Κάρολος Εμμανουήλ Β'

Image

Δούκας της Σαβοΐας από το 1638 μέχρι το 1675. Σ' αυτόν ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Νικηφόρος,* συνεχίζοντας την παράδοση που άρχισε από τα τέλη του 16ου αιώνα, απευθύνθηκε το 1664 καλώντας τον να αναλάβει εκστρατεία για απελευθέρωση της Κύπρου και αναφέροντας πως υπήρχαν 40 χιλιάδες Κύπριοι έτοιμοι να πολεμήσουν ενώ οι Τούρκοι στρατιώτες ήσαν μόνο 5.000 κι αυτοί σκορπισμένοι σ' όλες τις πόλεις της Κύπρου.

 

Το 1668 ο Πέτρο Σέννι, ένας Ιταλός που είχε ζήσει πολλά χρόνια στην Κύπρο, υπέβαλε στον δούκα ένα υπόμνημα για την Κύπρο δίνοντας πληροφορίες για τις στρατιωτικές δυνάμεις που διέθεταν οι Τούρκοι στο νησί, για τις οχυρώσεις της Λευκωσίας, της Αμμοχώστου και της Κερύνειας, για σημεία κατάλληλα για απόβαση και έναν υπολογισμό της λείας και των λαφύρων που θα συγκεντρώνονταν. Υποστήριζε πως μια δύναμη από 7.000 πεζούς και ιππείς θα αρκούσε για την κατάληψη της Κύπρου.

 

Την ίδια χρονιά ο αρχιεπίσκοπος Νικηφόρος έστειλε στο Τουρίνο, με επιστολές προς τον δούκα, τον Louis de Barrie μαζί με τον Ιωάννη Κασανδριώτη σαν διερμηνέα. Ο δούκας δέχτηκε τον απεσταλμένο του αρχιεπισκόπου και τον ρώτησε για πολλά θέματα που αφορούσαν την Κύπρο, για την Αμμόχωστο, τις οχυρώσεις και τη δύναμη των Τούρκων και Χριστιανών. Ο δούκας, όπως και οι προκάτοχοί του, δεν ανέλαβε καμιά συγκεκριμένη δράση, και οι Κύπριοι φαίνεται πως μετά την έκκληση αυτή έπαψαν πια να ελπίζουν πως θα ελευθερώνονταν με τη βοήθεια των Ευρωπαίων και δεν έκαμαν άλλες εκκλήσεις.