Πίσυνος Σπύρος

Image

Ο Σπύρος Πίσυνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο όπου άρχισε μαθήματα πιάνου το 1970 με τη Λουλού Συμεωνίδου στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου. Πήρε το Δίπλωμα Πιάνου (Εκτέλεση) με Διάκριση το 1978 κερδίζοντας παράλληλα το Μετάλλιο Εξαιρετικής Επίδοσης. Την ίδια χρονιά, του προσφέρθηκε υποτροφία για να συνεχίσει σπουδές πιάνου στο Κονσερβατόριο της Μόσχας, αλλά επέλεξε να φοιτήσει κοντά στον Enrique Barenboim, πατέρα και δάσκαλό του Daniel Barenboim. Υπότροφος του Ιδρύματος Λεβέντη το οποίο εδρεύει στο Παρίσι, ο Σπύρος Πίσυνος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη διεύθυνση ορχήστρας στο Κονσερβατόριο της Βιέννης υπό την επίβλεψη των Καθηγητών Georg Mark και Rheinhard Schwarz από όπου αποφοίτησε.

 

Το 1996, οι Όπερες της Κολωνίας και Mannheim προσέφεραν στον Σπύρο Πίσυνο τη θέση repetiteur και μαέστρου. Επέλεξε το Nationaltheater του Mannheim όπου εργάστηκε δραστήρια σε ένα ιδιαίτερα ευρύ ρεπερτόριο. Αξιοσημείωτες εμφανίσεις συμπεριλαμβάνουν τη συνεργασία του με το Jerusalem String Quartet και τους Vienna String Soloists, ένα εντεκαμελές ensemble της Φιλαρμονικής της Βιέννης με έξαρχων το Rainer Honeck. 

Το 1999, ο Antonio Pappano (Μουσικός Διευθυντής της Βασιλικής Όπερας του Covent Garden) του πρότεινε να αναλάβει την ετοιμασία ορχήστρας, χορωδιών και σολίστ στην παραγωγή gala του Lohengrin, στο Θέατρο Carlo Felice στη Γένοβα. Συνέχισε δραστήρια ως βοηθός του Μαέστρο Pappano σε παραγωγές όπως DonGiovanni με τη Φιλαρμονική του Ισραήλ.

 

Το 2001 προσελήφθη στη θέση αναπληρωτή μαέστρου στη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του αρχιμουσικού Kurt Masur. Ως αποτέλεσμα της δουλειάς του στη Νέα Υόρκη ανέλαβε την ίδια θέση στην Orchestre National de France ως βοηθός του Μαέστρο Masur σε σημαντικές παραγωγές.  Στον τομέα της όπερας, ο Σπύρος Πίσυνος διηύθυνε στη Deutsche Oper am Rhein στο Dusseldorf καθώς επίσης και σε μία συμπαραγωγή μεταξύ της Όπερας της Βρέμης, Θεάτρου Ριάλτο και της Καμεράτα του Ισραήλ.

 

Το 2004 έκανε το ντεμπούτο του με την Philharmonia Orchestra του Λονδίνου με δύο διαφορετικά προγράμματα. Επίσης έχει διευθύνει τη Sinfonia Finlandia, Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης, την Ορχήστρα της Όπερας Carlo Felice της Γένοβας, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα Δυτικής Αυστραλίας, την Orchestre National του Montpellier, και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Νυρεμβέργης τόσο στη Νυρεμβέργη όσο και σε περιοδεία της στην περιοχή Rheinland Γερμανίας.

Μετά από πρωτοβουλία του Σπύρου Πίσυνου και υπό τη διεύθυνσή του συγκροτήθηκε το Ensemble Philharmonia το οποίο απαρτιζόταν  από Ε/Κ, Τ/Κ και άλλους σολίστ από κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ensemble πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση την 9η Μαΐου 2004 «Ημέρα της Ευρώπης» στο Προεδρικό Μέγαρο.  Επιπλέον εμφανίστηκε στην έδρα της UNESCO μέσα στα πλαίσια του «Μήνα της Κύπρου»  στο Παρίσι. 

Ο Σπύρος Πίσυνος διετέλεσε μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου από το 2005 έως το 2008.