Μιχαηλίδης Ντίνος

Πρόεδρος Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής

Image

Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (2016-2020).  Ο Ντίνος Μιχαηλίδης γεννήθηκε  στις 25 Οκτωβρίου 1943 στην Πόλη της Χρυσοχούς και πέθανε στις  7 Ιουνίου 2022 στη Λευκωσία.

Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε στην Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής στην Αθήνα. Φοίτησε ακολούθως με υποτροφία στο Western Michigan University στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Hungarian College of Physical Education.

 

Αθλητής

Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό σε ηλικία 16 χρόνων και συγκεκριμένα με τους δρόμους 400 και 800 μ. Υπήρξε αθλητής του Γυμναστικού Συλλόγου «Παγκύπρια», του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου Αθηνών και της Εθνικής ομάδας Ελλάδας με παγκύπριες, πανελλήνιες και διεθνείς διακρίσεις.

 

Κέρδισε τέσσερις πρώτες νίκες σε Πανελλήνιους αγώνες στον δρόμο 800 μ. (1965,1966,1967, 1969), δεύτερη νίκη στους Βαλκανικούς αγώνες του 1966 και τρίτη το 1967 και το 1969 στο ίδιο αγώνισμα. Υπήρξε κάτοχος των πανελληνίων επιδόσεων στα 600 μ. και στις 880 υάρδες και μέλος της ομάδας σκυταλοδρομίας 4X400 μ. που κατείχε την πανελλήνια επίδοση του αγωνίσματος. Οι καλύτερες επιδόσεις του ήσαν 47΄΄ .8 στα 400 μ. και 1΄.50΄΄.0 στα 800μ.

 

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό, τον περιέλαβε στην ομάδα των λαμπαδηφόρων, που μετέφεραν την ολυμπιακή φλόγα από την αρχαία Ολυμπία για την Ολυμπιάδα του Μεξικού (1968). 

 

Κόντρα με τη Χούντα

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα ήρθε σε κόντρα με τον υπουργό Αθλητισμού της Χούντας Κωνσταντίνο Ασλανίδη. Όπως οι ίδιος αφηγήθηκε σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο και ερευνητή Χρύσανθο Χρυσάνθου "σε μια σύναξη αθλητών στην Αθήνα, μίλησε ο Κωνσταντίνος Ασλανίδης, γενικός γραμματέας Αθλητισμού. Αυτός είπε στους αθλητές ότι ανέμενε πως θα υπάκουαν στις υποδείξεις της εθνικής κυβερνήσεως, δηλαδή της χούντας τότε" . Ξένισε τον Ντίνο Μιχαηλίδη αυτό το πράγμα. Ζήτησε τον λόγο και είπε ότι «εμάς δουλειά μας είναι να τρέχουμε και όχι οτιδήποτε άλλο». Του απάντησε ο Ασλανίδης ότι «εμείς πληρώνουμε κι αν δεν σ' αρέσει η πόρτα είναι εκεί». Τότε ο Ντίνος σηκώθηκε και πήγε προς την πόρτα, κοίταξε πίσω του για να δει αν τον ακολουθούσαν κι άλλοι αθλητές. Κανένας. Το βράδυ κτύπησε το τηλέφωνο στο διαμέρισμα που διέμενε. Ήταν ο Κώστας Παπαναστασίου, πρόεδρος του «Πανελληνίου» Γυμναστικού Συλλόγου, που του είπε: «Μα, τι πήγες κι έκανες.... Μάζεψέ τα να έρθω να σε πάρω, φύγεις για Κύπρο με το πρώτο πλοίο, γιατί αν μείνεις εδώ, ποιος ξέρει τι θα γίνει...».

«Κι έτσι με γλύτωσε ο Παπαναστασίου, αφού τα επόμενα χρόνια δεν μπορούσα να πάω στην Ελλάδα, γιατί ήμουν κάτι σαν persona non grata», είπε ο Ντίνος Μιχαηλίδης στη συνέντευξή του.

 

 

Καθηγητής

Στην επιστροφή του στην Κύπρο τη δεκαετία του ’70, διορίστηκε Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, όπου αφυπηρέτησε εν τέλει ως Διευθυντής Λυκείου.

 

Στις τέσσερις δεκαετίες που ακολούθησαν,  διετέλεσε και προπονητής στίβου στο ΓΣΠ, γυμναστής στον ποδοσφαιρικό ΑΠΟΕΛ (επί Μάρκοβιτς και Γκμοχ), στην Εθνική ποδοσφαίρου, και προπονητής στο μπάσκετ και στην πετόσφαιρα.

 

Ως διοικητικός παράγοντας υπήρξε:

  • Πρόεδρος Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (2016-2020).
  • Πρόεδρος Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου (2012-2020).
  • Γενικός διευθυντής ΚΟΕ (1985-1996).
  • Αρχηγός αποστολής της Κύπρου σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες (1988, 1992).
  • Εκ των ιδρυτών της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου και πρώτος Κοσμήτορας το 1987.
  • Πρωτοστάτης στη δημιουργία των ΑΜΚΕ το 1985.
  • Συντονιστής των ΑΜΚΕ 1989 και Γενικός Σύμβουλος των ΑΜΚΕ του 2009
  • Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  • Μέλος του Δ.Σ. του ΚΟΑ.
  • Μέλος του Δ.Σ. της ΚΟΕΑΣ.
  • Ιδρυτής του Εθνικού Σχεδίου Υποστήριξης Αναπτυξιακού Αθλητισμού (ΕΣΥΑΑ).
  • Μέλος της τεχνικής επιτροπής της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ).

 

Έργο

Αφήνει πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο, με εκατοντάδες άρθρα, βιβλία, δοκίμια και παρουσιάσεις, σε θέματα Ολυμπιακής Παιδεία, Εκπαίδευσης, Ανάπτυξης του αθλητισμού και πολλά άλλα. Υπήρξε τακτικός ομιλητής σε συνόδους της ΔΟΕ στην Ολυμπία, και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης απ΄ όλους στο Ολυμπιακό Κίνημα. Οι παρεμβάσεις του στην Ολυμπιακή Ακαδημία, στην Ολυμπία, πάντοτε μαγνήτιζαν τους παρευρισκόμενους.

 

Τιμήθηκε με σειρά διακρίσεων και βραβείων. Πέραν από το Αριστείο της ΕΑΚ του 1980, έλαβε από την ΕΑΚ τον Απρίλιο του 2021 Ειδική Διάκριση για την πορεία του στον αθλητισμό. Μεταξύ άλλων υπήρξε Πρεσβευτής Fair Play το 2007 και το 2008, τιμήθηκε το 2017 από την Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή, το 2019 από την International Society of Olympic Historians (ISOH)) και το 2021 από τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) με το “Order of Merit”. Ήταν Επίτιμο Μέλος της ΚΟΕ και έλαβε το Μετάλλιο τιμής του ιστορικού Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου.

 

Οικογένεια

Οικογενειάρχης, ο Ντίνος Μιχαηλίδης και η σύζυγος του Τασούλα, έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά, την Νικολέτα και τον Γιώργο, με τα παιδιά του να ασχολούνται ασφαλώς με τον αθλητισμό. Η Νικολέτα υπήρξε πρωταθλήτρια στην κολύμβηση και σήμερα είναι Κλινική Διαιτολόγος, Αθλητική Διατροφολόγος, με αξιοσημείωτη δράση ετών στον ΑΠΟΕΛ και σήμερα στην Εθνική Κύπρου, ενώ ο Γιώργος είναι δημοσιογράφος στο πολιτικό και ελεύθερο ρεπορτάζ και παράλληλα εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης.

 

 

Πηγή:

  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image