Μαραγκός Γεώργιος

Image

Διαπρεπής χειρούργος. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 31 Ιανουαρίου το 1906 και πέθανε στο Λονδίνο στις 23 Μαϊου 1985 σε ηλικία 79 χρόνων, αφήνοντας πίσω του πλούσιο έργο στις χειρουργικές και ιατρικές υπηρεσίες του νησιού.

 

Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές, σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και συνέχισε τις σπουδές του για να αποκτήσει, κάτω από καθηγητές διεθνούς φήμης στη Βιέννη και τη Ζυρίχη, μεταπτυχιακές ειδικότητες στη χειρουργική και την παθολογική ανατομία.

 

Εργάστηκε στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα (1935-40). Κατά τα επόμενα 12 χρόνια υπηρέτησε ως σύμβουλος χειρούργος στο νοσοκομείο Λεμεσού και από το 1952 ως το 1973 ως ανώτερος κυβερνητικός χειρούργος και διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας.

 

Μετά το 1942 εγκαταστάθηκε στη Λεμεσό και ίδρυσε δική του Κλινική με τον γιατρό Μάριο Τριτοφτίδη και τον ψυχολόγο Ανδρέα Μικελλίδη. 

 

Αξιόλογη, επίσης, ήταν η εθελοντική συμμετοχή του στη λειτουργία του εκτοπισμένου Νοσοκομείου Αμμοχώστου κατά την τουρκική εισβολή το 1974.

 

Ο Γεώργιος Μαραγκός δεν πρόλαβε να παρευρεθεί, το 1986, στα εγκαίνια του Παρασκευαΐδειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου, το οποίο  στεγάστηκε στη δική του ιδιωτική κλινική στη Λευκωσία.

 

Ήταν ο ιδρυτής της Χειρουργικής Εταιρείας Κύπρου, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος για είκοσι και πλέον χρόνια. Ήταν επίσης μέλος σε πολλές χειρουργικές εταιρείες της Ελλάδας και άλλων χωρών. Το 1981 αναγορεύθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

 

Δημοσίευσε περισσότερες από 100 επιστημονικές μελέτες του σε διεθνή και κυπριακά ιατρικά περιοδικά. Διετέλεσε μέλος της εκδοτικής επιτροπής του γερμανικού χειρουργικού περιοδικού Χειρουργική Πράξη, εκδότης ή συνεκδότης της Κυπριακῆς Ἰατρικῆς Ἐφημερίδος και της Ἰατρικῆς Χειρουργικῆς Κύπρου, και εκδότης του δελτίου της Χειρουργικής Εταιρείας Κύπρου.

 

Ήταν (από το 1948) επίτιμος πρόξενος της Αυστρίας στην Κύπρο, τιμήθηκε δε με διάφορες ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις.

 

 

Πηγή:

  • «Κυπρίων ιατρών έργα, η ιατρική στην Κύπρο 1950 - 2015», του Λάκη Κ. Αναστασιάδη.
    Εκδόσεις Εν Τύποις

Φώτο Γκάλερι

Image
Image