Κισσονέργης Ανδρέας

Image

Ποδοσφαιριστής - Καθηγητής Σωματικής Αγωγής. Ο Ανδρέας Κισσονέργης γεννήθηκε στη Λεμεσό την 1η Μαρτίου 1954 και αρχισε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο σε ηλικία 12 χρονών.  Φοίτησε στο Λανίτειο Γυμνάσιο και στη συνέχεια μετέβη στην Ελλάδα για σπουδές στη Γυμναστική Ακαδημία.

 

Παρότι έκανε την πρώτη του δοκιμή στον Απολλωνα Λεμεσού, λόγω μιας παρεξήγησης κατέληξε στον Αρη Λεμεσού. Συγκεκριμένα στην πρώτη του προπόνηση στον Απόλλωνα που πήγε με προτροπή του Πανίκκου Κρυστάλλη, λόγω του ότι δεν είχε παπούτσια ο φροντιστής Νίκος Βουτσαράς του δίνει ένα ζευγάρι άλλου ποδοσφαιριστή. Ο ιδιοκτήτης των παπουτσιών έρχεται, τα ψάχνει, δεν τα βρίσκει, και βάζει τις φωνές στον μικρό Κισσονέργη. Αυτός προσβάλλεται και φεύγει.


Ο Γνωστός Αρειανός Κωστής Κολώτας, τον πήρε στη συνέχεια στον ΑΡΗ. Καθημερινά πήγαινε για προπόνηση από το Λανίτειο στο ΓΣΟ με τα πόδια. Όταν το μαθαίνει ο εκπαιδευτικός Κολώτας διευθετεί μέσον του ταμείου του σχολείου και του αγοράζουν ένα ποδήλατο.

 

Πρώτος του προπονητής στον Άρη ήταν ο αείμνηστος Κοτσώνης. Τον έριξε μάλιστα στα βαθιά από την ηλικία των 15 χρονών, στον αγώνα ΑΡΗ-Ανόρθωση, στη θέση του έξω αριστερά.
Το 1970-1973 βρίσκεται στην Ελλάδα για σπουδές στην Γυμναστική Ακαδημία, όμως κάθε Σάββατο ταξιδεύει για Κύπρο. Αγωνίζεται την Κυριακή με τον ΑΡΗ και το βράδυ ξανά πίσω στην Ελλάδα.


Ολοκληρώνει τις σπουδές και επιστρέφει στον ΑΡΗ. Από το 1979 μέχρι το 1982 αγωνίζεται ανελλιπώς σε όλα τα παιχνίδια της Εθνικής Κύπρου. Γράφει λαμπρή καριέρα, τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και σαν χαρακτήρας. Με τον Αρη κατέχει έως σήμερα το αξεπέραστο ρεκόρ της επιτυχίας 6 γκολ σε ένα αγώνα. Αυτό συνέβη στον αγώνα Αρη -Κεραυνού (7-1) το Μάρτιο του 1980. 

 

Το 1983, σε ηλικία 29 χρονών, αποχαιρετά με αγάπη τον ΑΡΗ και μεταπηδά στον Απόλλωνα. Αγωνίζεται το 1983 - ‘84 σε όλα τα παιχνίδια πρωταθλήματος όπως και στο πρωτάθλημα ΟΥΕΦΑ.


Ο  Κισσονέργης, ο αγαπητός των φιλάθλων Κίσσος, τερματίζει την καριέρα σε εκείνα τα αποδυτήρια, που, όταν πρωτοπήγε, δώδεκα χρόνων παιδάκι, έφυγε πικραμένος και προσβεβλημένος, για ένα ζευγάρι δανεικά παπούτσια. 

 

Καθηγητής

Ο Ανδρέας Κισσονέργης υπηρέτησε ως καθηγητής φυσικής  αγωγής σε διάφορα σχολεία της Κύπρου. Αφυπηρέτησε ως διευθυντής το 2017. 

 

Προπονητής
Ξεκινά δεύτερη διαδρομή, την προπονητική, που και αυτή του χάρισε όσα ένας άνθρωπος του αθλήματος ονειρεύεται. Φτάνει στην τιμητική θέση ως προπονητής στην Εθνική Ελπίδων Κύπρου. Αναδεικνύει τον Εθνικό Άχνας ως ομάδα της χρονιάς, ενώ το 1995 αναλαμβάνει την ΑΕΛ από όπου αποδεσμεύεται ενώ έφερε την ομάδα στην τιμητική, για εκείνη τη χρονιά, 5η θέση της βαθμολογίας. Μετά την αντικατάσταση του Κίσσου η ΑΕΛ πήγε διαβάθμιση.
 

Ευτύχησε ως ο πρώτος προπονητής στην ενοποίηση των ομάδων ΑΠΟΠ και Ευαγόρα, όπως και εί-ναι αυτός που ανέβασε τον ΑΡΗ από τη Β' στην Α' κατηγορία. 

 

 

Πηγή:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image