Σοφοκλέους Μίμης

Image

Ακαδημαϊκός, επιστημονικός διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού.

Ο Μίμης Σοφοκλέους είναι πανεπιστημιακός και εκδότης. Γεννήθηκε στον Μαζωτό της Λάρνακας στις 26 Ιουνίου 1954. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Λεμεσό ύστερα από πεντάχρονη παραμονή στο χωριό Πεντάκωμο. Φοίτησε στο Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού και υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά από τις 20 Ιουλίου 1972 μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του 1975. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού  και  Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Φιλοσοφία, Ψυχολογία), στο La Trobe University, (Εκπαίδευση και Μedia) RMIT University (Tertiary Teaching and Design), University of Queensland (History and Multicultural Arts). Παρακολούθησε, επίσης, σεμινάρια για Publishing and Editing στο Australian Associated Press (AAP).

 

Στα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια ασχολήθηκε με τη Mουσική και υπήρξε ο πρώτος συνεργάτης του συνθέτη Μάριου Τόκα.  Aπό το 2002 ζει και πάλι στην Κύπρο, ύστερα από μια απουσία 30 ετών. Είναι παντρεμένος με τη Σαλώμη Παπαδήμα, η οποία είναι επίσης πανεπιστημιακός, και, έχουν ένα γιο, τον Ορέστη Σοφοκλέους.

 

Καθηγητής

Δίδαξε επί σειρά ετών ως καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια της Αυστραλίας, University of Melbourne, La Trobe University και κυρίως στο RMIT University όπου υπηρέτησε ως καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών και του Τμήματος Πολυπολιτισμικών Σπουδών. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και ως μέλος της Συγκλήτου του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου στη Σλοβενία. Υπηρέτησε την ακαδημαϊκή κοινότητα ως μέλος ΔΕΠ, Πρόεδρος Τμήματος, Διευθυντής Επιστημονικού Κέντρου και ως Αντιπρόεδρος της ΠΔΕ και μέλος του Άτυπου Πρυτανικού Συμβουλίου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Υπήρξε, επίσης, ειδικός σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής  για την προετοιμασία της Πρότασης  για την ίδρυση της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.   Από το 2007 δημιούργησε τις Εκδόσεις Αφή, με σκοπό να ασχοληθεί συστηματικά με την προώθηση του πολιτισμού της Κύπρου μέσα από το καλό βιβλίο. Με τις εκδόσεις βιβλίων ασχολείται από το 1976 όταν ήταν ακόμα φοιτητής στην Αθήνα.

 

Ιστορικό Αρχείο

Από το 2005 είναι ο Επιστημονικός Διευθυντής του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου, Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού του οποίου τα εγκαίνια έγιναν τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011.

 

Ο Δήμος Λεμεσού εξέταζε το ενδεχόμενο δημιουργίας αρχείου από το 1973. Το 2005, όταν Δήμαρχος ήταν ο Δημήτρης Κοντίδης, ο Μίμης Σοφοκλέους αναρωτήθηκε για την τύχη αυτής της ιδέας.   Όπως αναφέρει σε συνέντευξη του «Στη Μελβούρνη είχα δουλέψει με το Αρχείο Παροικιακής Ιστορίας και Εκπαίδευσης"  Εκεί απέκτησε την τεχνογνωσία που θέλησε να αξιοποιήσει στη Λεμεσό, ενώ πολλά χρόνια νωρίτερα είχε παρουσιάσει και σχετική μελέτη για το αρχείο της πόλης, μετά από πρόσκληση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

 

Στην ίδια συνέντευξη αναφέρει: «Γνωριστήκαμε με το Νίκο Παττίχη, το δωρητή, ο οποίος όταν είδε την πρόταση – παρουσίαση 120 σελίδων συγκατατέθηκε για την πλήρη κάλυψη όλων των εξόδων για την προετοιμασία του», θυμάται ο Μίμης Σοφοκλέους. Με μια γενναία δωρεά του Ιδρύματος Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, η πρώην κατοικία του Άγγλου διοικητή και κατόπιν οικία Επάρχου, μετατράπηκε στο Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο.

 

«Είμαι νοσταλγός του μέλλοντος»
Το 2011, το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο και Ιστορικό Αρχείο, ήταν πραγματικότητα. Η σημασία του για την πόλη είναι ανεκτίμηση. «Η ιστορία μας διδάσκει ιστορικότητα», τονίζει ο Μίμης Σοφοκλέους, ο οποίος δε νοσταλγεί «τα περασμένα», ακριβώς επειδή τα γνωρίζει πολύ καλά. Έχει πίστη, όμως, στο δημιουργικό πνεύμα καθώς και τον ανοιχτό χαρακτήρα των κατοίκων της πόλης, που αποτελεί και το συνεκτικό στοιχείο όλων των εποχών της. Ο αυτοπροσδιορισμός των Λεμεσιανών δεν είναι αυθαίρετος, γιατί στηρίζεται σε αρκετά στοιχεία τα οποία αποτελούν μια στερεή βάση αυτογνωσίας και αυτοπαρουσίασης.

 

Τα τελευταία του βιβλία είναι:

  • Το Κυπριώτικο Σκετς, με πρόλογο του Αντρέα Φαντίδη, εκδ. Αφή, 2022.
  • Μίκης Θεοδωράκης. Ο Ευνοούμενος των Μουσών. Ένα Μοναδικό, Διεθνές Πολιτισμικό Φαινόμενο, εκδ. Αφή, 2021.
  •  Ίδρυμα Θεοτόκος 1969-2019, Πενήντα Χρόνια Προσφοράς, εκδ. Αφή και ίδρυμα Θεοτόκος, Λεμεσός 2020.
  • Το 106 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Διακομιδών στη Λεμεσό, εκδ. Αφή, Λεμεσός, 2018.
  • Το Φως στον Βασίλη Μιχαηλίδη. Ανάμεσα στον Διαφωτισμό και τον Ρομαντισμό. Συναγωγή Μελετών, εκδ. Αφή, Λεμεσός, 2017.
  • Mελβούρνη και Λεμεσός.  Δυο Λιμάνια του Νίκου Καβαβδία, εκδ. Αφή, Λεμεσός, 2016.
  • Ανδρέας Μέσης. Μια θεατρική Πράξη σε Δώδεκα Σκηνές, εκδ. Αφή, Λεμεσός, 2015.
  • Ιστορία της Λεμεσού του Ξενοφώντα Φαρμακίδη, αναστατική έκδοση στην οποία περιέχεται Πρόλογος του Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη και η «Σχολιασμένη Βιβλιογραφία της Λεμεσού 1897-2015», εκδ. Αφή, Λεμεσός, 2015.
  • Πισσούρι, ένα Χωριό Λουσμένο στο Φως, (Pissouri. A Village Bathed in Light), εκδ. Αφή, Λεμεσός, 2013.
  • Bruno Cannoni, Ημερολόγιο Εργασίας Ηλεκτροφωτιστικής Εταιρείας Λεμεσού, 1931-1932, Εισαγωγή, έρευνα, επιμέλεια,  Μίμης Σοφοκλέους, μτφ. Ντίνος Σιαμτάνης, εκδ. Αφή, Λεμεσός, 2013.
  • Κίμων Χαραλαμπίδης, Κάποτε εν Λεμεσώ, Εικόνες από την Κοινωνία μιας Άλλης Εποχής, Επιμ. Μ.Α. Σοφοκλέους, β΄έκδοση, εκδ. Αφή, Λεμεσός, 2010.
  • Μίμης Σοφοκλέους (επιμ.) Η Γιορτή του Κρασιού 50 Χρόνια 1961-2011, Οινόχρυσο Ιωβηλαίο, (δίγλωσση έκδοση) Δήμος Λεμεσού, Λεμεσός, 2011.
  • Μίμης Σοφοκλέους (επιμ.) Η Γιορτή του Κρασιού 45 Χρόνια 1961-2006, Δήμος Λεμεσού, Λεμεσός, 2006.
  • Μίμης Σοφοκλέους, Το Αγνοούμενο Ημερολόγιο της Αμμοχώστου, εκδ. Κυπροέπεια, Λεμεσός, 2003.
  • M. A. Sophocleous (ed.) Ποιητικές Ώρες εν Ελληνική Αποικία. Ελληνική Ποίηση στην Αυστραλία, των Γιάννη Λιάσκου και Γιάννη Κατσαρά, Greek-Australian Archives Publications , Μελβούρνη, 1998
  • Abstract This anthology of Greek-Australian writing contains about 250 short poems contributed by fifty writers. Μίμης Σοφοκλέους, Με τους Thunder Struck στους Ουρανούς και από εκεί στην Αθανασία. Ιστορία για ένα  Aσήμαντο Συγκρότημα Rock, Mεβούρνη, 1996.
  • M. A. Sophocleous (ed.) Ships, Ports, and Seas...: an anthology of his works Karavia, Limania kai Thalasses ... : anthologese apo to ergo tou Stathis Raftopoulos , Melbourne : Greek-Australian Archives Publications , 1996 selected work poetry
  • M.A. Sophocleous, Greek-Australian Writings. Ιntoduction and Bibliography 1916-1995, Ελληνο-Αυστραλιανά. Eισαγωγή και Βιβλιογραφία 1916-1991, Greek-Australian Archives Publication, Phillip Institute of Technology, Melbourne, 1991.
  • M.A. Sophocleous (ed.), The Endless Journey of Stefanos Kastamonitis. From the Diaries of a Migrant, Elikia Books, Melbourne, 1987.

 

ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ (2011-2020):

  1. Τα Ερωτικά Δίστιχα του Τάσου Αριστοτέλους, εκδ. Αριστοτέλους, Λεμεσός, 2020.
  2. 14 Δεκεμβρίου 1955: H Mάχη του Λανιτείου στη Λεμεσό, Σειρά: «Επιφυλλίδες», Εκδ. Αφή, Λεμεσός, 2019.
  3. Μάριος Τόκας. Πενήντα Χρόνια από τις πρώτες του Συνθέσεις 1969-2019, Εκδ. Αφή, Λεμεσός, 2019.
  4. Το 106 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Διακομιδών (ΓΣΝΔ) στη Λεμεσό, Εκδ. Αφή, Λεμεσός, 2018.
  5. Το Φως στον Βασίλη Μιχαηλίδη. Ανάμεσα στον Διαφωτισμό και τον Ρομαντισμό, Εκδ. Αφή, Λεμεσός, 2017.  (Η έκδοση έγινε στο πλαίσιο του «Έτους Βασίλη Μιχαηλίδη»)
  6. Μελβούρνη και Λεμεσός. Δύο Λιμάνια του Νίκου Καββαδία, εκδ. Αφή, Λεμεσός 2016. (Η παρουσία του ποιητή Νίκου Καββαδία στη Μελβούρνη και τη Λεμεσό με τα καράβια στα οποία εργάστηκε).
  7. M.A. Σοφοκλέους, Άγιος Αθανάσιος στα Χρόνια που Έφυγαν, στα Χρόνια που Έρχονται, εκδ. Δήμου Αγίου Αθανασίου και εκδ. Αφή, Λεμεσός, 2016.
  8. Ανδρέας Μέσης. Μια Θεατρική Πράξη σε 12 Σκηνές, εκδ. Αφή, Λεμεσός, 2014 (για τη ζωή και το έργο του εν λόγω ερασιτέχνη ηθοποιού και σκηνοθέτη).
  9. Η Ιστορία της Λεμεσού του Ξενοφώντα Φαρμακίδη», εκδ. Αφή, 2015 (πρόκειται για την έκδοση του 1942, σε αναστατική έκδοση και επιμέλεια στο οποίο περιέχεται και η σχολιασμένη Βιβλιογραφία του Μ.Α. Σοφοκλέους για τη Λεμεσό 1897-2015)
  10. Το Ημερολόγιο Εργασίας του Bruno Cannoni. Ο Ηλεκτροφωτισμός της Λεμεσού 1931-1932, εκδ. Αφή, Λεμεσός, 2012.
  11. Η Γιορτή του Κρaσιού- Limassol Wine Festival. Οινόχρυσο Ιωβηλαίο- Golden Jubilewee (επιμ- ed.), Έκδοση Δήμου Λεμεσού, Λεμεσός, 2011.
  12. Ο Κύκλος του «Παρά θιν’ αλός». Ο Γύρος του Κόσμου… γύρω από ένα Φλυτζάνι Καφέ, Εκδόσεις Αφή, Λεμεσός, 2011.

  

AΡΘΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

  • Κυριάκος Χαραλαμπίδης, «Στη Γλώσσα της Υφαντικής», Θέματα», τ. 32-33 (Μάϊος-Δεκέμβριος 2019):56- 80.

 

ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

  • «Ο Μίμης Σοφοκλέους αφηγείται την ιστορία του Δημόσιου Κήπου Λεμεσού. Ο «Ακανθόκηπος» που έγινε Botanic Garden», Πολίτης της Κυριακής, 19 Μαΐου 2020.

 

 

Πηγή:

  1. Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image