσκονταν υπό τη φύλαξη της Ελληνίδας γιαγιάς τους Μαριέττας από την Πάτρα.

 

Όταν ο Λορεντάν έφθασε στη Λευκωσία, η βασίλισσα Αικατερίνη Κορνάρο δεν έφερε καμιά αντίρρηση στην εκτέλεση των αποφάσεων της πόλης που την είχε υιοθετήσει, γιατί έτσι απαλλασσόταν από πιθανά προβλήματα σχετικά με τη διαδοχή του θρόνου. Δεν μπορούσε βέβαια να προβλέψει ότι και η ίδια σε λίγα χρόνια θα αναγκαζόταν να κληροδοτήσει το βασίλειό της στη Βενετία. Τα τρία παιδιά μεταφέρθηκαν με τη γιαγιά τους στη Βενετία. Ο Φερδινάνδος, που έβλεπε τα σχέδιά του και τις βλέψεις του για το θρόνο της Κύπρου να γκρεμίζονται, έκαμε μια απόπειρα απαγωγής της Κάρλας μ' ένα ναπολιτάνικο φορτηγό πλοίο, η οποία όμως απέτυχε. Μετά απ' αυτό, το Συμβούλιο των Δέκα έδωσε οδηγίες να κλείσουν την Κάρλα και τ' αδέλφια της στο κάστρο της Πάδουας στις 27 Αυγούστου 1478. Εκεί μέσα η Κάρλα πέθανε δυο χρόνια αργότερα (24.7.1480) και θάφτηκε στο μοναστήρι του Αγίου Αυγουστίνου. Τα αδέλφια της είτε πέθαναν κι αυτά με ύποπτο τρόπο λίγα χρόνια αργότερα (βλ. αρχιμανδρίτη Κυπριανού, Ἱστορία Χρονολογική τῆς Νήσου Κύπρου, Λευκωσία, 1933, σ. 379) είτε παραμερίστηκαν σιγά - σιγά από το πολιτικό προσκήνιο (βλ. Hill, History  of Cyprus  , vol. III, Cambridge, 1948, σσ. 654 -6).