Λοΐζου Δώρος

Image

Ποιητής. Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 23 Φεβρουαρίου 1944 και δολοφονήθηκε στη Λευκωσία στις 30 Αύγουστου του 1974 (Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείου ΡΙΚ). Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και το 1963 φοίτησε στη σχολή θεάτρου των Θάνου Σακέττα και Κωστή Μιχαηλίδη. Μεταξύ 1966 και 1968 παρακολούθησε σπουδές για ξενοδοχειακά στη Ρόδο. Στη συνέχεια πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου μεταξύ 1969 και 1972 σπούδασε ιστορία στο Hellenic College της Βοστώνης. Από τη Σχολή αυτή πήρε δίπλωμα Β.Α. στην ιστορία. Στις ΗΠΑ γνώρισε και παντρεύτηκε τη σύζυγο του Βαρβάρα Μπελ. 

 

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, το 1972, επέστρεψε στην Κύπρο και εργάστηκε ως καθηγητής στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Παράλληλα αναμείχθηκε ενεργά στα πολιτικά πράγματα στο νησί, ενταγμένος στις τάξεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ. Από το 1972 υπηρέτησε ως οργανωτικός γραμματέας της οργάνωσης νεολαίας του κόμματος (ΕΔΕΝ) και ως διευθυντής της κομματικής εφημερίδας Σοσιαλιστική Έκφραση.

 

Ο Δώρος Λοΐζου ασχολήθηκε με την ποίηση αλλά και τη μετάφραση (μετέφρασε κυρίως ποιήματα Λατινοαμερικάνων δημιουργών). Μια συλλογή ποιημάτων του, στην οποία περιλαμβάνονται και μερικά πεζά κείμενά του, εξεδόθη σε δίγλωσση έκδοση (στην ελληνική και στην αγγλική) μετά τον θάνατό του. Σκοτώθηκε στις 30 Αυγούστου του 1974 στη Λευκωσία (στη γέφυρα πριν την Πλατεία του ΟΧΙ) κατά τη διάρκεια ενέδρας που είχε στηθεί για δολοφονία του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη, με τον οποίο βρισκόταν στο ίδιο αυτοκίνητο. Στο ίδιο αυτοκίνητο επέβαινε και η σύζυγος του Βαρβάρα Μπελ η οποία σε συνέντευξη της αργότερα ανέφερε ότι όλοι γνώριζαν τους δολοφόνους αλλά η ίδια δεν θέλησε να τους αναγνωρίσει διότι ήταν σίγουρη ότι θα την δολοφονούσαν και αυτήν. Οι δολοφόνοι του, παρ' ότι γνωστοί, δεν συνελήφθησαν ποτέ.

 

Το βιβλίο του, με τίτλο Ψωμί και Ελευθερία/ Bread and Freedom, εξεδόθη το 1976. Ένα από τα ποιήματά του, το «Τραγούδι του Λεύτερου», έγινε ιδιαίτερα γνωστό όταν μελοποιήθηκε από τον συνθέτη Γιώργο Κοτσώνη.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image