Μαρκίδης Σωτηράκης

Οι Παφίτικες Επιθεωρήσεις

Image

Δικηγόρος, από τους πρωτοπόρους της θεατρικής κίνησης στην Κύπρο με τις παφίτικες επιθεωρήσεις που ανέβασε με τον αδελφό του Κώστα Μαρκίδη. Γεννήθηκε στην πόλη της Πάφου το 1894 και πέθανε το 1975. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άρχισε να εξασκεί το δικηγορικό επάγγελμα στην Πάφο από το 1918. Υπηρέτησε ως εθελοντής στον ελληνικό στρατό κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων 1912-13. Για τις πολεμικές του υπηρεσίες έτυχε μεταλλίων και διπλωμάτων τιμής.

 

(Τριάντα ένα γράμματα του Σ. Μαρκίδη από τα πεδία των Βαλκανικών πολέμων εξεδόθησαν το 1982 από τον Γ. Χατζηκωστή στο βιβλίο Γράμματα από το Βαλκανικό Μέτωπο). Διετέλεσε, μέχρι του θανάτου του, πρόεδρος του Συνδέσμου Εθελοντών Παλαιών Πολεμιστών Πάφου. Διετέλεσε επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Κύπρου, του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Οργανώσεως Κύπρου και της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Πάφου. Ήταν εκπαιδευτικός σύμβουλος και δημοτικός σύμβουλος Πάφου, υπήρξε δε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κύπρου (1952-1965), της οποίας ήταν επίσης ισόβιος επίτιμος πρόεδρος.

 

Κατά τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59 ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Διετέλεσε επίσης μέλος του Δικηγορικού Συμβουλίου Πάφου, σύμβουλος του Ταμείου Συνταξιοδοτήσεως Δικηγόρων Κύπρου, πρόεδρος του κλάδου Πάφου του Κυπροσοβιετικού Συνδέσμου και του Συνδέσμου Κύπρου-Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, μέλος του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης και πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Ειρήνης Πάφου. Ήταν από τους ιδρυτές των συνεργατικών ιδρυμάτων Πάφου και για πολλά χρόνια πρόεδρός τους. Υπήρξε τακτικός συνεργάτης εφημερίδων και περιοδικών, όπου δημοσίευσε πολλά άρθρα και μελέτες ποικίλου περιεχομένου. Με τον αδελφό του Κώστα Μαρκίδη θεωρούνται οι πατέρες της θεατρικής κίνησης στην Πάφο. Έγραψαν μαζί τις Παφίτικες επιθεωρήσεις Α,Β,Γ (1918, 1920, 1922) που παρουσιάστηκαν σ' όλες τις πόλεις της Κύπρου. Ο Σωτηράκης Μαρκίδης ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής και πρωταγωνιστής των επιθεωρήσεων αυτών. Υπήρξε επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης του λαϊκού θεάτρου Ο Προμηθέας στη Λευκωσία.

 

Τα ευρεθέντα

Το συνολικό έργο του Σωτηράκη Μαρκίδη κατέγραψε σε βιβλίο του ο φιλόλογος και ερευνητής Γεώργιος Χατζηκωστής με τίτλο «Σωτηράκη Σ. Μαρκίδη – “Τα ευρεθέντα” – Εισαγωγή κειμένων».

Στην 391 σελίδων πολύμοχθη κι επίπονη έρευνά του, ο Γιώργος Χατζηκωστής παραθέτει με ευλάβεια όλα τα ευρεθέντα κείμενα του Σ. Μαρκίδη, κατανεμημένα με τάξη κατά σειρά: Γράμματα από το Μέτωπο, Διηγήματα, χρονογραφήματα, λυρικά κείμενα, μελέτες, ομιλίες και άρθρα σε εθνικά θέματα, πολιτικά άρθρα, κυνηγετικά, φυσιολατρικά, επικήδειοι, νεκρολογίες, επιστολές, υπομνήματα, ψηφίσματα, ποικίλα και μια συνέντευξη για τις Παφίτικες Επιθεωρήσεις.

 

Πηγές 

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Διάλογος: Σωτηράκης Μαρκίδης. Ο άνθρωπος που ταυτίστηκε με την Πολιτική και τον Πολιτισμό

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image