Κουππάς Χριστόδουλος

Image

Εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος κι ένας από τους πρωτοπόρους εκδότες εφημερίδων. Γεννήθηκε κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα και πέθανε το 1918. Δίδαξε για σύντομο διάστημα στο Σχολαρχείο της Λάρνακας και αργότερα στη Σχολή του Αγίου Λαζάρου της Λάρνακας, μέχρι το 1865 οπότε παραιτήθηκε για ν’ ασχοληθεί με το εμπόριο.

Το 1883 ο Χριστόδουλος Κουππάς αγόρασε τυπογραφείο στη Λάρνακα κι ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και την έκδοση εφημερίδων.

 

Βλέπε Λήμμα: Εφημερίδες της Κύπρου

 

Για ένα περίπου χρόνο (από 1 Δεκεμβρίου 1884 μέχρι 16 Νοεμβρίου 1885) εξέδιδε στη Λάρνακα την έμμετρη σατιρική εφημερίδα Χωρκάτης (που κυκλοφόρησε 50 συνολικά φύλλα). Η εφημερίδα γραφόταν σε στίχους στο κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα από τον ίδιο τον Κουππά. Η έκδοσή της όμως ανεστάλη όταν άρχισαν να διαμαρτύρονται οι Κύπριοι συνδρομητές του Κουππά στην Αίγυπτο, ότι δέχονταν πολλά πειράγματα από τους Ελλαδίτες που δεν μπορούσαν να κατανοήσουν το κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα.

 

Στη συνέχεια ο Κουππάς στις 28 Νοεμβρίου 1885 εξέδωσε την εβδομαδιαία πολιτική εφημερίδα Ἓνωσις που επέζησε για 37 ολόκληρα χρόνια (από το 1885 μέχρι το 1922). Μετά το θάνατο του Κουππά το 1918, την έκδοση της Ἑνώσεως είχε αναλάβει ο Α.Κ. Μακρίδης. Η επιβίωση μιας εφημερίδας για τόσα πολλά χρόνια εκείνη την εποχή, αποτελούσε πραγματικό άθλο. Παράλληλα ο Κουππάς εξέδιδε και σατιρικό παράρτημα της εφημερίδας αυτής.

Η εφημερίδα κυκλοφορούσε κάθε εβδομάδα και διαδέχθηκε τον Χωρκάτη. Όμως ο Κούππας φρόντισε να εμπλουτίσει τη νέα εφημερίδα με ένα παράρτημα σατιρικό που έφερε τον ίδιο τίτλο. Ήταν μία τετρασέλιδη εφημερίδα σε μικρό μέγεθος –ταμπλόιτ- που περιλάμβανε πλούσια αρθρογραφία και σχολιογραφία, που κάλυπταν το εθνικό θέμα, τις εργασίες του Νομοθετικού Συμβουλίου, γεωργικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Προφανώς, ήταν υπέρμαχος της Ένωσης με την Ελλάδα, κάτι που απέρρεε και από τον τίτλο της, κάτι που το προήγαγε με την αρθογραφία της ενώ ταυτόχρονα καυτηρίαζε τη βρετανική αποικιοκρατική διοίκηση και όσους συνεργάζονταν μαζί της. 

Αν και πρόκειται για μια από τις μακροβιότερες εφημερίδες, δυστυχώς η Ένωσις ανέστειλε τη λειτουργία της το 1922 ύστερα από δικαστικό αγώνα για λίβελο που ασκήθηκε εναντίον της από ισχυρό παράγοντα της Λάρνακας.


Ο Χριστόδουλος Κουππάς (1845-1918), εκδότης της σκαλιώτικης εφημερίδας Ένωσις, ο οποίος έγραφε και σατιρική ποίηση, διαβάζει τον Μάρτιο του 1901 έμμετρο στιχούργημά του κατά τα εγκαίνα του Νέου Θεάτρου “Απόλλων” του Ξενοφώντος Αντωνιάδου.
Ο χώρος, ο οποίος είχε ανακαινιστεί και επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως θέατρο, φαίνεται ότι παλαιότερα ήταν σταύλος και για τον λόγο αυτό ο Κουππάς βρήκε την ευκαιρία να σατιρίσει το γεγονός με σχετικούς στίχους.

 

Ο Χριστόδουλος Κουππάς ασχολήθηκε και με την ποίηση. Εκτός από τα έμμετρα και σε κυπριακή διάλεκτο κείμενα του Χωρκάτη, δημοσίευσε και άλλα ποιήματά του εμπνευσμένα κυρίως από γεγονότα, καταστάσεις και πρόσωπα της εποχής του.

Η προσωπογραφία του Κουππά έχει φιλοτεχνηθεί από τον ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη.

 

Από το ποίημα του ο Φιλάργυρος προ του Πλάστου 

 

Θεέ μου, τί απέγινε τόση περιουσία

 την άφησα επί της γης, κληθείς εδώ να έλθω!

 Mήπως μου γίνει όλεθρος αυτή η απουσία;

 Eπίτρεψόν μου, Πλάστα μου, στην γην να επανέλθω."  

 

 

Πηγές:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Λάρνακα η Πόλη Του Ζήνωνα

Φώτο Γκάλερι

Image