Σάββα Δημήτρης

Image

Ο Δημήτρης Σάββα γεννήθηκε το 1933 στον Καραβά της Κερύνειας και πέθανε στις 2 Απριλίου 2024 στη Λευκωσία. Έκανε το θεατρικό ντεμπούτο του με τον ΟΘΑΚ (Οργανισμός Θεατρικής Ανάπτυξης Κύπρου) στο έργο «Ο θάνατος του Δάντων», σε σκηνοθεσία Κωστή Μιχαηλίδη, με τον ρόλο του Δήμιου. Ο Δημήτρης Σάββα εκτός από την υποκριτική ασχολήθηκε επαγγελματικά και με τη ζωγραφική και το 1971 με την ίδρυση του ΘΟΚ προσλαμβάνεται ως μόνιμος ζωγράφος- σκηνογράφος αλλά συμμετείχε και σαν ηθοποιός σε παραστάσεις. Συνεργάστηκε με τον ΟΘΑΚ, τον ΘΟΚ, κυπριακούς θιάσους, έπαιξε σε τηλεοπτικές σειρές και σε ταινίες. Στη «Χαρούμενη Κυριακή» συμμετείχε ως συγγραφέας στα κείμενα.

 

Αγαπήθηκε πολύ για τις συμμετοχές του στη μικρή οθόνη, ιδιαίτερα για το ρόλο του ως «Παπάκωστης» στην τηλεοπτική σειρά «Ιστορίες του χωρκού» του ΡΙΚ. Τελευταία του συμμετοχή στην τηλεόραση ήταν στη σειρά του ΣΙΓΜΑ «Κατά λάθος», το 2015.

Η τελευταία ζωγραφική εκτέλεση σκηνικού που πραγματοποιήσε για τον ΘΟΚ ήταν το 2012 για το έργο «Σαμία», στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ «Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης».

 

Σύμφωνα με το αρχείο συμμετοχών του ΘΟΚ, φαίνεται πως ο Δημήτρης Σάββα ήταν ένας εκ των συντελεστών στο έργο «Η ηδονή της τιμιότητος» του Λουίτζι Πιραντέλλο, το οποίο ανέβηκε το 1975.Οι συμμετοχές του στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την παράσταση «Το άλλο μισό του ουανού» της Ευρυδίκης Περικλέους Παπαδοπούλου (2003), «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη (2000), «Ορέστεια» (1999), «Ειρήνη» του Αριστοφάνη (1998), «Ο Εβραίος της Μάλτας» του Μάρλοου, «Ο θείος Βάνιας» του Άντον Τσέχωφ, «Δωδεκάτη νύχτα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. «Πέτρος ο Α’» του Πάνου Ιωαννίδη, «Ο μπαμπάς ο πόλεμος» του

Ιάκωβου Καμπανέλλη «( 1984), «Φον Δημητράκης» του Δημήτρη Ψαθά (1977) «Η οδονή της τιμιότητος» του Λουίτζι Πιραντέλλο ( 1975).

 

Πηγή

ΘΟΚ

www.polignosi.com

 

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image