Γεώργιος Στ', βασιλιάς Ηνωμένου Βασιλείου

Image

Ο Γεώργιος ΣΤ΄ ( 14 Δεκεμβρίου 1895 – 6 Φεβρουαρίου 1952) ήταν Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και των κτήσεων και βασιλείων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, από τις 11 Δεκεμβρίου 1936 έως τον θάνατό του, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Ήταν ο τελευταίος Αυτοκράτορας των Ινδιών, έως τις 15 Αυγούστου 1947,  πατέρας της Ελισάβετ Β΄ και αδερφός του Εδουάρδου Η΄. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του η Κύπρος ήταν αποικία του βρετανικού Στέμματος.

 

Βλέπε λήμμα: Αγγλοκρατία

 

Μετά το θάνατό του βασιλιά Γεωργίου Ε το 1936, τον διαδέχθηκε ο μεγαλύτερος γιος του, Εδουάρδος, ο οποίος όμως παραιτήθηκε από τον θρόνο εξαιτίας ενός σκανδάλου, με αποτέλεσμα ο πρίγκιπας Αλβέρτος να τον διαδεχθεί ως Γεώργιος ΣΤ΄. Η στέψη πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου του 1937. Νυμφεύτηκε το 1923 την Ελισάβετ Μπόους-Λάιον, κόρη του Κλωντ κόμη του Στράθμορ & Κίνγκχορν και απέκτησαν δύο κόρες, την Ελισάβετ Β΄ 1926-2022, βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και τη Μαργαρίτα 1930-2002, κόμισσα του Σνόουντον.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του η Μεγάλη Βρετανία αντιμετώπισε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ιστορική έχει μείνει η ομιλία του τστο ραδιόφωνο η οποία ανακοίνωσε τη συμμετοχή της Αγγλίας στον πόλεμο, καθώς είχε πρόβλημα στην ομιλία αφού τραύλιζε κάτι που αποτελούσε εμπόδιο για αυτόν ο οποίος λόγω της ιδιότητας του έπρεπε συχνά να εκφωνεί λόγους μπροστά σε μεγάλο κοινό. 

 

Βλέπε λήμμα: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και Κύπρος

 

Η Κύπρος, ως αποικία του Στέμματος, γιόρτασε τη στέψη του Γεώργιου Στ' με λαμπρές εκδηλώσεις. Στο χωριό Λεύκα,  ο πέμπτος σε πληθυσμό οικισμός της επαρχίας της Λευκωσίας, μετά τη Μόρφου, την Κυθρέα και το Καϊμακλί, η στέψη γιορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Λεύκα ήταν διοικητική πρωτεύουσα του διαμερίσματος και  περιελάμβανε 42 χωριά και στη Λεύκα διατήρησαν οι Άγγλοι όλες τις διοικητικές υπηρεσίες, όπως και τα δικαστήρια. Ακριβώς εκεί, δίπλα από το κτήριο των δικαστηρίων στήθηκε ένα μεγάλο μνημείο για να γιορτάσει το γεγονός, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν την ημέρα της στέψης στις 12 Μαϊου 1937. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος καθώς ήταν η πρώτη φορά από το 1878 που η Κύπρος πραγματοποιούσε κάποια εκδηλωση σχετικά με τη βρετανική αποικιοκρατία. 

 

Εκδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις.  Η Λεμεσός γιόρτασε το γεγονός με ιδιαίτερο τρόπο, αφού έγινε φωταγώγηση της πόλης, πράγμα πρωτόγνωρο για την εποχή, καθώς πολλές περιοχές της Κύπρου ζούσαν με το φως των κεριών. Η επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της πόλης, το οποίο βρισκόταν στη σημερινή οδό Αρχιεπισκόπου Κυπριανού. Περιελάμβαναν πλούσιο πρόγραμμα με εκδηλώσεις και υπαίθριες τελετές. Η πόλη, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, στολίστηκε και φωταγωγήθηκε. Οι κεντρικοί δρόμοι , οι πλατείες, οι  κατοικίες, τα μαγαζιά, όλα είχαν στολιστεί με τα χρώματα και σύμβολα που παρέπεμπαν στη μεγάλη αυτοκρατορική δύναμη. Χιλιάδες ηλεκτρικά πολύχρωμα λαμπιόνια προσέδιδαν στο κλίμα των εορτών έναν άερα εντυπωσιακό.

 

Βλέπε λήμμα: Λεμεσός- Αγγλοκρατία

 

Για τις ανάγκες της φωταγώγησης αλλά και του στολισμού είχαν αγοραστεί 3000 θυρεοί, στέμματα και άλλα διακοσμητικά σήματα τα οποία θα στόλιζαν τις προσόψεις των κατοικιών, τους δρόμους και τις πλατείες. Η εφημερίδα "Παρατηρητής" που κάλυψε το γεγονός αναφέρει: «Κατά τας ημέρας των εορτών η Λεμεσός θα έχη μίαν πρωτοφανή πανηγυρικήν όψιν. Η προκυμαία, οι κεντρικοί δρόμοι, οι πλατείες, τα Δημόσια κτίρια, τραπεζιτικά καταστήματα, Εταιρείαι, Σύλλογοι και ιδιωτικαί κατοικίαι, θα διακοσμηθούν καταλλήλως με αψίδας ποικίλα σύμβολα, στέμματα, σημαίας κα με μυριάδας ηλεκτρικών πολυχρώμων λαμπιονιών».

 

Πηγές

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

All about Limassol- official city guide

Λεμεσού Μνήμες- Ιστορικές φωταγωγήσεις της Λεμεσού, με θέα από τη θάλασσα, Φωτογραφικό αρχείο Σάρας Δρουσιώτη

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image