Λουβίν

Image

Λόβιον (υποκορ. του λοβός), όπως το αναφέρει ο Διοσκουρίδης, απ’ όπου προφανώς προέρχεται και η σημερινή κυπριακή ονομασία λουβίν. Επιστημονική ονομασία: Δόλιχος (Dolichos). Οικογένεια: Ελλοβοκάρπων. Γένος φυτών που περιλαμβάνει είδη συγγενή των φασιόλων. Είναι φυτά ποώδη, ετήσια ή πολυετή, άλλα σε μορφή θαμνώδη, άλλα σε έρπουσα και άλλα σε αναρριχώμενη. Μερικά είδη καλλιεργούνται ως όσπρια.

 

Στην Κύπρο καλλιεργείται βασικά το είδος Dolichos vigna unguiculata, όπως και το είδος Vigna lubia. Η ντόπια ποικιλία, που είναι και η περισσότερο διαδεδομένη στο νησί, είναι το λεγόμενο λουβίν μαυρομμάτικον, ενώ καλλιεργείται και η ποικιλία λουβίν κοκκινομμάτικον, σε μερικές περιοχές. Υπάρχουν τόσο ξηρικές καλλιέργειες λουβιών όσο και αρδευόμενες, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια καλλιεργούνται και σε θερμοκήπια.

 

Το λουβίν είναι πολύ διαδεδομένο όσο και παραδοσιακό φαγητό στην Κύπρο. Το όσπριο αυτό μαγειρεύεται και φρέσκο (χλωρά σπέρματα μαζί με τα χλωρά θυλάκιά τους, χρώματος πρασίνου) και ξηρό (ξηρά σπέρματα). Παρασκευάζεται με διάφορους τρόπους (όπως βραστό ή γιαχνί) και με την προσθήκη και άλλων λαχανικών (λάχανα, κολοκυθάκια, πατάτες) ή ακόμη και μαζί με κρέας.

 

Στην Κύπρο φαίνεται να ήταν γνωστό από τα αρχαία χρόνια, εφόσον επιζεί στο νησί και η αρχαία ονομασία του.

Φώτο Γκάλερι

Image