Κυριακού Μαρία

Η πρώτη γυναίκα διευθύντρια στη δημόσια υπηρεσία της Κύπρου

Image

 

Νομικός. Η Μαρία Κυριακού γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 26 Σεπτεμβρίου 1950. Σπούδασε νομικά στο Λονδίνο και εργάζεται ως δικηγόρος.

Εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος στη Λαϊκή Τράπεζα. Το 1982 διορίστηκε στη θέση του Βοηθού Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη και το 1989 στη θέση του Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη. Ήταν η πρώτη γυναίκα διευθύντρια στη δημόσια υπηρεσία της Κύπρου.

 

Εκλέχθηκε βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 2001 στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ για την Η΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Επανεκλέχθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2006 για την Θ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Διεκδίκησε επανεκλογή στις βουλευτικές εκλογές του 2011 αλλά δεν εκλέχθηκε. Το 2013, ο βουλευτής Εκλογικής Περιφέρειας Λευκωσίας του ΔΗΣΥ, Ιωνάς Νικολάου, διορίστηκε Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στην Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και η πρώτη  επιλαχούσα για τη θέση του στη βουλή ήταν η Μαρία Κυριακού, η οποία ανέλαβε καθήκοντα βουλευτή στις 7 Μαρτίου 2013, για την Ι΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

Ως βουλευτής, διετέλεσε γραμματέας της βουλής (2001-2011), αναπληρώτρια πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας, αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, μέλος της Επιτροπής Επιλογής, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών.

 

Πηγή

«50 χρόνια κυπριακού κοινοβουλίου» (PDF). Βουλή των Αντιπροσώπων (Κύπρος).

Polignosi