Μαρσέλλος Θεόδωρος

Image

Πεζογράφος- Γιατρός. Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1907. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο της Λευκωσίας. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ' όπου κι αποφοίτησε το 1933. Στη συνέχεια πήγε για μετεκπαίδευση στη Γαλλία, για ένα χρόνο. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, επέστρεψε στην Κύπρο κι άσκησε το ιατρικό επάγγελμα στη Λάρνακα. Ακολουθώντας το παράδειγμα του μεγαλύτερου αδελφού του, Γιάννη, επίσης γιατρού, που σκοτώθηκε το 1922 κατά την υποχώρηση του ελληνικού στρατού στη Μικρασία, εντάχθηκε από την αρχή του δεύτερου Παγκόσμιου πόλεμου στις τάξεις του ΕΛΑΣ, περιοχής Πηλίου, προσφέροντας τις ιατρικές του υπηρεσίες ως υπίατρος.

 

Επέστρεψε στην Κύπρο μετά από τραυματισμό του το 1944 και συνέχισε να ασκεί το επάγγελμά του στην γενέθλια πόλη του.

 

 

ΕΛΑΜ

Ο Θεόδωρος Μαρσέλλος στην Ελλάδα υπηρέτησε ως ο γιατρός του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ το οποίο κρατούσε την χερσόνησο του Πηλίου ελεύθερη όλα τα χρόνια της Γερμανικής κατοχής της Ελλάδας. Παρά την απαγόρευση των Βρετανών για κατάταξη των Κυπρίων στον Ελληνικό στρατό το 1940 ο Θεόδωρος και η Λούλα Μαρσέλου νεόνυμφοι ανέβηκαν σε καράβι για την Τουρκία και μετά στην Ελλάδα όπου της είχαν επιτεθεί οι Ιταλοί και ο Θεόδωρος κατατάγηκε ως γιατρός. Με την κατάληψη από τους Γερμανούς το ζεύγος ακολούθησε τμήμα του στρατού που ανέβηκε στο Πήλιο. Εκεί το 1942 γέννησαν την Όλγα όπου βαφτίστηκε στον Βόλο από ομάδα ανταρτών που της έδωσαν το  όνομα Όλγα Φέρε- νίκη Παπαρούνα του βουνού στο οποίο γεννήθηκε. Την Όλγα βάφτισε ο γνωστός λογοτέχνης Στρατής Μυριβήλης.

 

Το 1943 το 54ο Σύνταγμα υπέστη επίθεση από τους Ιταλούς και το 1944 επίθεση από τους πάνοπλους Γερμανούς με τεθωρακισμένα και αεροπορία. Και στις δύο περιπτώσεις οι αντάρτες απόκρουσαν τον εχθρό προκαλώντας του μεγάλες απώλειες.

 

ΑΚΕΛ

Ο Μαρσέλλος επέστρεψε το 1945 και το ΑΚΕΛ του πρότεινε να τον υποστηρίξει για Δήμαρχο Λάρνακας αφού πολέμησε με τους κουμμουνιστές αντάρτες. Αυτός απάντησε ότι πολέμησε για την πατρίδα κι όχι για κάποια ιδεολογία. Η κόρη του Όλγα παντρεύτηκε τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Μούσκο

 

Το βιβλίο

Τις εμπειρίες του στο βουνό κατά των Γερμανών, περιγράφει στο βιβλίο του Χρυσά Βουνά που εκδόθηκε στην Κύπρο το 1947, με εξώφυλλο ένα χαρακτικό του Τηλέμαχου Κάνθου. Για τα Χρυσά Βουνά και τον συγγραφέα η εφημερίδα  Πάφος στις 12 Ιουν. 1947 έγραψε: «Ο κ. Μαρσέλλος μόνος σχεδόν εκ των Κυπριών επιστημόνων έσπευσεν εις την φωνήν της πατρίδος μας μετά την επαίσχυντον ιταλικήν επίθεσιν και παρέμεινεν εις την Ελλάδα, καθ’ όλην την διάρκειαν του τελευταίου εθνικού δράματος του οποίου χαρακτηριστικές σελίδες καθώς και του ελληνικού ηρωισμού μας παρουσιάζει εις το έργον του, γλαφυρόν εις ύφος και πολύ ενδιαφέρον εις περιεχόμενον».
 
Λογοτεχνία
Συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες και άλλα έντυπα. Αρχικά ασχολήθηκε με την ποίηση, κι εξέδωσε και μια ποιητική συλλογή το 1921, που ήταν και το πρώτο του βιβλίο. Ύστερα στράφηκε στην πεζογραφία, κυρίως διήγημα και νουβέλα. Διηγήματά του μεταφράστηκαν και στην αγγλική γλώσσα.

 

Εξέδωσε τα ακόλουθα βιβλία:

 

  1. Πρῶτοι μου ἒρωτες (ποιήματα), 1921.
  2. Χρυσά Βουνά (πεζογράφημα), 1947.
  3. Ὁ Καντηλανάφτης (πεζογράφημα), 1958.
  4. Ὁ Κλέφτης τοῦ Σπιτιού μου (διηγήματα), 1974.
  5. Ξένη καί Περαστική (πεζογράφημα), 1976.
  6. Οὐτοπία (νουβέλα), 1981.

 

Τιμήθηκε με κρατικό βραβείο του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου για τη συλλογή του Ὁ Κλέφτης τοῦ Σπιτιοῦ μου και με κρατικό έπαινο για τη νουβέλα του Οὐτοπία.

 

Ο Θεόδωρος Μαρσέλλος πέθανε τον Οκτώβριο του 1991 από αναθυμιάσεις μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο εξοχικό του στα Πυργά.

 

 

Πηγές:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Αλέξης Μιχαηλίδης: Ιστορία εικονογραφημένη 
  3. Παπαπολυβίου Πέτρος: Κύπριοι στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο

Φώτο Γκάλερι

Image
Image