Κέννεντυ Φιτζέραλντ Τζον John F Kennedy

Image

Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από το 1960 μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 1963 οπότε δολοφονήθηκε στο Ντάλας του Τέξας. Γεννήθηκε το 1917 στο Μπρουκλάιν της Μασαχουσέτης. Στον πολιτικό στίβο εισήλθε σε ηλικία 29 χρόνων, όταν τον Νοέμβριο του 1946 εξελέγη μέλος του Κογκρέσου.

 

Ο Τζον Φ. Κέννεντυ διετέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την εποχή που η Κύπρος έκανε τα πρώτα της βήματα ως ανεξάρτητο κράτος κι αντιμετώπιζε σοβαρότατα, ήδη, προβλήματα που ξεκινούσαν από τις περίεργες και μη ικανοποιητικές συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου που είχαν επιβληθεί στον κυπριακό λαό. Στην προσπάθειά του να τροποποιήσει προς το καλύτερο τους όρους των συμφωνιών (από τις οποίες προήλθε και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας), ο πρόεδρος της Κύπρου αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε στραφεί για συμπαράσταση και προς τον πρόεδρο Κέννεντυ, με τον οποίο είχε συνομιλίες κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 1962. Συγκεκριμένα, η επίσκεψη έγινε στις 5 Ιουνίου 1962 με τον οποίο συζήτησε την πρόταση του για τροποποίηση μερικών άρθρων του Συντάγματος, συνολικά δεκατριών, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ομαλότερη λειτουργία του κράτους. Ο πρόεδρος Κέννεντυ επέδειξε κατανόηση για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Κύπρος, και η μοίρα του νησιού θα ήταν ίσως πολύ διαφορετική εάν δεν εδολοφονείτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι  οι Διακοινοτικές Συγκρούσεις μεταξυ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και οι ωμές επεμβάσεις της Τουρκίας στο νησί, άρχισαν ένα περίπου μήνα μετά το θάνατο του Τζον Κέννεντυ.

 

Το 1979, ο πρέσβης Νίκος Κρανιδιώτης, με επιστολή του προς τον Ευάγγελο Αβέρωφ αποκάλυπτε τι συνέβη η μέρα της ιστορικής επίσκεψης του Μακαρίου στις ΗΠΑ. Ο Κένεντυ αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες σχέσεις του Μακαρίου με τη Βοστώνη, την ιδιαίτερη πατρίδα τού, όπου ο Μακάριος ως γνωστό σπούδασε Θεολογία το 1947 και συμπλήρωσε: «Η Κύπρος κατέχει εξαιρετική και στρατιωτική θέση στον κόσμο. Καταβάλατε Μακαριότατε, σοβαρές προσπάθειες ώστε να διατηρήσει η χώρα σας τη θέση αυτή και την υγιή απόστασή της ως ανεξάρτητη χώρα. Οι αγώνες σας είναι πολύ γνωστοί. Σας αναγνωρίζουμε και σας θαυμάζουμε Μακαριώτατε, ως θαρραλέο μαχητή της ελευθερίας».

«Σε μια στιγμή ευφορίας, περί το τέλος του προγεύματος, ο Μακάριος, με το σύνηθες φιλοπαίγμον ύφος του, απευθυνόμενος προς τον Κέννεντυ είπε “Κύριε πρόεδρε, αν ήξερα ότι θα εκλεγείτε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν θα υπέγραφα το 1959 τις Συμφωνίες. Με τη δική σας παρέμβαση, τα πράγματα θα ημπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα”». Ο Κέννεντυ, που μέχρι τη στιγμή εκείνη ήταν φιλομειδής και ευχάριστος, πήρε απότομα σοβαρό ύφος και απάντησε: “Όχι Μακαριότατε, πολύ καλά κάνατε και τις  υπογράψατε. Κάτω από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν, ήταν το καλύτερο που μπορούσατε να επιτύχετε. Άλλωστε, πρέπει να ξέρετε ότι πολλά μεσολαβούν μεταξύ των χειλέων του Προέδρου και των εντεταλμένων οργάνων της Πολιτείας”»....
 

Ο Τζον Κέννεντυ τιμήθηκε στην Κύπρο με τρία γραμματόσημα που φέρουν την προσωπογραφία του, και που εκδόθηκαν στις 15 Φεβρουαρίου 1965. Σ' αυτά αναγράφεται η φράση ".. self- determination for Cyprus..." (=«...αυτοδιάθεση για την Κύπρο...»), από ομιλία του Κέννεντυ υπέρ της Κύπρου που είχε γίνει στις 13 Μαρτίου 1956 στη Γερουσία των ΗΠΑ.

 

Από τα άλλα μέλη της οικογένειας Κέννεντυ, ο αδελφός του προέδρου Ρόμπερτ Κέννεντυ δολοφονήθηκε στις 6 Ιουνίου 1968, ενώ ήταν υποψήφιος για την προεδρία της χώρας του. Ο τρίτος αδελφός του προέδρου, ο Έντουαρντ Κέννεντυ,  υπήρξε  γερουσιαστής της Πολιτείας της Μασαχουσέτης από τις 7 Νοεμβρίου 1962 έως και τις 25 Αυγούστου 2009.  Έχει επισκεφθεί την Κύπρο και με επανειλημμένες δηλώσεις και άλλες ενέργειές του εξέφρασε υποστήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλόπαιδεια 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image