Βύρας Ανδρέας

Ο νεαρότερος Δήμαρχος Λάρνακας

Image

Δήμαρχος Λάρνακας. Εξελέγη για πρώτη φορά  δήμαρχος στις 18 Δεκεμβρίου 2016 διαδεχόμενος τον Ανδρέα Λουρουτζιάτη. Ήταν (σε ηλικία 38 ετών) ο νεαρότερος δήμαρχος στην ιστορία του Δήμου Λάρνακας. Επανεξελέγη στις εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 με ποσοστό 65,7%. 

 

 

Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1978 στη Λάρνακα.  Σπούδασε στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΅ε ειδικότητα στη Χρη΅ατοοικονο΅ική στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έπειτα, απέκτησε μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, MBA από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση και συμμετείχε στις αντίστοιχες φοιτητικές ενώσεις Πανεπιστημίου Κύπρου και Αγγλίας. Ήταν για τρία χρόνια ΅έλος της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΦΕΠΑΝ). Διετέλεσε ταμίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Λάρνακας και από το 2003 μέχρι το 2009 ΅έλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Από το 2009 μέχρι το 2013, διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και παράλληλα Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αντιναρκωτικού Συ΅βουλίου Κύπρου.

 

To 2002 επέστρεψε στην Κύπρο. Για δύο χρόνια εργάστηκε στην υπηρεσία ΦΠΑ του Υπουργείο Οικονο΅ικών. Στη συνέχεια, αποχώρησε οικειοθελώς από τη δημόσια υπηρεσία και εργάστηκε για δέκα και πλέον χρόνια στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου–Λάρνακας, αρχικά ως Εσωτερικός Ελεγκτής και ακολούθως ως Γενικός Διευθυντής-Γραμματέας. Από το 2015 μέχρι και την εκλογή του στο αξίωμα του Δημάρχου Λάρνακας εργαζόταν ως Διευθυντικό Στέλεχος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

 Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2012, προέδρευσε της Συνάντησης Γενικών Διευθυντών για θέματα νεολαίας. Επίσης, αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε δεκάδες συναντήσεις για θέματα νεολαίας τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Πολιτική

Ο Ανδρέας Βύρας είναι μέλος του ΑΚΕΛ. Διετέλεσε  για σειρά ετών μέλος του Κεντρικού και Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ και εξελέγη μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ στο 21ο Συνέδριο το 2010.

 

Αθλητισμός

Αποτέλεσε για μικρό χρονικό διάστημα πρόεδρος του αθλητικού σωματείου Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου.  Ανέλαβε πρόεδρος του σωματείου τον Ιούνιο του 2013.  Αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους επειδή η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης της οικονομίας της Κύπρου, καθόρισε νέες ρυθμίσεις και κανονισμούς για τα Συνεργατικά Ταμιευτήρια. Ως εκ τούτου, ο Ανδρέας Βύρας δεν μπορούσε πλεόν να βρίσκεται στη διοίκηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και παράλληλα να είναι πρόεδρος αθλητικού σωματείου. 

 

Πηγή

1. www.polignosi.com

2. Wikipedia: Ανδρέας Βύρας