Πελεκάνος Χρίστος

Υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Image

Πρώην υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στο Παραλίμνι το 1935. Μετά την αποφοίτησή του από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το πτυχίο του το 1960. Ειδικεύθηκε στην παθολογία και καρδιολογία στο Θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός» Αθηνών. Κατά την παραμονή του στην Ελλάδα διετέλεσε γενικός γραμματέας της Εθνικής Φοιτητικής Ενώσεως Κυπρίων (1958-59).

 

Βλέπε Βίντεο: Ψηφιακός Ηρόδοτος - Αρχείο ΡΙΚ 

 

Το 1964 υπηρέτησε ως εθελοντής ιατρός στην Εθνική Φρουρά. Από το 1965 μέχρι και την τουρκική εισβολή το 1974 ασκούσε το ιατρικό επάγγελμα στην Αμμόχωστο. Μετά το 1974 και μέχρι το 1982 ασκούσε το ιατρικό επάγγελμα στη Λάρνακα. Διετέλεσε για περισσότερο από μια δεκαετία πρόεδρος του συλλόγου της Αμμοχώστου «Ανόρθωσις», Θρονικός Επίτροπος και μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων.

 

Το 1976 εξελέγη βουλευτής Αμμοχώστου με τη Δημοκρατική Παράταξη (που μετονομάστηκε αργότερα σε Δημοκρατικό Κόμμα). Στις 20 Απριλίου 1982 διορίστηκε υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 1988 οπότε ανέλαβε καθήκοντα η κυβέρνηση του νέου προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου.

 

Πηγή: 

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια